
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
750 gramów
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kapusty obrać wierzchnie liście.
Krok 2
Do garnka włożyć kapustę i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum, tak by kapusta się sparzyła, ale nie ugotowała. Po 10 minutach wyjąć o ostudzić.
Krok 3
Bułkę namoczyć w mleku. mięso mielone doprawić, dodać odciśniętą bułkę, ryż i jajko. Doprawić Delikatem i czosnkiem i dokładnie wymieszać składniki.
Krok 4
Na każdy liść nałożyć farsz i zawinąć.
Krok 5
Dno garnka wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi, a na nich ciasno ułożyć gołąbki i zalać sosem pomidorowym. Sos doprawić do smaku Delikatem.
Krok 6
Gotować około godziny na wolnym ogniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos śmietanowo-paprykowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki
Wyraziste nadzienie zawinięte w delikatne liście białej kapusty to przepis na smaczne danie obiadowe z warzywnym sosem. Podstawowymi składnikami na farsz do gołąbków są ryż, mięso mielone oraz przyprawy. Można go również uzupełnić grzybami, cebulą, marchewką lub pietruszką. Ważne, by nadzienie było dobrze przyprawione. Wykorzystaj w tym celu świeże zioła – bazylię, oregano, natkę pietruszki, kozieradkę. Warto też użyć świeżo zmielonego pieprzu, wędzonej lub ostrej papryki oraz czosnku. Potrawę polej sosem śmietanowo-paprykowym. Aby gołąbki się nie rozpadały, farsz powinien być kleisty i zwarty. Opcjonalnie możesz dodać do niego nieco więcej jajka i namoczonej bułki. Na czas duszenia wyłóż dno garnka kilkoma liśćmi kapusty i ciasno poukładaj gołąbki. Tak przygotowana potrawa dobrze smakuje z różnego rodzaju sosami. Oprócz paprykowego, sprawdzi się też pomidorowy, grzybowy, śmietanowy lub pieczeniowy. Podając gołąbki, wykorzystaj do ich dekoracji natkę pietruszki, bazylię lub koperek. Serwuj je jako samodzielne danie albo jako dodatek dołącz ziemniaczane purée. Przygotuj tę popularną potrawę według tego przepisu!