Kaszotto z pieczona dynią

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

60 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 pęczek

50 gramów

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki i czosnek.

Kaszotto z pieczona dynią  - Krok 1

Krok 2

Dynię przekrój na kilka części, zawiń w folię aluminiową i wstaw na 30 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. Razem z dynią zapiecz także cebulę i papryki. Miękkie warzywa wystudź. Dynię pokrój w kostkę razem ze skórką, zaś cebulę i paprykę w paseczki.

Kaszotto z pieczona dynią  - Krok 2

Krok 3

W piekarniku umieść również pestki dyni i piecz je około 5-6 minut.

Kaszotto z pieczona dynią  - Krok 3

Krok 4

Kaszę pęczak zalej 400 ml wody i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Gdy zrobi się miękka, dodaj do niej warzywa, posiekany czosnek, wędzoną paprykę oraz Fix Knorr wymieszany w kolejnych 100 ml wody. Całość gotuj jeszcze około 5 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodaj ser kozi i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku szczyptą soli czy pierzu.

Kaszotto z pieczona dynią  - Krok 4

Krok 5

Kaszotto rozłóż na talerze, posyp natką pietruszki, pestkami dyni i skrop odrobiną oleju z pestek dyni.

Kaszotto z pieczona dynią  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Pestki dyni możesz przed prażeniem obtoczyć w odrobinie miodu wymieszanego ze szczyptą ostrej papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z pieczona dynią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z pieczona dynią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z pieczona dynią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z pieczona dynią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z pieczona dynią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z pieczona dynią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z pieczona dynią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z pieczona dynią Kaszotto z pieczona dynią

Zastanawiasz się, jak zachęcić najmłodszych członków rodziny do posiłków z kaszą? Jak sprawić, by nasi milusińscy nie narzekali przy stole, a podany im obiad zjedli ze smakiem? Pożegnaj nudne dania i łącz rozmaite smaki. Przepis na kaszotto z pieczoną dynią to Twój as w rękawie.

Dla kogo?

Dla wszystkich tych, którzy chcieliby włączyć do swojej diety różnorodne, pełne ciekawych smaków posiłki.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Kaszotto z pieczoną dynią sprawdzi się w formie obiadu, jak i kolacji. Żyjesz w biegu, jesteś osobą zapracowaną? Również polubisz ten przepis!

Czy wiesz, że?

Dynia pochodzi z Ameryki Południowej. Początkowo traktowano ją raczej jako wybryk natury, egzotyczną ciekawostkę. Z czasem poznano jej zdrowotne właściwości i do dziś ceniona jest za swój delikatny smak, a także niezliczone możliwości podania.

Dla urozmaicenia:

Przed prażeniem pestki dyni możesz obtoczyć w odrobinie miodu wymieszanego ze szczyptą ostrej papryki.