Kaszotto z pieczona dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszotto z pieczona dynią

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 pęczek

50 gramów

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki i czosnek.

Kaszotto z pieczona dynią  - Krok 1

Krok 2

Dynię przekrój na kilka części, zawiń w folię aluminiową i wstaw na 30 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. Razem z dynią zapiecz także cebulę i papryki. Miękkie warzywa wystudź. Dynię pokrój w kostkę razem ze skórką, zaś cebulę i paprykę w paseczki.

Kaszotto z pieczona dynią  - Krok 2

Krok 3

W piekarniku umieść również pestki dyni i piecz je około 5-6 minut.

Kaszotto z pieczona dynią  - Krok 3

Krok 4

Kaszę pęczak zalej 400 ml wody i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Gdy zrobi się miękka, dodaj do niej warzywa, posiekany czosnek, wędzoną paprykę oraz Fix Knorr wymieszany w kolejnych 100 ml wody. Całość gotuj jeszcze około 5 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodaj ser kozi i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku szczyptą soli czy pierzu.

Kaszotto z pieczona dynią  - Krok 4

Krok 5

Kaszotto rozłóż na talerze, posyp natką pietruszki, pestkami dyni i skrop odrobiną oleju z pestek dyni.

Kaszotto z pieczona dynią  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Pestki dyni możesz przed prażeniem obtoczyć w odrobinie miodu wymieszanego ze szczyptą ostrej papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z pieczona dynią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z pieczona dynią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z pieczona dynią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z pieczona dynią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z pieczona dynią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z pieczona dynią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z pieczona dynią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszotto z pieczona dynią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z pieczona dynią Kaszotto z pieczona dynią

Zastanawiasz się, jak zachęcić najmłodszych członków rodziny do posiłków z kaszą? Jak sprawić, by nasi milusińscy nie narzekali przy stole, a podany im obiad zjedli ze smakiem? Pożegnaj nudne dania i łącz rozmaite smaki. Przepis na kaszotto z pieczoną dynią to Twój as w rękawie.

Dla kogo?

Dla wszystkich tych, którzy chcieliby włączyć do swojej diety różnorodne, pełne ciekawych smaków posiłki.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Kaszotto z pieczoną dynią sprawdzi się w formie obiadu, jak i kolacji. Żyjesz w biegu, jesteś osobą zapracowaną? Również polubisz ten przepis!

Czy wiesz, że?

Dynia pochodzi z Ameryki Południowej. Początkowo traktowano ją raczej jako wybryk natury, egzotyczną ciekawostkę. Z czasem poznano jej zdrowotne właściwości i do dziś ceniona jest za swój delikatny smak, a także niezliczone możliwości podania.

Dla urozmaicenia:

Przed prażeniem pestki dyni możesz obtoczyć w odrobinie miodu wymieszanego ze szczyptą ostrej papryki.