
Składniki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
KURCZAK TANDOORI to danie o indyjskim rodowodzie. Tak naprawdę robi się je w specjalnym piecu tandoor, czyli takim glinianym kotle, w którym temperatura osiąga 180 stopni. Pieca budować nie musicie, ale pamiętajcie o jednym: jeśli chcecie, aby mięso było pyszne i soczyste, nie wolno skracać czasu marynowania!
Krok 2
Przygotuj pierwszą marynatę: pokrój limonkę na kawałki, wyciśnij sok do miski, wrzuć także wyciśnięte kawałki. Dodaj chili, sól i pieprz, włóż kurczaka, wymieszaj. Przykryj i wstaw na 45 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj drugą marynatę: wymieszaj oba rodzaje chili, imbir, czosnek, sok z limonki, garam masalę, pastę tandoori i szczyptę soli. Wlej olej, utrzyj na gładką pastę, połącz z jogurtem. Kurczaka przełóż do ceramicznej foremki, polej drugą marynatą i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, włącz termoobieg. Wstaw foremkę z kurczakiem, piecz 10-12 minut. Możesz podawać z ryżem. Aha: nie przejmuj się, jeśli zobaczysz, że jogurt się zwarzył. Tak ma być, to absolutnie prawidłowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej