Fajita z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fajita z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
737 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

268 osób wydrukowało

Pobierz pdf

851 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

4 łyżki

450 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

80 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W blenderze połącz awokado, majonez Hellmann's, Jalapeno, sok z limonki i wodę. Zmiksuj na gładki sos i odstaw na bok.

Krok 2

Rozgrzej olej na dużej patelni i przesmaż kurczaka, następnie odłóż go na bok. Na patelnię włóż posiekaną cebulę, paprykę i smaż mieszając co jakiś czas przez 3 minuty. Dodaj z powrotem kurczaka, chilli i smaż razem ok. 5 minut. Wymieszaj z pokrojoną kolendrą.

Krok 3

Gotowy farsz rozłóż na każdym z placków, posmaruj przygotowanym wcześniej sosem awokado. Tortille zwiń i podawaj.

3

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Rohde

    Małgorzata Rohde , 24.08.2016

    pycha !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Modrzejewska

    Grażyna Modrzejewska , 10.08.2016

    super jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Modrzejewska

    Grażyna Modrzejewska , 10.08.2016

    super jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fajita z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fajita z kurczakiemFajita z kurczakiem

Jeśli lubisz potrawy o wyrazistym, pikantnym smaku, w których łączy się mięso i warzywa, przygotuj fajitę z kurczakiem. Danie to pochodzi z kuchni meksykańskiej i w swojej oryginalnej wersji składało się z wołowego mięsa, podawanego na pszennej lub kukurydzianej tortilli. Dziś fajitę przygotowuje się również z innych rodzajów mięsa, a nawet owoców morza. Duża dowolność jest także w kwestii doboru warzyw dodawanych do potrawy. Gotowanie rozpocznij od przyrządzenia sosu – jego dwa główne składniki to delikatne w smaku awokado oraz kontrastująca z nim ostra papryczka jalapeno (w zielonej wersji dodatkowo urozmaici kolor dania). Zmiksuj je w blenderze wraz z majonezem, sokiem z limonki oraz wodą. Na patelni podsmaż kawałki kurczaka, a następnie cebulę i paprykę. Po chwili wymieszaj warzywa z mięsem i podsmażaj jeszcze chwilę. Aby kolendra nie straciła swoich właściwości, dodawaj ją na samym końcu. Tortille posmaruj sosem z awokado i nałóż do nich farsz. Przygotuj fajitę i przekonaj się, jak kolorowa i smaczna jest kuchnia meksykańska.