Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
70 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

50 mililitrów

350 gramów

130 gramów

40 mililitrów

150 gramów

10 gramów

10 gramów

10 gramów

10 gramów

50 gramów

70 gramów

40 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty myjemy, zawijamy w folią i pieczemy w piecu do miękkości. 180 stopni 1-1,5 h.

Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami - Krok 1

Krok 2

Po wystudzeniu obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę i oliwę i wyrabiamy.

Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami - Krok 2

Krok 3

Do garnku dodaj ½ saszetki Zapiekanka po włosku i zalej ok.120 ml wody, 50 ml śmietany i gotuj ok. 15 minut.

Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj i ponakłuwaj widelcem i piec około 15 minut 2 temperaturze 200 stopni.

Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami - Krok 4

Krok 5

Przecier pomidorowy zmiksuj z czosnkiem i ziołami.

Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami - Krok 5

Krok 6

Odpieczony spód posmaruj sosem, wyłóż kaszę i karchochy i posyp serem. Zapiekaj ponownie około 10 minut.

Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj posypaną pomidorami koktajlowymi i rucolą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochamiPizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami

Eksperymenty w kuchni? Czemu nie! To właśnie na zasadzie prób i błędów możemy stworzyć nowe, unikatowe dania. Jednym z pomysłów, który może Cię zaskoczyć jest pizza z batatów, z sałatką po włosku i karczochami. Dwuskładnikowe ciasto do pizzy i pysznymi dodatkami. Czy właśnie nie takich przepisów potrzeba więcej? Do dzieła!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów pizzy. Poznaj alternatywą wersję dla klasycznego wydania.

Na jaką okazję?

Spotkanie z przyjaciółmi? Zrezygnuj z zamawiania gotowej pizzy na rzecz pysznego, chrupiącego i szybkiego w przygotowaniu zamiennika. Twoi goście z pewnością będą mile zaskoczeni, gdy zaprezentujesz im pizzę z batatów i to z dodatkiem sałatki po włosku i karczochów.

Czy wiesz, że?

Bataty to słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Południowej.

Dla urozmaicenia:

Pizzę z batatów podawaj posypaną pomidorkami koktajlowymi i rukolą.