
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój boczek w paseczki, a cebulę w piórka. Boczek wysmaż na chrupko na rozgrzanej patelni, włóż cebulę, zeszklij. Utrzyj śmietanę ze szczyptą kminku, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Podsyp blat mąką, rozłóż na nim ciasto francuskie i wytnij z niego koło - najlepiej tnij wzdłuż brzegów dużego talerza ułożonego pośrodku ciasta. Ciasto oprósz niewielką ilością mąki, ponakłuwaj widelcem, ułóż na blasze i posmaruj przyprawioną śmietaną. Przy brzegu ciasta uformuj falbankę - tarta będzie wyglądała ładniej, a śmietana nie wypłynie. Na cieście równomiernie rozłóż boczek i cebulę, posyp pokrojonym w plastry serem. Oprósz pieprzem, skrop resztą śmietany. Wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej