Kurczak Tandoori przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak Tandoori

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

KURCZAK TANDOORI to danie o indyjskim rodowodzie. Tak naprawdę robi się je w specjalnym piecu tandoor, czyli takim glinianym kotle, w którym temperatura osiąga 180 stopni. Pieca budować nie musicie, ale pamiętajcie o jednym: jeśli chcecie, aby mięso było pyszne i soczyste, nie wolno skracać czasu marynowania!

Krok 2

Przygotuj pierwszą marynatę: pokrój limonkę na kawałki, wyciśnij sok do miski, wrzuć także wyciśnięte kawałki. Dodaj chili, sól i pieprz, włóż kurczaka, wymieszaj. Przykryj i wstaw na 45 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj drugą marynatę: wymieszaj oba rodzaje chili, imbir, czosnek, sok z limonki, garam masalę, pastę tandoori i szczyptę soli. Wlej olej, utrzyj na gładką pastę, połącz z jogurtem. Kurczaka przełóż do ceramicznej foremki, polej drugą marynatą i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, włącz termoobieg. Wstaw foremkę z kurczakiem, piecz 10-12 minut. Możesz podawać z ryżem. Aha: nie przejmuj się, jeśli zobaczysz, że jogurt się zwarzył. Tak ma być, to absolutnie prawidłowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak Tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak Tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak Tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak Tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak Tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak Tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak Tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak Tandoori - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Cztery sery z kurczakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej