Pizza z cukinią i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza z cukinią i serem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

125 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 dekagramy

1 łyżka

1 sztuka

15 dekagramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy oliwę, oraz drożdże, które zaczęły rosnąć. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Krok 2

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy je i wykładamy nim blaszkę do pizzy.

Krok 3

Sosem smarujemy wierzch pizzy. Cukinię myjemy, kroimy w kosteczkę i układamy na sosie.

Krok 4

Pizzę zapiekamy ok 10 min w 200 stopniach, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 5-7 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza z cukinią i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza z cukinią i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza z cukinią i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza z cukinią i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza z cukinią i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza z cukinią i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza z cukinią i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza z cukinią i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej