Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

250 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

125 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj. Po wystudzeniu pokrój w plasterki.

Krok 2

Kiełbasę i cebulę pokrój i podsmaż na patelni. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką.

Krok 3

Mąkę przesmaż na łyżce masła i rozprowadź zimnym mlekiem. Zagotuj.

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż połowę ziemniaków, cebulę z kiełbasą, połowę sera i ponownie ziemniaki.

Krok 5

Zalej sosem z mleka i posyp resztą sera.

Krok 6

Piecz 30 minut w temperaturze 220 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej