Składniki
400 gramów
400 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem kostki Knorr. Czosnek obierz, papryczkę chili przekrój na pół i pozbądź się pestek, szpinak umyj i osusz, fasolę odcedź. Wszystkie składnik zmiel razem w maszynce do mielenia mięsa.
Krok 2
Połącz zmieloną masę z kremu orzechowego i przyprawą Knorr. Wymieszaj dokładnie i formuj w dłoniach małe kulki – falafel. .
Krok 3
Gotowe kulki smaż na olej aż będą złociste i chrupiące. Podawaj z dipem np. humus, cząstką limonki i posypane listkami kolendry
Dobra rada:
Zamiast szpinaku możesz dodać inne zioła jak natka pietruszki lub nawet mięta. Świetnym dodatkiem będzie również dip jogurtowo-czosnkowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Falafel z zielonych warzyw
Nie można oprzeć się wrażeniu, że jest to danie, które mogłoby być serwowane w restauracjach, a przed ich drzwiami ustawiałyby się długie kolejki. Co prawda zazwyczaj głównym składnikiem falafeli jest ciecierzyca, ale dziś postanowiliśmy zaszaleć, przygotowując to popularne danie z białej fasoli, szpinaku oraz kaszy jaglanej. Efekty tego eksperymentu na pewno przypadną ci do gustu – przekonaj się, wypróbowując nasz przepis na falafel z warzyw zielonych!
Dla kogo?
Wciąż poszukujesz kolejnych inspiracji na dania, w których pierwsze skrzypce grają rośliny strączkowe? Falafel z fasolą to strzał w dziesiątkę. Oto wegetariański i wegański przysmak, który zachwyci także mięsożerców.
Na jaką okazję?
W weekend zaproś znajomych na obiad i zaskocz ich tym niebanalnym przysmakiem. Możesz przy okazji serwowania falafela z zielonych warzyw zorganizować krótki quiz: ciekawe czy odgadną wszystkie apetyczne produkty, które składają się na ten specjał!
Czy wiesz, że?
W przepisie na falafel z zielonych warzyw doskonale sprawdzi się szpinak baby. Młode listki charakteryzują się delikatniejszym smakiem.
Dla urozmaicenia:
Falafel z zielonych warzyw okaże się wyśmienitą podstawą wegetariańskiego burgera.