
Składniki
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 opakowanie
300 mililitrów
100 mililitrów
500 gramów
1 łyżka
250 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w kostkę, podziel na dwie części, suszone pomidory pokrój w paseczki, zetrzyj ser na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Krok 2
Dynię i ziemniaka zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku w temperaturze 190*C przez około 30 minut. Po upieczeniu zdejmij miąższ z warzyw i przełóż do kielicha miksera, dodaj 150 ml jogurtu, skórkę z cytryny, część soku oraz przyprawy - cynamon, kmin, ½ łyżeczki ostrej papryki i miód. Wszystko razem dokładnie zmiksuj na puree. Całość dopraw do smaku solą jeśli zajdzie taka potrzeba. Puree umieść na dnie słoiczka.

Krok 3
W garnku podsmaż połowę cebuli, dodaj opakowanie kaszy do zapiekanki po włosku, wlej 300ml wody, całość gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zrobi się miękka.

Krok 4
Dodaj suszone pomidory i odstaw garnek na bok. Gdy kasza wystygnie dodaj łyżkę mąki, pozostały jogurt i jajko, całość dokładnie wymieszaj. Porcję zapiekanki z kaszy umieść na wierzchu puree.

Krok 5
W rondelku rozgrzej kolejną część oliwy, zeszklij na niej cebule, dodaj 2 łyżki mąki i wlej mleko. Gdy się zagotuje, a sos zgęstnieje, dodaj przyprawy - gałkę muszkatową, ½ łyżeczki ostrej papryki, pozostały sok z cytryny i ser. Powstały sos wlej na wierzch słoiczków.

Krok 6
Słoiki wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 15-20 minut. Aż sos zrobi się na wierzchu złocisty.


Dobra rada:
Dynie możesz zastąpić np. pieczonym burakiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach
Miłośnicy kaszy wiedzą, że kryje ona w sobie to, co najlepsze. To prawdopodobnie jeden z częściej polecanych produktów, który szturmem podbija rynek. Nic w tym dziwnego, gdyż kasze stanowią podstawę piramidy żywieniowej człowieka. Zapomnij o nudnej formie dania, sięgnij po zapiekankę – kaszę pełną smaku trzywarstwową w słoikach i zobacz, co ten produkt, ma Ci do zaoferowania!
Dla kogo?
Dla wszystkich kaszomaniaków! Jeśli nie wyobrażasz sobie swojego codziennego jadłospisu bez kaszy, uzupełnij go o ten przepis.
Na jaką okazję?
Co powiesz na zapiekankę z kaszy w formie kolacji jako alternatywę dla nudnych kanapek? Szukaj nowych rozwiązań i testuj nieznane przepisy!
Czy wiesz, że?
Jeszcze w XVI wieku uważano, że kasza to pożywienie dla osób ubogich. Obecnie o kaszy mówi się w samych superlatywach i dodaje do wielu rozmaitych dań.
Dla urozmaicenia:
Obecną w przepisie dynię możesz zastąpić np. pieczonym burakiem.