Zapiekanka z kaszą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

2 szklanki

0.5 szklanki

40 dekagramów

1 szklanka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wrzącego bulionu wrzuć kaszę i ugotuj ją. Odcedź i odstaw.

Krok 2

Połowę kiełbasy pokrój w kostkę, a połowę - w plastry. Cebulę posiekaj.

Krok 3

Na maśle* podsmaż kiełbasę pokrojoną w kostkę i cebulę.

Krok 4

Wymieszaj z kaszą, natką, przypraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Masę wlej do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Na wierzchu ułóż kiełbasę pokrojoną w plastry.

Krok 6

Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej