Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
38 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

300 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Komosę gotuj 15 min w osolonej wodzie, następnie odstaw na bok pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody.

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - Krok 1

Krok 2

Pomidory przelej wrzątkiem i obierz ze skóry. Obrane pomidory i ogórka pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj.

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki połącz w misce, dopraw sokiem z cytryny i przeprawą czerwone Curry Knorr.

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj dobrze schłodzoną. 

1

Opinie o przepisie

  • Witek Otremba

    Witek Otremba , 14.03.2019

    piątkowy obiad

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quinoa (komosa ryżowa) z warzywamiQuinoa (komosa ryżowa) z warzywami

Zapowiada się wyborna warzywna uczta! Komosa ryżowa podawana na zimno z pomidorami, ogórkiem i natką pietruszki nie zawiedzie nikogo, kto szuka niebanalnych, a jednocześnie nieskomplikowanych potraw wegetariańskich. Zjecie ją na lunch, a może podacie jako dodatek do obiadu? Decyzja należy do Was!

Dla kogo? Wegetariańsko znaczy pysznie. Komosą ryżową z warzywami mogą zajadać się również zwolennicy diety wegańskiej. Receptura zawiera składniki wyłącznie pochodzenia roślinnego.

Na jaką okazję? Szukacie kolorowej przekąski dla czterech osób? Właśnie ją znaleźliście. Przygotujcie większą porcję, a komosą z warzywami będziecie mogli uraczyć gości podczas spotkania w domowym zaciszu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by potraktować ją jako uzupełnienie obiadu. Nie zawsze trzeba wybierać ziemniaki i zasmażaną kapustę!

Czy wiesz, że? Inna nazwa komosy ryżowej to ryż peruwiański. Łatwo się domyślić, że dużą popularnością cieszy się w kuchniach Ameryki Południowej.

Dla urozmaicenia: Danie udekorujcie kiełkami rzodkiewki albo brokułu.