Pizza góralska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza góralska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

489 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

321 osób wydrukowało

Pobierz pdf

652 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

50 gramów

1 opakowanie

6 plastrów

50 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostkę czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 4

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 5

Pizzę posyp po wierzchu serem, pozostałymi składnikami i ułóż plastry oscypka. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Podawaj pizzę skropioną oliwą.

2

Opinie o przepisie

  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 08.06.2021

    TAK. Do podania zamiast ketchupu, żurawinę stosuję, Bo z oscypkiem świetnie się komponuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 08.09.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
Pamiętaj, żeby być zalogowanym, jeśli chcesz, aby Twój komentarz wziął udział w konkursie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto na pizzę
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej