Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

4 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie, tak aby były pół twarde. Odcedź.

Krok 2

Czosnek posiekaj drobno i rozetrzyj z odrobiną oliwy, szklanką wina i przyprawami. Dodaj przecier pomidorowy.

Krok 3

Ugotowane i odcedzone ziemniaki smaż na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut, często mieszając.

Krok 4

Dodaj przygotowany sos pomidorowy i duś potrawę na małym ogniu przez 10-15 minut.

Krok 5

Podawaj na ciepło razem z sosem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej