Mix makaronowy zapiekany z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mix makaronowy zapiekany z warzywami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1.5 szklanki

1.5 szklanki

2 sztuki

6 łyżek

3 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyść, marchewkę pokrój na grube ćwierć plasterki a brokuły i kalafiora podziel na różyczki. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem kostek Rosołu z kury Knorr. Makarony, jeśli są różnej wielkości, gotuj oddzielnie - wyławiaj łyżką cedzakową gdy są jeszcze twardawe i gotuj następny w tej samej wodzie.

Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - Krok 1

Krok 2

Po ugotowaniu makaronów ugotuj warzywa - możesz to zrobić też w tej wodzie po makaronie - też mają być lekko twardawe. Wszystkie ugotowane składniki wymieszaj w misce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Krok 3

Odmierz 500 ml wody pozostałej z gotowania makaronu i warzyw - dobrze by było gdyby była przestudzona - i rozmieszaj w niej sos serowy, zagotuj. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj ser żółty i mieszaj aż się rozpuści. Sos wlej do ugotowanego makaronu z warzywami, wymieszaj i przełóż wszystko do naczynia do zapiekania.

Krok 4

Zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mix makaronowy zapiekany z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Fish and Chips
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej