Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

102

17 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 szklanki

4 łyżeczki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

300 gramów

4 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Fasolkę, paprykę, seler naciowy umyj, oczyść. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki, paprykę w słupki, seler w plasterki.

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - Krok 1

Krok 2

Podsmaż cebulę na oleju rzepakowym, dodaj czosnek i fasolkę. Chwilę smaż, następnie podlej wodą i duś przez kilka minut.

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - Krok 2

Krok 3

Dodaj paprykę i seler, w razie potrzeby dolej więcej wody i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj Florę ProActiv, dopraw do smaku.

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - Krok 3

Krok 4

Ugotuj quinoa, przełóż na talerz. Na quinoa wyłóż warzywa. Natkę pietruszki umyj, osusz, udekoruj nią potrawę.

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami - Krok 4
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy A, witaminy E, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, witaminy C, folianów.

1

Opinie o przepisie

  • Witek Otremba

    Witek Otremba

    piątkowy obiad

    Odpowiedz Odpowiedz

Flora ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Flora ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej