Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

null

null

null

null

null

2 sztuki

2 szklanki

20 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę umyj, osącz i namocz w letniej wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj, nie zmieniając wody.

Krok 2

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach, razem z jednym jajkiem. Odcedź, obierz, jajka pokrój.

Krok 3

Soczewicę odcedź, razem z ziemniakami zmiel przez maszynę, wymieszaj z podsmażoną na tłuszczu, posiekaną cebulką i kostkami jajka. Dopraw do smaku, wymieszaj z surowym jajem, wyrób na jednolitą masę.

Krok 4

Mąkę, pokruszone drożdże, szklankę wody wyrób na gładkie ciasto. Dodaj szczyptę soli i cukru, zagnieć, rozwałkuj .

Krok 5

Szklanką wycinaj krążki, na każdym ułóż odrobinę nadzienia i zlep. Gotuj w lekko osolonym wrzątku przez kilka minut. Pierogi nadziewane soczewicą omaść tłuszczem i podawaj na stół.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej