Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
38 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

300 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Komosę gotuj 15 min w osolonej wodzie, następnie odstaw na bok pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody.

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - Krok 1

Krok 2

Pomidory przelej wrzątkiem i obierz ze skóry. Obrane pomidory i ogórka pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj.

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki połącz w misce, dopraw sokiem z cytryny i przeprawą czerwone Curry Knorr.

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj dobrze schłodzoną. 

1

Opinie o przepisie

  • Witek Otremba

    Witek Otremba , 14.03.2019

    piątkowy obiad

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quinoa (komosa ryżowa) z warzywamiQuinoa (komosa ryżowa) z warzywami

Zapowiada się wyborna warzywna uczta! Komosa ryżowa podawana na zimno z pomidorami, ogórkiem i natką pietruszki nie zawiedzie nikogo, kto szuka niebanalnych, a jednocześnie nieskomplikowanych potraw wegetariańskich. Zjecie ją na lunch, a może podacie jako dodatek do obiadu? Decyzja należy do Was!

Dla kogo? Wegetariańsko znaczy pysznie. Komosą ryżową z warzywami mogą zajadać się również zwolennicy diety wegańskiej. Receptura zawiera składniki wyłącznie pochodzenia roślinnego.

Na jaką okazję? Szukacie kolorowej przekąski dla czterech osób? Właśnie ją znaleźliście. Przygotujcie większą porcję, a komosą z warzywami będziecie mogli uraczyć gości podczas spotkania w domowym zaciszu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by potraktować ją jako uzupełnienie obiadu. Nie zawsze trzeba wybierać ziemniaki i zasmażaną kapustę!

Czy wiesz, że? Inna nazwa komosy ryżowej to ryż peruwiański. Łatwo się domyślić, że dużą popularnością cieszy się w kuchniach Ameryki Południowej.

Dla urozmaicenia: Danie udekorujcie kiełkami rzodkiewki albo brokułu.