Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

450 gramów

5 dekagramów

1 sztuka

10 sztuk

2 łyżki

2 łyżeczki

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłukane grzyby mocz w jednej szklance chłodnej wody przez 2-3 godziny (minimum 1,5). Makaron ugotuj al'dente, schłodź i wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Dynię lekko oprósz solą i upiecz ją w piekarniku. Po schłodzeniu pokrój w kostkę.

Krok 2

Piersi z kurczaka po umyciu i osuszeniu oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i otocz w mące. Usmaż na lekko rozgrzanej oliwie po kilka minut z każdej strony.

Krok 3

Dodaj dynię, skrop sokiem z cytryny, podgrzewaj ok. 3 minuty i rozłóż na makaronie.

Krok 4

Pokrojoną skórkę z cytryny poukładaj na brzegach naczynia. Zeszklij na patelni cebulę z 1 łyżką oliwy. Odsącz grzyby pozostawiając wywar, i dodaj je do cebuli razem z 1 łyżką masła. Duś całość przez 5 minut.

Krok 5

Zagotuj 1 szklankę wody i rozpuść w niej Bulionetke Bulion drobiowy Knorr.

Krok 6

Dodaj wywar od grzybów oraz bulion drobiowy. Wszystko zagotuj. Dodać śmietankę, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i wymieszaj z oliwą z oliwek.

Krok 7

Grzybami z patelni pouzupełniaj luki między kurczakiem i dynią. Całość polej sosem grzybowym z patelni. Wstaw do piekarnika (200 stopni) i zapiekaj około 15-20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej