Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem
średnie
4 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
450 gramów
5 dekagramów
1 sztuka
10 sztuk
2 łyżki
2 łyżeczki
4 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłukane grzyby mocz w jednej szklance chłodnej wody przez 2-3 godziny (minimum 1,5). Makaron ugotuj al'dente, schłodź i wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Dynię lekko oprósz solą i upiecz ją w piekarniku. Po schłodzeniu pokrój w kostkę.
Krok 2
Piersi z kurczaka po umyciu i osuszeniu oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i otocz w mące. Usmaż na lekko rozgrzanej oliwie po kilka minut z każdej strony.
Krok 3
Dodaj dynię, skrop sokiem z cytryny, podgrzewaj ok. 3 minuty i rozłóż na makaronie.
Krok 4
Pokrojoną skórkę z cytryny poukładaj na brzegach naczynia. Zeszklij na patelni cebulę z 1 łyżką oliwy. Odsącz grzyby pozostawiając wywar, i dodaj je do cebuli razem z 1 łyżką masła. Duś całość przez 5 minut.
Krok 5
Zagotuj 1 szklankę wody i rozpuść w niej Bulionetke Bulion drobiowy Knorr.
Krok 6
Dodaj wywar od grzybów oraz bulion drobiowy. Wszystko zagotuj. Dodać śmietankę, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i wymieszaj z oliwą z oliwek.
Krok 7
Grzybami z patelni pouzupełniaj luki między kurczakiem i dynią. Całość polej sosem grzybowym z patelni. Wstaw do piekarnika (200 stopni) i zapiekaj około 15-20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej