Krewetki w sosie cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w sosie cytrynowym

Autor: Marcin Skalski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

125 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

500 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę i krewetki umyć.

Krok 2

Rozgrzać patelnię, dodać oliwę i masło na rozgrzaną patelnię. Wrzucić krewetki i smażyć ok.1,5 minuty z każdej strony. Dodać sok z cytryny i 1 mini kostkę czosnek Knorr. Wlać wino i gotować ok. 3 minuty.

Krok 3

Na talerzu ułóż mix salat. Na wierzch połóż krewetki i polej sosem powstałym przy smażeniu. Udekoruj limonką. SMACZNEGO !!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej