Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

4 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie, tak aby były pół twarde. Odcedź.

Krok 2

Czosnek posiekaj drobno i rozetrzyj z odrobiną oliwy, szklanką wina i przyprawami. Dodaj przecier pomidorowy.

Krok 3

Ugotowane i odcedzone ziemniaki smaż na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut, często mieszając.

Krok 4

Dodaj przygotowany sos pomidorowy i duś potrawę na małym ogniu przez 10-15 minut.

Krok 5

Podawaj na ciepło razem z sosem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chińskie sajgonki
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej