Mix makaronowy zapiekany z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mix makaronowy zapiekany z warzywami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1.5 szklanki

1.5 szklanki

2 sztuki

6 łyżek

3 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyść, marchewkę pokrój na grube ćwierć plasterki a brokuły i kalafiora podziel na różyczki. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem kostek Rosołu z kury Knorr. Makarony, jeśli są różnej wielkości, gotuj oddzielnie - wyławiaj łyżką cedzakową gdy są jeszcze twardawe i gotuj następny w tej samej wodzie.

Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - Krok 1

Krok 2

Po ugotowaniu makaronów ugotuj warzywa - możesz to zrobić też w tej wodzie po makaronie - też mają być lekko twardawe. Wszystkie ugotowane składniki wymieszaj w misce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Krok 3

Odmierz 500 ml wody pozostałej z gotowania makaronu i warzyw - dobrze by było gdyby była przestudzona - i rozmieszaj w niej sos serowy, zagotuj. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj ser żółty i mieszaj aż się rozpuści. Sos wlej do ugotowanego makaronu z warzywami, wymieszaj i przełóż wszystko do naczynia do zapiekania.

Krok 4

Zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek z ogniska
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej