Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

null

null

null

null

null

2 sztuki

2 szklanki

20 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę umyj, osącz i namocz w letniej wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj, nie zmieniając wody.

Krok 2

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach, razem z jednym jajkiem. Odcedź, obierz, jajka pokrój.

Krok 3

Soczewicę odcedź, razem z ziemniakami zmiel przez maszynę, wymieszaj z podsmażoną na tłuszczu, posiekaną cebulką i kostkami jajka. Dopraw do smaku, wymieszaj z surowym jajem, wyrób na jednolitą masę.

Krok 4

Mąkę, pokruszone drożdże, szklankę wody wyrób na gładkie ciasto. Dodaj szczyptę soli i cukru, zagnieć, rozwałkuj .

Krok 5

Szklanką wycinaj krążki, na każdym ułóż odrobinę nadzienia i zlep. Gotuj w lekko osolonym wrzątku przez kilka minut. Pierogi nadziewane soczewicą omaść tłuszczem i podawaj na stół.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej