PRZEPISY.PL

Tarta alzacka

Autor: Pascal
  • 30
  • 4
  • Średnie
  • 0
14
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 rozmrożony płat ciasta francuskiego
  • 80 g sera munster
  • mąka do podsypania ciasta
  • sól i pieprz do smaku
  • mielony kminek
  • starta gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki śmietanki 36%
  • 2 duże cebule
    • Krok 1

      Pokrój boczek w paseczki, a cebulę w piórka. Boczek wysmaż na chrupko na rozgrzanej patelni, włóż cebulę, zeszklij. Utrzyj śmietanę ze szczyptą kminku, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Podsyp blat mąką, rozłóż na nim ciasto francuskie i wytnij z niego koło - najlepiej tnij wzdłuż brzegów dużego talerza ułożonego pośrodku ciasta. Ciasto oprósz niewielką ilością mąki, ponakłuwaj widelcem, ułóż na blasze i posmaruj przyprawioną śmietaną. Przy brzegu ciasta uformuj falbankę - tarta będzie wyglądała ładniej, a śmietana nie wypłynie. Na cieście równomiernie rozłóż boczek i cebulę, posyp pokrojonym w plastry serem. Oprósz pieprzem, skrop resztą śmietany. Wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    975
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Łatwe
    3
    osoby dodały do Mniamlisty
    45''
    4
    Łatwe
    90
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    8
    Średnie
    2
    osoby dodały do Mniamlisty
    60''
    4
    Średnie