
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
2 szklanki
0.5 szklanki
40 dekagramów
1 szklanka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do wrzącego bulionu wrzuć kaszę i ugotuj ją. Odcedź i odstaw.
Krok 2
Połowę kiełbasy pokrój w kostkę, a połowę - w plastry. Cebulę posiekaj.
Krok 3
Na maśle* podsmaż kiełbasę pokrojoną w kostkę i cebulę.
Krok 4
Wymieszaj z kaszą, natką, przypraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Masę wlej do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Na wierzchu ułóż kiełbasę pokrojoną w plastry.
Krok 6
Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej