
Składniki
500 gramów
1.5 szklanki
1.5 szklanki
2 sztuki
6 łyżek
3 sztuki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa oczyść, marchewkę pokrój na grube ćwierć plasterki a brokuły i kalafiora podziel na różyczki. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem kostek Rosołu z kury Knorr. Makarony, jeśli są różnej wielkości, gotuj oddzielnie - wyławiaj łyżką cedzakową gdy są jeszcze twardawe i gotuj następny w tej samej wodzie.

Krok 2
Po ugotowaniu makaronów ugotuj warzywa - możesz to zrobić też w tej wodzie po makaronie - też mają być lekko twardawe. Wszystkie ugotowane składniki wymieszaj w misce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 3
Odmierz 500 ml wody pozostałej z gotowania makaronu i warzyw - dobrze by było gdyby była przestudzona - i rozmieszaj w niej sos serowy, zagotuj. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj ser żółty i mieszaj aż się rozpuści. Sos wlej do ugotowanego makaronu z warzywami, wymieszaj i przełóż wszystko do naczynia do zapiekania.
Krok 4
Zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj na gorąco.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej