Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy
średnie
6 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
null
null
null
null
null
2 sztuki
2 szklanki
20 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę umyj, osącz i namocz w letniej wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj, nie zmieniając wody.
Krok 2
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach, razem z jednym jajkiem. Odcedź, obierz, jajka pokrój.
Krok 3
Soczewicę odcedź, razem z ziemniakami zmiel przez maszynę, wymieszaj z podsmażoną na tłuszczu, posiekaną cebulką i kostkami jajka. Dopraw do smaku, wymieszaj z surowym jajem, wyrób na jednolitą masę.
Krok 4
Mąkę, pokruszone drożdże, szklankę wody wyrób na gładkie ciasto. Dodaj szczyptę soli i cukru, zagnieć, rozwałkuj .
Krok 5
Szklanką wycinaj krążki, na każdym ułóż odrobinę nadzienia i zlep. Gotuj w lekko osolonym wrzątku przez kilka minut. Pierogi nadziewane soczewicą omaść tłuszczem i podawaj na stół.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Jak przyprawić karczek i jakich produktów nie powinno zabraknąć w kuchni? Razem z nami znajdziesz wiele apetycznych inspiracji.
Czytaj więcejCzym nadziewać chlebek pita? Jakie dodatki sprawdzą się najlepiej? Zdradzamy tajemnice pity. Sprawdźcie sami!
Czytaj więcej