Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy
średnie
7 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
null
null
null
null
null
2 sztuki
2 szklanki
20 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę umyj, osącz i namocz w letniej wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj, nie zmieniając wody.
Krok 2
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach, razem z jednym jajkiem. Odcedź, obierz, jajka pokrój.
Krok 3
Soczewicę odcedź, razem z ziemniakami zmiel przez maszynę, wymieszaj z podsmażoną na tłuszczu, posiekaną cebulką i kostkami jajka. Dopraw do smaku, wymieszaj z surowym jajem, wyrób na jednolitą masę.
Krok 4
Mąkę, pokruszone drożdże, szklankę wody wyrób na gładkie ciasto. Dodaj szczyptę soli i cukru, zagnieć, rozwałkuj .
Krok 5
Szklanką wycinaj krążki, na każdym ułóż odrobinę nadzienia i zlep. Gotuj w lekko osolonym wrzątku przez kilka minut. Pierogi nadziewane soczewicą omaść tłuszczem i podawaj na stół.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

























