Kaszotto z pieczonymi warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

4 listków

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno czosnek, chili, natkę pietruszki i miętę. Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok.

Kaszotto z pieczonymi warzywami - Krok 1

Krok 2

Paprykę, bakłażana, cebulę oraz cukinię pokrój w około 2-3 cm kostkę. Warzywa przełóż do dużej miski, wymieszaj z oliwą, skórką z cytryny, harissą oraz szczyptą soli. Następnie rozłóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz około 30 minut w temperaturze 190°C.

Kaszotto z pieczonymi warzywami - Krok 2

Krok 3

W tym samym czasie ugotuj kaszę. Do garnka wlej około 400 ml wody, dodaj Fix Knorr oraz kaszę bulgur. Gdy całość zacznie wrzeć, wstaw w drugi garnek z odrobiną wody. W kąpieli wodnej pod przykryciem gotuj kaszę do miękkości około 20-30 minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodaj warzywa i dokładnie wymieszaj.

Kaszotto z pieczonymi warzywami - Krok 3

Krok 4

W kolejnej misce tahini wymieszaj z sokiem z cytryny, czosnkiem i 50 ml wody, a następnie dodaj natkę pietruszki i miętę. Gotowe warzywa przełóż na półmisek i polej gotowym sosem.

Kaszotto z pieczonymi warzywami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Miętę można zastąpić natką kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Fix Knorr Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Knorr Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z pieczonymi warzywamiKaszotto z pieczonymi warzywami

Chcesz znaleźć przepis, który pozwoli wydobyć smak kaszy? A może zainspirowany egzotyczną kuchnią, szukasz odpowiednika dla tamtejszych potraw? Mamy coś dla Ciebie! Kaszotto z pieczonymi warzywami to propozycja nie do odrzucenia. Kolorowo oraz pysznie! Przygnębiająca aura za oknem? Przełam ją całą gamą barw na talerzu.

Dla kogo?

Dla osób lubiących formę dań przypominających risotto. To typowo wegetariańskie danie, dlatego do grona zainteresowanych osób mogą należeć także wegetarianie.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Kaszotto z pieczonymi warzywami sprawdzi się zarówno w formie obiadu, jak i kolacji. Przygotowanie dania zajmie Ci jedynie 10 minut, a samo pieczenie pół godziny. W tym czasie możesz zająć się innymi obowiązkami. Jedno jest pewne – zapach unoszący się z piekarnika przyciągnie wszystkich członków rodziny do kuchni.

Czy wiesz, że?

Kasza bulgur wyróżnia się na tle innych kasz. Cechuje ją największa zawartość błonnika w porównaniu chociażby do kaszy manny czy kuskus. W tym rankingu jest zdecydowaną liderką!

Dla urozmaicenia:

W naszym przepisie na kaszotto z pieczonymi warzywami miętę możesz zastąpić równie aromatyczną kolendrą.