
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój boczek w paseczki, a cebulę w piórka. Boczek wysmaż na chrupko na rozgrzanej patelni, włóż cebulę, zeszklij. Utrzyj śmietanę ze szczyptą kminku, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Podsyp blat mąką, rozłóż na nim ciasto francuskie i wytnij z niego koło - najlepiej tnij wzdłuż brzegów dużego talerza ułożonego pośrodku ciasta. Ciasto oprósz niewielką ilością mąki, ponakłuwaj widelcem, ułóż na blasze i posmaruj przyprawioną śmietaną. Przy brzegu ciasta uformuj falbankę - tarta będzie wyglądała ładniej, a śmietana nie wypłynie. Na cieście równomiernie rozłóż boczek i cebulę, posyp pokrojonym w plastry serem. Oprósz pieprzem, skrop resztą śmietany. Wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























