Dodaj do ksiązki kucharskiej Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pierogi z kaszą gryczaną - składniki:

  • ciasto:
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • kasza gryczana - 150 gramów
  • ser tłusty - 300 gramów
  • nadzienie:
  • masło - 1 łyżka
  • woda - 0.5 szklanki
  • mleko - 0.5 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 500 gramów
  • pieprz - 1 szczypta

Pierogi z kaszą gryczaną - Sposób przygotowania:

  1. Rozgotuj kaszę.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle*.
  3. Do cebuli dodaj ser biały, kaszę, mąkę, pieprz oraz sól i wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Z mąki, mleka, wody, jajka i masła zagnieć ciasto.
  5. Następnie je rozwałkuj, powycinaj kółka.
  6. Na każdym kółku kładź farsz i zalepiaj pierogi.
  7. Wrzuć na wrzątek i gotuj przez 10 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Rozgotuj kaszę.

2

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle*.

3

Do cebuli dodaj ser biały, kaszę, mąkę, pieprz oraz sól i wymieszaj na jednolitą masę.

4

Z mąki, mleka, wody, jajka i masła zagnieć ciasto.

5

Następnie je rozwałkuj, powycinaj kółka.

6

Na każdym kółku kładź farsz i zalepiaj pierogi.

7

Wrzuć na wrzątek i gotuj przez 10 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pieczeń, Kremowa zupa z dyni, Lasagne, Kaczka, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Schab w wersji chińskiej, Zupa jarzynowa z papryką , Grillowany bakłażan z czosnkiem , Udka, Skrzydełka w coli i pomarańczy, Kiełbaski w ostrej glazurze, Deser z lodami "Sowa", Przepis z cebula obrana i pokrojona w kostkę, desery na s, spagetti carbonara, Ogórek, Quesadillas - VIDEO, Przepis z schab pieczony z kością, Przepis z sos do potrawki z kurczaka, żółta fasolka szparagowa, Sałatka z wołowiną , sałatka z ka, Przepis z świeży tuńczyk, Kluski z fasoli, Deser dla dzieci "Ośmiornica", zupa serowa z serków topionych -, Cake czekoladowo-cytrynowy, Sałatka z grillowanego bakłażana, Gulasz po polsku - VIDEO, Przepis z nadzienia do nalesnikow, Nadziewane kotlety cielęce, Bigos, sałatki z suszonymi pomidorami, Przepis z sałatki ryżowe, ryż z patelni, Pierogi ruskie, Grillowany kurczak w sezamie , Placki ziemniaczane, Placki ziemniaczane, Sałatka z brokułami - VIDEO , Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym, Pierogi z jagodami, Karp, Przepis z farsz do naleśników, papryka mieso mielone, Sos śmietanowo – jajeczny z pietruszką, Sosy, Grochówka, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , marynata do pieczenia schabu, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Przepis z sos węgierski z plackami ziemniaczanymi, Risotto, Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem, Grzybowe gołąbki z sosem koperkowym, zupa krem z porów, Grillowany kurczak na ostro, gotowane piersi z kurczaka, Przepis z co z pieczarek, Przepis z sałatka z jajkiem i sałatą, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Sałatki z kurczakiem, Placki, Wielobarwna zapiekanka