Tinga de Pollo czyli wyśmienite nadzienie z kurczaka
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
1 szczypta
0.5 szklanki
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
8 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku wyciśniętego z limonek i połówką cebuli. Gdy będzie miękkie, osącz, ostudź i podziel na mniejsze kawałki.
Krok 2
Papryczki chipotle zmiksuj z odrobiną wywaru pozostałego po gotowaniu.
Krok 3
Cebulę pokrój na krążki, czosnek posiekaj i podsmaż. Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli razem z mięsem i papryczkami.
Krok 4
Gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut do momentu, gdy sos zgęstniej. Dopraw do smaku i przełóż potrawę do salaterki.
Krok 5
Tortille potnij w ćwiartki i podsmaż na głębokim tłuszczu, osącz z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku i ułóż na półmisku. Podawaj razem z warzywnym nadzieniem, przełożoną do sosjerki śmietaną i guacamole.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej