Pizza góralska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza góralska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

525 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

767 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

50 gramów

1 opakowanie

6 plastrów

50 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W niewielkiej miseczce przygotuj sos do pizzy. W tym celu połącz ze sobą wszystkie składniki i wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej do płynnego połączenia się składników. Gotowy sos odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2

Przygotuj ciasto na pizzę. Na stolnicy lub blacie uformuj kopiec z mąki. Zrób głębienie na środku, dodaj sól oraz olej. W szklance dokładnie wymieszaj letnią wodę z drożdżami i cukrem. Stopniowo dodawaj drożdżowy zaczyn do mąki i zagniataj ciasto do uzyskania elastycznej, jednolitej masy. Gotowe ciasto polej wodą i odstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.

Krok 3

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto na pizzę, rozwałkuj je lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 1 centymetr grubości. Możesz także od razu przygotować minipizze, aby każdy miał własny placek z ulubionymi składnikami.

Krok 4

Placki na pizzę umieść na blaszce do pieczenia, posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować centymetr odstępu od brzegu placka.

Krok 5

Fasolę z puszki odsącz. Boczek pokrój w plastry (grubość według uznania). Oscypek i papryczki jalapeño pokrój w plasterki. Pizzę posyp po wierzchu serem mozzarella i dodaj pozostałe składniki. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. Podawaj pizzę skropioną oliwą z oliwek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli kochasz pizzę między innymi za ciągnący się ser, oprócz oscypka i mozzarelli możesz dodać także ser żółty typu gouda.

6

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    TAK. A ja Państwu domową ZAKRĘCONĄ PIZZĘ zaproponuję, która odlot kubkom smakowym zaserwuje. Bowiem na jej brzegach – farsz zawinięty w ciasto się dodaje, przez co bardziej bogata w składniki i smaki się staje. Do wspomnianego farszu 4-5 łyżeczek oleju potrzebujemy, 1 marchewkę na grubych oczkach tarki zetrzemy, 100g upieczonej i zmiksowanej ze skórką dyni hokkaido (w sezonie), pół zielonej papryki pokrojonej w kosteczkę – dojdzie do niej, 50g koperku poszatkowanego i 50 ml jogurtu greckiego. Na rozwałkowane ciasto 2 cm od brzegu farsz nakładam. Zawiń ciasto, rolując do środka i natnij pod skosem nożyczkami – oto moja rada. Potem każdą naciętą część odwiń do środka koła, przylep do spodu – za moment spotka Cię radość spora. Wnętrze pizzy wypełniam już wg przepisu podanego i mam góralską pizzę – z opcją nadzienia – MAX-ymalnego <3 .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    A ja Państwu domową GÓRALSKĄ ZAKRĘCONĄ PIZZĘ zaproponuję, która odlot kubkom smakowym zaserwuje. Bowiem na jej brzegach – farsz zawinięty w ciasto się dodaje, przez co bardziej bogata w składniki i smaki się staje. Do wspomnianego farszu 4-5 łyżeczek oleju potrzebujemy, 1 marchewkę na grubych oczkach tarki zetrzemy, 100g upieczonej i zmiksowanej ze skórką dyni hokkaido (w sezonie), pół zielonej papryki pokrojonej w kosteczkę – dojdzie do niej, 50g koperku poszatkowanego i 50 ml jogurtu greckiego. Na rozwałkowane ciasto 2 cm od brzegu farsz nakładam. Zawiń ciasto, rolując do środka i natnij pod skosem nożyczkami – oto moja rada. Potem każdą naciętą część odwiń do środka koła, przylep do spodu – za moment spotka Cię radość spora. Wnętrze pizzy wypełniam już wg przepisu podanego i mam góralską pizzę – z opcją nadzienia – MAX-ymalnego <3.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 27.06.2021

    TAK. Można zrobić wersję ulepszoną posypując żurawiną suszoną :D MNIAM na MAXa !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 17.06.2021

    TAK. Sos do pizzy przygotuję, na góralską pizzę apetyt czuję. Ja cukru nie będę dodawała, nie będę sobie życia nadmiernie osładzała! Koncentrat z solą, wodą, oregano, sprasowanym czosnkiem i pieprzem połączę starannie, ta pizza to będzie mistrzostwo, będzie smakowała niebanalnie! Ciasto do pizzy wyrobię, do lodówki na 10 minut postawię - takim daniem wszystkim radość sprawię! Następnie wyjmę ciasto - niech rośnie, ja robiąc pizzę, czuję się bardzo radośnie! Ciasto pięknie rozwałkuję, cudowna atmosfera w kuchni panuje. Placki umieszczę na blaszce, sosem pomidorowym posmaruję, z pewnością wszystkim zasmakuje! Pizzę posypię serem, dam cebulę, oliwki, oscypka i boczek wędzony, przyjemny jest dzień w kuchni spędzony! Ziołami do pizzy posypać muszę, z pewnością na nie jeden kawałek smacznej pizzy się skuszę! Pizza teraz 20 minut w piekarniku niech się zapieka, cała moja rodzina na nią czeka! Pizzę będę podawała skropioną oliwą i z sosem czosnkowym powstałym z czosnku, majonezu i śmietany, wieczór spędzony przy pysznej góralskiej pizzy z pewnością będzie udany! SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 08.06.2021

    TAK. Do podania zamiast ketchupu, żurawinę stosuję, Bo z oscypkiem świetnie się komponuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 08.09.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza sycylijska
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza góralska Pizza góralska

Choć pizza kojarzy się ze słoneczną Italią, popularność tego placka z dodatkami sprawiła, że powstało wiele przepisów na jej regionalne odsłony. Pizza góralska to jedna z nich i naprawdę warto ją wypróbować. Ta bardzo smaczna potrawa wyróżnia się rodzajem zastosowanym składników. Góralskim akcentem jest tu charakterystyczny smak oscypka, który nieodłącznie kojarzony jest z polskimi Tatrami.

Dla kogo?

Pizza po góralsku powinna przypaść do gustu wszystkim fanom pizzy. Pyszny placek z dodatkami i ciągnącym się serem to zdecydowanie jedno z najbardziej lubianych dań na całym świecie!

Na jaką okazję?

Przygotuj pizzę po góralsku, kiedy tylko najdzie Cię na nią ochota! To świetny wybór jako danie obiadowy czy na kolację. Sprawdzi się również podczas imprez ze znajomymi czy rodzinnych seansów filmowych.

Czy wiesz, że?

Pizza po góralsku to przepis charakterystyczny dla polskich regionów górskich. Nie znajdziesz jej w każdej lokalnej pizzerii.

Dla urozmaicenia:

Pizzę po góralsku, podobnie jak inne przepisy na pizzę, możesz dowolnie modyfikować. Jeśli nie lubisz ostrych dodatków, papryczkę jalapeño zastąp klasyczną czerwoną papryką. Wolisz mniej tłuste mięso? Zamiast boczku wykorzystaj szynkę lub kurczaka.