
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój boczek w paseczki, a cebulę w piórka. Boczek wysmaż na chrupko na rozgrzanej patelni, włóż cebulę, zeszklij. Utrzyj śmietanę ze szczyptą kminku, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Podsyp blat mąką, rozłóż na nim ciasto francuskie i wytnij z niego koło - najlepiej tnij wzdłuż brzegów dużego talerza ułożonego pośrodku ciasta. Ciasto oprósz niewielką ilością mąki, ponakłuwaj widelcem, ułóż na blasze i posmaruj przyprawioną śmietaną. Przy brzegu ciasta uformuj falbankę - tarta będzie wyglądała ładniej, a śmietana nie wypłynie. Na cieście równomiernie rozłóż boczek i cebulę, posyp pokrojonym w plastry serem. Oprósz pieprzem, skrop resztą śmietany. Wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej