Żuchel kaszubski – przepis. Co to jest?
Zastanawiacie się, czym jest osławiony kaszubski żuchel? Przepis na tę potrawę ma długą tradycję, a samo danie zachwyca prostotą. Sprawdźcie, jak je przygotować.
Co to jest żuchel?
Kaszubski żuchel to rodzaj babki ziemniaczanej z dodatkiem wędzonego boczku. Do przygotowania potrawy wystarczą 3 składniki: surowe ziemniaki, dobrej jakości boczek i przyprawy. Sekretem udanej babki ziemniaczanej są właśnie odpowiednie ziemniaki. W przepisie na żuchel najlepiej sprawdzają się odmiany typu B lub C, gdyż są bardziej mączyste. Czasami w przepisie na żuchel kaszubski pojawia się również słonina. Dodaje się ją z reguły w sytuacji, kiedy boczek jest mniej tłusty. Niektórzy polecają też dodatek masła nadającego daniu charakterystyczny smak i złocisty kolor.
Żuchel – przepis na kaszubski przysmak
Przepis na żuchel jest bardzo prosty. Surowe ziemniaki należy zetrzeć na drobnej tarce, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Połowę porcji boczku pokroić w plasterki, a resztę w kostkę. Boczek pokrojony w kostkę przesmaża się i wykłada na blachę przygotowaną do pieczenia babki, a następnie wylewa na niego ziemniaczane ciasto. Plastry boczku powinny trafić na wierzch i tak przygotowaną blachę wstawia się do piekarnika na ok. 1,5 godziny i piecze w temperaturze 180°C do momentu, aż wierzch stanie się chrupiący.
Gotowy żuchel można serwować z zupą, np. z kaszubskim żurkiem lub barszczem białym na zakwasie. Dobrze smakuje też jako dodatek do dań z mięsa oraz jako potrawa na kolację.
Komentarze (0)