Zapiekanka z kaszą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

2 szklanki

0.5 szklanki

40 dekagramów

1 szklanka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wrzącego bulionu wrzuć kaszę i ugotuj ją. Odcedź i odstaw.

Krok 2

Połowę kiełbasy pokrój w kostkę, a połowę - w plastry. Cebulę posiekaj.

Krok 3

Na maśle* podsmaż kiełbasę pokrojoną w kostkę i cebulę.

Krok 4

Wymieszaj z kaszą, natką, przypraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Masę wlej do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Na wierzchu ułóż kiełbasę pokrojoną w plastry.

Krok 6

Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej