Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

null

null

null

null

null

2 sztuki

2 szklanki

20 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę umyj, osącz i namocz w letniej wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj, nie zmieniając wody.

Krok 2

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach, razem z jednym jajkiem. Odcedź, obierz, jajka pokrój.

Krok 3

Soczewicę odcedź, razem z ziemniakami zmiel przez maszynę, wymieszaj z podsmażoną na tłuszczu, posiekaną cebulką i kostkami jajka. Dopraw do smaku, wymieszaj z surowym jajem, wyrób na jednolitą masę.

Krok 4

Mąkę, pokruszone drożdże, szklankę wody wyrób na gładkie ciasto. Dodaj szczyptę soli i cukru, zagnieć, rozwałkuj .

Krok 5

Szklanką wycinaj krążki, na każdym ułóż odrobinę nadzienia i zlep. Gotuj w lekko osolonym wrzątku przez kilka minut. Pierogi nadziewane soczewicą omaść tłuszczem i podawaj na stół.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej