PRZEPISY Z JALAPENO
3 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Jalapeno
Nieduża, zielona papryczka kryje w swoim wnętrzu mnóstwo smaku. Spotykana także w czerwonej wersji kolorystycznej, zadba o to, by potrawom nie brakowało temperamentu. Obawiacie się jej pikantnych właściwości? Niepotrzebnie, ponieważ dodana do posiłków w nieznacznej ilości nada im charakteru bez gwałtownych, ognistych doznań.
Dla kogo?
Odrobina jalapeno przyda się na rozgrzanie, więc pamiętajcie o niej w czasie ponurych, jesiennych dni i srogich mrozów. Macie ochotę na niebanalny obiad? Postawcie na kuchnię tajską i bogate w składniki zupy. Proste receptury i doskonały smak to wizytówka kulinariów z tej części świata. Z jalapeno kuchenne podróże będą ekscytujące dla każdego – niezależnie od stopnia zaawansowania oraz umiejętności.
Na jaką okazję?
Gotowanie i wspólne posiedzenia przy stole mogą być fantastyczną zabawą. Chcecie przekonać się o tym na własnej skórze? Zorganizujcie fiestę w stylu meksykańskim. Bez papryczek jalapeno ani rusz! Są niezbędne w przepisach na pomidorową salsę, guacamole, tacos, burrito i nachosy. Nie miejcie żadnych wątpliwości przed dodaniem ich do chili con carne. Wszelkie dania z kukurydzą i fasolą aż się proszą o ostre papryczki. Recepturami rodem z kuchni meksykańskiej możecie żonglować do woli.
Czy wiesz, że?
Podczas krojenia jalapeno należy zaopatrzyć się w jednorazowe rękawiczki. Sok z papryczek może utrzymywać się na rękach przez długi czas. Ich dokładne umycie niekoniecznie wyeliminuje go całkowicie. Kontakt soku z oczami lub nosem może skończyć się nieprzyjemnym uczuciem pieczenia.
Dla urozmaicenia:
Możliwe jest zamienienie jalapeno w efektowną przystawkę lub przekąskę. Papryczki nadają się do faszerowania. W ich wnętrzu pierwszorzędnie sprawdzą się kremowy serek śmietankowy, boczek i żółty ser – szczególnie polecamy cheddar. Tak przygotowany smakołyk można otoczyć panierką i smażyć aż do zarumienienia.