Pizza góralska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza góralska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

510 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

333 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

705 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

50 gramów

1 opakowanie

6 plastrów

50 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostkę czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 4

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 5

Pizzę posyp po wierzchu serem, pozostałymi składnikami i ułóż plastry oscypka. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Podawaj pizzę skropioną oliwą.

6

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    TAK. A ja Państwu domową ZAKRĘCONĄ PIZZĘ zaproponuję, która odlot kubkom smakowym zaserwuje. Bowiem na jej brzegach – farsz zawinięty w ciasto się dodaje, przez co bardziej bogata w składniki i smaki się staje. Do wspomnianego farszu 4-5 łyżeczek oleju potrzebujemy, 1 marchewkę na grubych oczkach tarki zetrzemy, 100g upieczonej i zmiksowanej ze skórką dyni hokkaido (w sezonie), pół zielonej papryki pokrojonej w kosteczkę – dojdzie do niej, 50g koperku poszatkowanego i 50 ml jogurtu greckiego. Na rozwałkowane ciasto 2 cm od brzegu farsz nakładam. Zawiń ciasto, rolując do środka i natnij pod skosem nożyczkami – oto moja rada. Potem każdą naciętą część odwiń do środka koła, przylep do spodu – za moment spotka Cię radość spora. Wnętrze pizzy wypełniam już wg przepisu podanego i mam góralską pizzę – z opcją nadzienia – MAX-ymalnego <3 .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    A ja Państwu domową GÓRALSKĄ ZAKRĘCONĄ PIZZĘ zaproponuję, która odlot kubkom smakowym zaserwuje. Bowiem na jej brzegach – farsz zawinięty w ciasto się dodaje, przez co bardziej bogata w składniki i smaki się staje. Do wspomnianego farszu 4-5 łyżeczek oleju potrzebujemy, 1 marchewkę na grubych oczkach tarki zetrzemy, 100g upieczonej i zmiksowanej ze skórką dyni hokkaido (w sezonie), pół zielonej papryki pokrojonej w kosteczkę – dojdzie do niej, 50g koperku poszatkowanego i 50 ml jogurtu greckiego. Na rozwałkowane ciasto 2 cm od brzegu farsz nakładam. Zawiń ciasto, rolując do środka i natnij pod skosem nożyczkami – oto moja rada. Potem każdą naciętą część odwiń do środka koła, przylep do spodu – za moment spotka Cię radość spora. Wnętrze pizzy wypełniam już wg przepisu podanego i mam góralską pizzę – z opcją nadzienia – MAX-ymalnego <3.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 27.06.2021

    TAK. Można zrobić wersję ulepszoną posypując żurawiną suszoną :D MNIAM na MAXa !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 17.06.2021

    TAK. Sos do pizzy przygotuję, na góralską pizzę apetyt czuję. Ja cukru nie będę dodawała, nie będę sobie życia nadmiernie osładzała! Koncentrat z solą, wodą, oregano, sprasowanym czosnkiem i pieprzem połączę starannie, ta pizza to będzie mistrzostwo, będzie smakowała niebanalnie! Ciasto do pizzy wyrobię, do lodówki na 10 minut postawię - takim daniem wszystkim radość sprawię! Następnie wyjmę ciasto - niech rośnie, ja robiąc pizzę, czuję się bardzo radośnie! Ciasto pięknie rozwałkuję, cudowna atmosfera w kuchni panuje. Placki umieszczę na blaszce, sosem pomidorowym posmaruję, z pewnością wszystkim zasmakuje! Pizzę posypię serem, dam cebulę, oliwki, oscypka i boczek wędzony, przyjemny jest dzień w kuchni spędzony! Ziołami do pizzy posypać muszę, z pewnością na nie jeden kawałek smacznej pizzy się skuszę! Pizza teraz 20 minut w piekarniku niech się zapieka, cała moja rodzina na nią czeka! Pizzę będę podawała skropioną oliwą i z sosem czosnkowym powstałym z czosnku, majonezu i śmietany, wieczór spędzony przy pysznej góralskiej pizzy z pewnością będzie udany! SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 08.06.2021

    TAK. Do podania zamiast ketchupu, żurawinę stosuję, Bo z oscypkiem świetnie się komponuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 08.09.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza góralska  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza góralska Pizza góralska

Przygotuj pizzę góralską z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu.