Dania i potrawy z jalapeno | Przepisy.pl pixel

PRZEPISY Z JALAPENO

2 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (2)

Tajska zupa krewetkowa
ratingratingratingratingrating

199

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie, które urozmaici twoje menu? Znudziły ci się klasyczne potrawy...
Nachos
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz kuchnię meksykańską i szukasz inspiracji na wytrawną przekąskę, sięgnij po przepis n...

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JalapenoJalapeno

Nieduża, zielona papryczka kryje w swoim wnętrzu mnóstwo smaku. Spotykana także w czerwonej wersji kolorystycznej, zadba o to, by potrawom nie brakowało temperamentu. Obawiacie się jej pikantnych właściwości? Niepotrzebnie, ponieważ dodana do posiłków w nieznacznej ilości nada im charakteru bez gwałtownych, ognistych doznań.

Dla kogo?

Odrobina jalapeno przyda się na rozgrzanie, więc pamiętajcie o niej w czasie ponurych, jesiennych dni i srogich mrozów. Macie ochotę na niebanalny obiad? Postawcie na kuchnię tajską i bogate w składniki zupy. Proste receptury i doskonały smak to wizytówka kulinariów z tej części świata. Z jalapeno kuchenne podróże będą ekscytujące dla każdego – niezależnie od stopnia zaawansowania oraz umiejętności.

Na jaką okazję?

Gotowanie i wspólne posiedzenia przy stole mogą być fantastyczną zabawą. Chcecie przekonać się o tym na własnej skórze? Zorganizujcie fiestę w stylu meksykańskim. Bez papryczek jalapeno ani rusz! Są niezbędne w przepisach na pomidorową salsę, guacamole, tacos, burrito i nachosy. Nie miejcie żadnych wątpliwości przed dodaniem ich do chili con carne. Wszelkie dania z kukurydzą i fasolą aż się proszą o ostre papryczki. Recepturami rodem z kuchni meksykańskiej możecie żonglować do woli.

Czy wiesz, że?

Podczas krojenia jalapeno należy zaopatrzyć się w jednorazowe rękawiczki. Sok z papryczek może utrzymywać się na rękach przez długi czas. Ich dokładne umycie niekoniecznie wyeliminuje go całkowicie. Kontakt soku z oczami lub nosem może skończyć się nieprzyjemnym uczuciem pieczenia.

Dla urozmaicenia:

Możliwe jest zamienienie jalapeno w efektowną przystawkę lub przekąskę. Papryczki nadają się do faszerowania. W ich wnętrzu pierwszorzędnie sprawdzą się kremowy serek śmietankowy, boczek i żółty ser – szczególnie polecamy cheddar. Tak przygotowany smakołyk można otoczyć panierką i smażyć aż do zarumienienia.