Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

250 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

125 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj. Po wystudzeniu pokrój w plasterki.

Krok 2

Kiełbasę i cebulę pokrój i podsmaż na patelni. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką.

Krok 3

Mąkę przesmaż na łyżce masła i rozprowadź zimnym mlekiem. Zagotuj.

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż połowę ziemniaków, cebulę z kiełbasą, połowę sera i ponownie ziemniaki.

Krok 5

Zalej sosem z mleka i posyp resztą sera.

Krok 6

Piecz 30 minut w temperaturze 220 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej