
Składniki
8 sztuk
4 łyżki
450 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
80 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W blenderze połącz awokado, majonez Hellmann's, Jalapeno, sok z limonki i wodę. Zmiksuj na gładki sos i odstaw na bok.
Krok 2
Rozgrzej olej na dużej patelni i przesmaż kurczaka, następnie odłóż go na bok. Na patelnię włóż posiekaną cebulę, paprykę i smaż mieszając co jakiś czas przez 3 minuty. Dodaj z powrotem kurczaka, chilli i smaż razem ok. 5 minut. Wymieszaj z pokrojoną kolendrą.
Krok 3
Gotowy farsz rozłóż na każdym z placków, posmaruj przygotowanym wcześniej sosem awokado. Tortille zwiń i podawaj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Fajita z kurczakiem
Jeśli lubisz potrawy o wyrazistym, pikantnym smaku, w których łączy się mięso i warzywa, przygotuj fajitę z kurczakiem. Danie to pochodzi z kuchni meksykańskiej i w swojej oryginalnej wersji składało się z wołowego mięsa, podawanego na pszennej lub kukurydzianej tortilli. Dziś fajitę przygotowuje się również z innych rodzajów mięsa, a nawet owoców morza. Duża dowolność jest także w kwestii doboru warzyw dodawanych do potrawy. Gotowanie rozpocznij od przyrządzenia sosu – jego dwa główne składniki to delikatne w smaku awokado oraz kontrastująca z nim ostra papryczka jalapeno (w zielonej wersji dodatkowo urozmaici kolor dania). Zmiksuj je w blenderze wraz z majonezem, sokiem z limonki oraz wodą. Na patelni podsmaż kawałki kurczaka, a następnie cebulę i paprykę. Po chwili wymieszaj warzywa z mięsem i podsmażaj jeszcze chwilę. Aby kolendra nie straciła swoich właściwości, dodawaj ją na samym końcu. Tortille posmaruj sosem z awokado i nałóż do nich farsz. Przygotuj fajitę i przekonaj się, jak kolorowa i smaczna jest kuchnia meksykańska.