Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

856

25 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

300 gramów

4 sztuki

2 sztuki

8 sztuk

4 łyżeczki

8 łyżeczek

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Fasolkę, paprykę, seler naciowy umyj, oczyść. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki, paprykę w słupki, seler w plasterki.

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - Krok 1

Krok 2

Podsmaż cebulę na oleju rzepakowym, dodaj czosnek i fasolkę. Chwilę smaż, następnie podlej wodą i duś przez kilka minut.

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - Krok 2

Krok 3

Dodaj paprykę i seler, w razie potrzeby dolej więcej wody i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj Florę ProActiv, dopraw do smaku.

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - Krok 3

Krok 4

Ugotuj quinoa, przełóż na talerz. Na quinoa wyłóż warzywa. Natkę pietruszki umyj, osusz, udekoruj nią potrawę.

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - Krok 4
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy A, witaminy E, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, witaminy C, folianów.

1

Opinie o przepisie

  • Witek Otremba

    Witek Otremba, 14.03.2019

    piątkowy obiad

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej