PRZEPISY.PL

Kurczak Tandoori

  • 30
  • 4
  • Średnie
  • 0
10
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka przekrojone ukośnie na połówki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka pasty lub proszku tandoori
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki roztartego czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • sól
  • łyżeczka płatków chilli
  • sól, pieprz
  • 1 sparzona limonka
  • 1 kubek (200 g) jogurtu
  • Krok 1

    KURCZAK TANDOORI to danie o indyjskim rodowodzie. Tak naprawdę robi się je w specjalnym piecu tandoor, czyli takim glinianym kotle, w którym temperatura osiąga 180 stopni. Pieca budować nie musicie, ale pamiętajcie o jednym: jeśli chcecie, aby mięso było pyszne i soczyste, nie wolno skracać czasu marynowania!
  • Krok 2

    Przygotuj pierwszą marynatę: pokrój limonkę na kawałki, wyciśnij sok do miski, wrzuć także wyciśnięte kawałki. Dodaj chili, sól i pieprz, włóż kurczaka, wymieszaj. Przykryj i wstaw na 45 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj drugą marynatę: wymieszaj oba rodzaje chili, imbir, czosnek, sok z limonki, garam masalę, pastę tandoori i szczyptę soli. Wlej olej, utrzyj na gładką pastę, połącz z jogurtem. Kurczaka przełóż do ceramicznej foremki, polej drugą marynatą i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, włącz termoobieg. Wstaw foremkę z kurczakiem, piecz 10-12 minut. Możesz podawać z ryżem. Aha: nie przejmuj się, jeśli zobaczysz, że jogurt się zwarzył. Tak ma być, to absolutnie prawidłowe.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

1395
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
60
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
40
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
504
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe