Fajita z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fajita z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
737 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

271 osób wydrukowało

Pobierz pdf

859 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

4 łyżki

450 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

80 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W blenderze połącz awokado, majonez Hellmann's, Jalapeno, sok z limonki i wodę. Zmiksuj na gładki sos i odstaw na bok.

Krok 2

Rozgrzej olej na dużej patelni i przesmaż kurczaka, następnie odłóż go na bok. Na patelnię włóż posiekaną cebulę, paprykę i smaż mieszając co jakiś czas przez 3 minuty. Dodaj z powrotem kurczaka, chilli i smaż razem ok. 5 minut. Wymieszaj z pokrojoną kolendrą.

Krok 3

Gotowy farsz rozłóż na każdym z placków, posmaruj przygotowanym wcześniej sosem awokado. Tortille zwiń i podawaj.

3

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Rohde

    Małgorzata Rohde , 24.08.2016

    pycha !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Modrzejewska

    Grażyna Modrzejewska , 10.08.2016

    super jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Modrzejewska

    Grażyna Modrzejewska , 10.08.2016

    super jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fajita z kurczakiemFajita z kurczakiem

Jeśli lubisz potrawy o wyrazistym, pikantnym smaku, w których łączy się mięso i warzywa, przygotuj fajitę z kurczakiem. Danie to pochodzi z kuchni meksykańskiej i w swojej oryginalnej wersji składało się z wołowego mięsa, podawanego na pszennej lub kukurydzianej tortilli. Dziś fajitę przygotowuje się również z innych rodzajów mięsa, a nawet owoców morza. Duża dowolność jest także w kwestii doboru warzyw dodawanych do potrawy. Gotowanie rozpocznij od przyrządzenia sosu – jego dwa główne składniki to delikatne w smaku awokado oraz kontrastująca z nim ostra papryczka jalapeno (w zielonej wersji dodatkowo urozmaici kolor dania). Zmiksuj je w blenderze wraz z majonezem, sokiem z limonki oraz wodą. Na patelni podsmaż kawałki kurczaka, a następnie cebulę i paprykę. Po chwili wymieszaj warzywa z mięsem i podsmażaj jeszcze chwilę. Aby kolendra nie straciła swoich właściwości, dodawaj ją na samym końcu. Tortille posmaruj sosem z awokado i nałóż do nich farsz. Przygotuj fajitę i przekonaj się, jak kolorowa i smaczna jest kuchnia meksykańska.