Dania i potrawy z jalapeno | Przepisy.pl pixel

PRZEPISY Z JALAPENO

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - JalapenoJalapeno

Nieduża, zielona papryczka kryje w swoim wnętrzu mnóstwo smaku. Spotykana także w czerwonej wersji kolorystycznej, zadba o to, by potrawom nie brakowało temperamentu. Obawiacie się jej pikantnych właściwości? Niepotrzebnie, ponieważ dodana do posiłków w nieznacznej ilości nada im charakteru bez gwałtownych, ognistych doznań.

Dla kogo?

Odrobina jalapeno przyda się na rozgrzanie, więc pamiętajcie o niej w czasie ponurych, jesiennych dni i srogich mrozów. Macie ochotę na niebanalny obiad? Postawcie na kuchnię tajską i bogate w składniki zupy. Proste receptury i doskonały smak to wizytówka kulinariów z tej części świata. Z jalapeno kuchenne podróże będą ekscytujące dla każdego – niezależnie od stopnia zaawansowania oraz umiejętności.

Na jaką okazję?

Gotowanie i wspólne posiedzenia przy stole mogą być fantastyczną zabawą. Chcecie przekonać się o tym na własnej skórze? Zorganizujcie fiestę w stylu meksykańskim. Bez papryczek jalapeno ani rusz! Są niezbędne w przepisach na pomidorową salsę, guacamole, tacos, burrito i nachosy. Nie miejcie żadnych wątpliwości przed dodaniem ich do chili con carne. Wszelkie dania z kukurydzą i fasolą aż się proszą o ostre papryczki. Recepturami rodem z kuchni meksykańskiej możecie żonglować do woli.

Czy wiesz, że?

Podczas krojenia jalapeno należy zaopatrzyć się w jednorazowe rękawiczki. Sok z papryczek może utrzymywać się na rękach przez długi czas. Ich dokładne umycie niekoniecznie wyeliminuje go całkowicie. Kontakt soku z oczami lub nosem może skończyć się nieprzyjemnym uczuciem pieczenia.

Dla urozmaicenia:

Możliwe jest zamienienie jalapeno w efektowną przystawkę lub przekąskę. Papryczki nadają się do faszerowania. W ich wnętrzu pierwszorzędnie sprawdzą się kremowy serek śmietankowy, boczek i żółty ser – szczególnie polecamy cheddar. Tak przygotowany smakołyk można otoczyć panierką i smażyć aż do zarumienienia.