Kaszotto z pieczonymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszotto z pieczonymi warzywami

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

45 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

4 listków

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno czosnek, chili, natkę pietruszki i miętę. Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok.

Kaszotto z pieczonymi warzywami - Krok 1

Krok 2

Paprykę, bakłażana, cebulę oraz cukinię pokrój w około 2-3 cm kostkę. Warzywa przełóż do dużej miski, wymieszaj z oliwą, skórką z cytryny, harissą oraz szczyptą soli. Następnie rozłóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz około 30 minut w temperaturze 190°C.

Kaszotto z pieczonymi warzywami - Krok 2

Krok 3

W tym samym czasie ugotuj kaszę. Do garnka wlej około 400 ml wody, dodaj Fix Knorr oraz kaszę bulgur. Gdy całość zacznie wrzeć, wstaw w drugi garnek z odrobiną wody. W kąpieli wodnej pod przykryciem gotuj kaszę do miękkości około 20-30 minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodaj warzywa i dokładnie wymieszaj.

Kaszotto z pieczonymi warzywami - Krok 3

Krok 4

W kolejnej misce tahini wymieszaj z sokiem z cytryny, czosnkiem i 50 ml wody, a następnie dodaj natkę pietruszki i miętę. Gotowe warzywa przełóż na półmisek i polej gotowym sosem.

Kaszotto z pieczonymi warzywami - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Miętę można zastąpić natką kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z pieczonymi warzywamiKaszotto z pieczonymi warzywami

Chcesz znaleźć przepis, który pozwoli wydobyć smak kaszy? A może zainspirowany egzotyczną kuchnią, szukasz odpowiednika dla tamtejszych potraw? Mamy coś dla Ciebie! Kaszotto z pieczonymi warzywami to propozycja nie do odrzucenia. Kolorowo oraz pysznie! Przygnębiająca aura za oknem? Przełam ją całą gamą barw na talerzu.

Dla kogo?

Dla osób lubiących formę dań przypominających risotto. To typowo wegetariańskie danie, dlatego do grona zainteresowanych osób mogą należeć także wegetarianie.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Kaszotto z pieczonymi warzywami sprawdzi się zarówno w formie obiadu, jak i kolacji. Przygotowanie dania zajmie Ci jedynie 10 minut, a samo pieczenie pół godziny. W tym czasie możesz zająć się innymi obowiązkami. Jedno jest pewne – zapach unoszący się z piekarnika przyciągnie wszystkich członków rodziny do kuchni.

Czy wiesz, że?

Kasza bulgur wyróżnia się na tle innych kasz. Cechuje ją największa zawartość błonnika w porównaniu chociażby do kaszy manny czy kuskus. W tym rankingu jest zdecydowaną liderką!

Dla urozmaicenia:

W naszym przepisie na kaszotto z pieczonymi warzywami miętę możesz zastąpić równie aromatyczną kolendrą.