Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami
łatwe
137 osób zapisało

Składniki
0.5 opakowania
50 mililitrów
350 gramów
130 gramów
40 mililitrów
150 gramów
10 gramów
10 gramów
10 gramów
10 gramów
50 gramów
70 gramów
40 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty myjemy, zawijamy w folią i pieczemy w piecu do miękkości. 180 stopni 1-1,5 h.

Krok 2
Po wystudzeniu obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę i oliwę i wyrabiamy.

Krok 3
Do garnku dodaj ½ saszetki Zapiekanka po włosku i zalej ok.120 ml wody, 50 ml śmietany i gotuj ok. 15 minut.

Krok 4
Ciasto rozwałkuj i ponakłuwaj widelcem i piec około 15 minut 2 temperaturze 200 stopni.

Krok 5
Przecier pomidorowy zmiksuj z czosnkiem i ziołami.

Krok 6
Odpieczony spód posmaruj sosem, wyłóż kaszę i karchochy i posyp serem. Zapiekaj ponownie około 10 minut.


Dobra rada:
Podawaj posypaną pomidorami koktajlowymi i rucolą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami
Eksperymenty w kuchni? Czemu nie! To właśnie na zasadzie prób i błędów możemy stworzyć nowe, unikatowe dania. Jednym z pomysłów, który może Cię zaskoczyć jest pizza z batatów, z sałatką po włosku i karczochami. Dwuskładnikowe ciasto do pizzy i pysznymi dodatkami. Czy właśnie nie takich przepisów potrzeba więcej? Do dzieła!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów pizzy. Poznaj alternatywą wersję dla klasycznego wydania.
Na jaką okazję?
Spotkanie z przyjaciółmi? Zrezygnuj z zamawiania gotowej pizzy na rzecz pysznego, chrupiącego i szybkiego w przygotowaniu zamiennika. Twoi goście z pewnością będą mile zaskoczeni, gdy zaprezentujesz im pizzę z batatów i to z dodatkiem sałatki po włosku i karczochów.
Czy wiesz, że?
Bataty to słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Południowej.
Dla urozmaicenia:
Pizzę z batatów podawaj posypaną pomidorkami koktajlowymi i rukolą.