Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami
łatwe
141 osób zapisało

Składniki
0.5 opakowania
50 mililitrów
350 gramów
130 gramów
40 mililitrów
150 gramów
10 gramów
10 gramów
10 gramów
10 gramów
50 gramów
70 gramów
40 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty myjemy, zawijamy w folią i pieczemy w piecu do miękkości. 180 stopni 1-1,5 h.

Krok 2
Po wystudzeniu obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę i oliwę i wyrabiamy.

Krok 3
Do garnku dodaj ½ saszetki Zapiekanka po włosku i zalej ok.120 ml wody, 50 ml śmietany i gotuj ok. 15 minut.

Krok 4
Ciasto rozwałkuj i ponakłuwaj widelcem i piec około 15 minut 2 temperaturze 200 stopni.

Krok 5
Przecier pomidorowy zmiksuj z czosnkiem i ziołami.

Krok 6
Odpieczony spód posmaruj sosem, wyłóż kaszę i karchochy i posyp serem. Zapiekaj ponownie około 10 minut.


Dobra rada:
Podawaj posypaną pomidorami koktajlowymi i rucolą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami
Eksperymenty w kuchni? Czemu nie! To właśnie na zasadzie prób i błędów możemy stworzyć nowe, unikatowe dania. Jednym z pomysłów, który może Cię zaskoczyć jest pizza z batatów, z sałatką po włosku i karczochami. Dwuskładnikowe ciasto do pizzy i pysznymi dodatkami. Czy właśnie nie takich przepisów potrzeba więcej? Do dzieła!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów pizzy. Poznaj alternatywą wersję dla klasycznego wydania.
Na jaką okazję?
Spotkanie z przyjaciółmi? Zrezygnuj z zamawiania gotowej pizzy na rzecz pysznego, chrupiącego i szybkiego w przygotowaniu zamiennika. Twoi goście z pewnością będą mile zaskoczeni, gdy zaprezentujesz im pizzę z batatów i to z dodatkiem sałatki po włosku i karczochów.
Czy wiesz, że?
Bataty to słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Południowej.
Dla urozmaicenia:
Pizzę z batatów podawaj posypaną pomidorkami koktajlowymi i rukolą.


































