Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

89 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

300 mililitrów

100 mililitrów

500 gramów

1 łyżka

250 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w kostkę, podziel na dwie części, suszone pomidory pokrój w paseczki, zetrzyj ser na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - Krok 1

Krok 2

Dynię i ziemniaka zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku w temperaturze 190*C przez około 30 minut. Po upieczeniu zdejmij miąższ z warzyw i przełóż do kielicha miksera, dodaj 150 ml jogurtu, skórkę z cytryny, część soku oraz przyprawy - cynamon, kmin, ½ łyżeczki ostrej papryki i miód. Wszystko razem dokładnie zmiksuj na puree. Całość dopraw do smaku solą jeśli zajdzie taka potrzeba. Puree umieść na dnie słoiczka.

Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - Krok 2

Krok 3

W garnku podsmaż połowę cebuli, dodaj opakowanie kaszy do zapiekanki po włosku, wlej 300ml wody, całość gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zrobi się miękka.

Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - Krok 3

Krok 4

Dodaj suszone pomidory i odstaw garnek na bok. Gdy kasza wystygnie dodaj łyżkę mąki, pozostały jogurt i jajko, całość dokładnie wymieszaj. Porcję zapiekanki z kaszy umieść na wierzchu puree.

Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - Krok 4

Krok 5

W rondelku rozgrzej kolejną część oliwy, zeszklij na niej cebule, dodaj 2 łyżki mąki i wlej mleko. Gdy się zagotuje, a sos zgęstnieje, dodaj przyprawy - gałkę muszkatową, ½ łyżeczki ostrej papryki, pozostały sok z cytryny i ser. Powstały sos wlej na wierzch słoiczków.

Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - Krok 5

Krok 6

Słoiki wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 15-20 minut. Aż sos zrobi się na wierzchu złocisty.

Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dynie możesz zastąpić np. pieczonym burakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka trzywarstwowa w słoikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka trzywarstwowa w słoikachZapiekanka trzywarstwowa w słoikach

Miłośnicy kaszy wiedzą, że kryje ona w sobie to, co najlepsze. To prawdopodobnie jeden z częściej polecanych produktów, który szturmem podbija rynek. Nic w tym dziwnego, gdyż kasze stanowią podstawę piramidy żywieniowej człowieka. Zapomnij o nudnej formie dania, sięgnij po zapiekankę – kaszę pełną smaku trzywarstwową w słoikach i zobacz, co ten produkt, ma Ci do zaoferowania!

Dla kogo?

Dla wszystkich kaszomaniaków! Jeśli nie wyobrażasz sobie swojego codziennego jadłospisu bez kaszy, uzupełnij go o ten przepis.

Na jaką okazję?

Co powiesz na zapiekankę z kaszy w formie kolacji jako alternatywę dla nudnych kanapek? Szukaj nowych rozwiązań i testuj nieznane przepisy!

Czy wiesz, że?

Jeszcze w XVI wieku uważano, że kasza to pożywienie dla osób ubogich. Obecnie o kaszy mówi się w samych superlatywach i dodaje do wielu rozmaitych dań.

Dla urozmaicenia:

Obecną w przepisie dynię możesz zastąpić np. pieczonym burakiem.