Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

heart
147 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

300 mililitrów

100 mililitrów

500 gramów

1 łyżka

250 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w kostkę, podziel na dwie części, suszone pomidory pokrój w paseczki, zetrzyj ser na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - Krok 1

Krok 2

Dynię i ziemniaka zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku w temperaturze 190*C przez około 30 minut. Po upieczeniu zdejmij miąższ z warzyw i przełóż do kielicha miksera, dodaj 150 ml jogurtu, skórkę z cytryny, część soku oraz przyprawy - cynamon, kmin, ½ łyżeczki ostrej papryki i miód. Wszystko razem dokładnie zmiksuj na puree. Całość dopraw do smaku solą jeśli zajdzie taka potrzeba. Puree umieść na dnie słoiczka.

Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - Krok 2

Krok 3

W garnku podsmaż połowę cebuli, dodaj opakowanie kaszy do zapiekanki po włosku, wlej 300ml wody, całość gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zrobi się miękka.

Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - Krok 3

Krok 4

Dodaj suszone pomidory i odstaw garnek na bok. Gdy kasza wystygnie dodaj łyżkę mąki, pozostały jogurt i jajko, całość dokładnie wymieszaj. Porcję zapiekanki z kaszy umieść na wierzchu puree.

Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - Krok 4

Krok 5

W rondelku rozgrzej kolejną część oliwy, zeszklij na niej cebule, dodaj 2 łyżki mąki i wlej mleko. Gdy się zagotuje, a sos zgęstnieje, dodaj przyprawy - gałkę muszkatową, ½ łyżeczki ostrej papryki, pozostały sok z cytryny i ser. Powstały sos wlej na wierzch słoiczków.

Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - Krok 5

Krok 6

Słoiki wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 15-20 minut. Aż sos zrobi się na wierzchu złocisty.

Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dynie możesz zastąpić np. pieczonym burakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka trzywarstwowa w słoikachZapiekanka trzywarstwowa w słoikach

Miłośnicy kaszy wiedzą, że kryje ona w sobie to, co najlepsze. To prawdopodobnie jeden z częściej polecanych produktów, który szturmem podbija rynek. Nic w tym dziwnego, gdyż kasze stanowią podstawę piramidy żywieniowej człowieka. Zapomnij o nudnej formie dania, sięgnij po zapiekankę – kaszę pełną smaku trzywarstwową w słoikach i zobacz, co ten produkt, ma Ci do zaoferowania!

Dla kogo?

Dla wszystkich kaszomaniaków! Jeśli nie wyobrażasz sobie swojego codziennego jadłospisu bez kaszy, uzupełnij go o ten przepis.

Na jaką okazję?

Co powiesz na zapiekankę z kaszy w formie kolacji jako alternatywę dla nudnych kanapek? Szukaj nowych rozwiązań i testuj nieznane przepisy!

Czy wiesz, że?

Jeszcze w XVI wieku uważano, że kasza to pożywienie dla osób ubogich. Obecnie o kaszy mówi się w samych superlatywach i dodaje do wielu rozmaitych dań.

Dla urozmaicenia:

Obecną w przepisie dynię możesz zastąpić np. pieczonym burakiem.