Falafel z zielonych warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Falafel z zielonych warzyw

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem kostki Knorr. Czosnek obierz, papryczkę chili przekrój na pół i pozbądź się pestek, szpinak umyj i osusz, fasolę odcedź. Wszystkie składnik zmiel razem w maszynce do mielenia mięsa.

Krok 2

Połącz zmieloną masę z kremu orzechowego i przyprawą Knorr. Wymieszaj dokładnie i formuj w dłoniach małe kulki – falafel. .

Krok 3

Gotowe kulki smaż na olej aż będą złociste i chrupiące. Podawaj z dipem np. humus, cząstką limonki i posypane listkami kolendry

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szpinaku możesz dodać inne zioła jak natka pietruszki lub nawet mięta. Świetnym dodatkiem będzie również dip jogurtowo-czosnkowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Falafel z zielonych warzyw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Falafel z zielonych warzywFalafel z zielonych warzyw

Nie można oprzeć się wrażeniu, że jest to danie, które mogłoby być serwowane w restauracjach, a przed ich drzwiami ustawiałyby się długie kolejki. Co prawda zazwyczaj głównym składnikiem falafeli jest ciecierzyca, ale dziś postanowiliśmy zaszaleć, przygotowując to popularne danie z białej fasoli, szpinaku oraz kaszy jaglanej. Efekty tego eksperymentu na pewno przypadną ci do gustu – przekonaj się, wypróbowując nasz przepis na falafel z warzyw zielonych!

Dla kogo?

Wciąż poszukujesz kolejnych inspiracji na dania, w których pierwsze skrzypce grają rośliny strączkowe? Falafel z fasolą to strzał w dziesiątkę. Oto wegetariański i wegański przysmak, który zachwyci także mięsożerców.

Na jaką okazję?

W weekend zaproś znajomych na obiad i zaskocz ich tym niebanalnym przysmakiem. Możesz przy okazji serwowania falafela z zielonych warzyw zorganizować krótki quiz: ciekawe czy odgadną wszystkie apetyczne produkty, które składają się na ten specjał!

Czy wiesz, że?

W przepisie na falafel z zielonych warzyw doskonale sprawdzi się szpinak baby. Młode listki charakteryzują się delikatniejszym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Falafel z zielonych warzyw okaże się wyśmienitą podstawą wegetariańskiego burgera.