Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

4 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie, tak aby były pół twarde. Odcedź.

Krok 2

Czosnek posiekaj drobno i rozetrzyj z odrobiną oliwy, szklanką wina i przyprawami. Dodaj przecier pomidorowy.

Krok 3

Ugotowane i odcedzone ziemniaki smaż na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut, często mieszając.

Krok 4

Dodaj przygotowany sos pomidorowy i duś potrawę na małym ogniu przez 10-15 minut.

Krok 5

Podawaj na ciepło razem z sosem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Patatas bravas czyli ziemniaki na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Leczo węgierskie
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej