Falafel z zielonych warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Falafel z zielonych warzyw

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem kostki Knorr. Czosnek obierz, papryczkę chili przekrój na pół i pozbądź się pestek, szpinak umyj i osusz, fasolę odcedź. Wszystkie składnik zmiel razem w maszynce do mielenia mięsa.

Krok 2

Połącz zmieloną masę z kremu orzechowego i przyprawą Knorr. Wymieszaj dokładnie i formuj w dłoniach małe kulki – falafel. .

Krok 3

Gotowe kulki smaż na olej aż będą złociste i chrupiące. Podawaj z dipem np. humus, cząstką limonki i posypane listkami kolendry

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szpinaku możesz dodać inne zioła jak natka pietruszki lub nawet mięta. Świetnym dodatkiem będzie również dip jogurtowo-czosnkowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Falafel z zielonych warzywFalafel z zielonych warzyw

Nie można oprzeć się wrażeniu, że jest to danie, które mogłoby być serwowane w restauracjach, a przed ich drzwiami ustawiałyby się długie kolejki. Co prawda zazwyczaj głównym składnikiem falafeli jest ciecierzyca, ale dziś postanowiliśmy zaszaleć, przygotowując to popularne danie z białej fasoli, szpinaku oraz kaszy jaglanej. Efekty tego eksperymentu na pewno przypadną ci do gustu – przekonaj się, wypróbowując nasz przepis na falafel z warzyw zielonych!

Dla kogo?

Wciąż poszukujesz kolejnych inspiracji na dania, w których pierwsze skrzypce grają rośliny strączkowe? Falafel z fasolą to strzał w dziesiątkę. Oto wegetariański i wegański przysmak, który zachwyci także mięsożerców.

Na jaką okazję?

W weekend zaproś znajomych na obiad i zaskocz ich tym niebanalnym przysmakiem. Możesz przy okazji serwowania falafela z zielonych warzyw zorganizować krótki quiz: ciekawe czy odgadną wszystkie apetyczne produkty, które składają się na ten specjał!

Czy wiesz, że?

W przepisie na falafel z zielonych warzyw doskonale sprawdzi się szpinak baby. Młode listki charakteryzują się delikatniejszym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Falafel z zielonych warzyw okaże się wyśmienitą podstawą wegetariańskiego burgera.