Tarta alzacka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta alzacka

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój boczek w paseczki, a cebulę w piórka. Boczek wysmaż na chrupko na rozgrzanej patelni, włóż cebulę, zeszklij. Utrzyj śmietanę ze szczyptą kminku, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Podsyp blat mąką, rozłóż na nim ciasto francuskie i wytnij z niego koło - najlepiej tnij wzdłuż brzegów dużego talerza ułożonego pośrodku ciasta. Ciasto oprósz niewielką ilością mąki, ponakłuwaj widelcem, ułóż na blasze i posmaruj przyprawioną śmietaną. Przy brzegu ciasta uformuj falbankę - tarta będzie wyglądała ładniej, a śmietana nie wypłynie. Na cieście równomiernie rozłóż boczek i cebulę, posyp pokrojonym w plastry serem. Oprósz pieprzem, skrop resztą śmietany. Wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta alzacka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta alzacka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta alzacka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta alzacka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta alzacka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta alzacka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta alzacka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta alzacka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Muffin z soczewicą
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej