
Składniki
150 gramów
300 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Komosę gotuj 15 min w osolonej wodzie, następnie odstaw na bok pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody.

Krok 2
Pomidory przelej wrzątkiem i obierz ze skóry. Obrane pomidory i ogórka pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj.

Krok 3
Wszystkie składniki połącz w misce, dopraw sokiem z cytryny i przeprawą czerwone Curry Knorr.


Dobra rada:
Podawaj dobrze schłodzoną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami
Zapowiada się wyborna warzywna uczta! Komosa ryżowa podawana na zimno z pomidorami, ogórkiem i natką pietruszki nie zawiedzie nikogo, kto szuka niebanalnych, a jednocześnie nieskomplikowanych potraw wegetariańskich. Zjecie ją na lunch, a może podacie jako dodatek do obiadu? Decyzja należy do Was!
Dla kogo? Wegetariańsko znaczy pysznie. Komosą ryżową z warzywami mogą zajadać się również zwolennicy diety wegańskiej. Receptura zawiera składniki wyłącznie pochodzenia roślinnego.
Na jaką okazję? Szukacie kolorowej przekąski dla czterech osób? Właśnie ją znaleźliście. Przygotujcie większą porcję, a komosą z warzywami będziecie mogli uraczyć gości podczas spotkania w domowym zaciszu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by potraktować ją jako uzupełnienie obiadu. Nie zawsze trzeba wybierać ziemniaki i zasmażaną kapustę!
Czy wiesz, że? Inna nazwa komosy ryżowej to ryż peruwiański. Łatwo się domyślić, że dużą popularnością cieszy się w kuchniach Ameryki Południowej.
Dla urozmaicenia: Danie udekorujcie kiełkami rzodkiewki albo brokułu.