Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem
łatwe
47 osób zapisało

Składniki
12 sztuk
2 łyżki
50 gramów
100 gramów
2 sztuki
2 sztuki
50 gramów
4 sztuki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i osusz, posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upiecz do miękkości. Po tym czasie ziemniaki przekrój na połówki i wydrąż miąższ – ten posiekaj.

Krok 2
Szalotki pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, kurki oczyść i pokrój drobno, pstrąga pokrój na małe kawałeczki, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a natkę pietruszki posiekaj.

Krok 3
Na patelni rozgrzej masło, przesmaż szalotkę wraz z czosnkiem, dodaj kurki oraz pstrąga – wymieszaj.

Krok 4
Gdy farsz przestygnie dodaj ser, posiekany miąższ z ziemniaków, panko i natkę, całość dopraw do smaku Przyprawą Smokey Knorr.

Krok 5
Ziemniaczane „łódeczki” napełnij przygotowanym farszem, a następnie połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Piecz najlepiej pod przykryciem ok: 15-20 minut, aby ziemniaki były ciepłe w środku.

Krok 6
Śmietanę wymieszaj z pokrojoną dymką, dopraw do smaku solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki wyłóż na półmisek i podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.


Dobra rada:
Jeśli Twój grill jest „otwarty" i nie ma przykrycia, ziemniaki możesz przykryć na czas pieczenia metalową miską.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem
Połączenie ziemniaków, ryby, grzybów i oscypka? Tak! Te składniki tworzą wyjątkowe danie, o wyrazistym wędzonym aromacie. Faszerowane ziemniaki są doskonałą propozycją dla każdego miłośnika łączenia smaków i nowoczesnego podejścia do kuchni. Potrawą zachwycicie gości plenerowego grilla, a przygotowanie ziemniaków zajmie wam nie więcej niż 45 minut. Warto spróbować! Będzie naprawdę smacznie – czas na ziemniaki z grilla z pstrągiem, kurkami i oscypkiem.
Dla kogo?
Dla każdego! Przede wszystkim dla zwolenników nowoczesnych dań z grilla, szukających urozmaicenia dla tradycyjnego menu przygotowywanego na plenerowe przyjęcia.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na imprezę! Faszerowane ziemniaki z wędzonym pstrągiem sprawdzą się idealnie podczas grillowego przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Kurka to inaczej pieprznik jadalny. Występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. W Polsce kurki zaliczane są do najczęściej spotykanych grzybów leśnych.
Dla urozmaicenia:
Łyżka kwaśnej śmietany to idealny dodatek do grillowanych ziemniaków z pstrągiem. Danie możecie także serwować posypane posiekaną natką pietruszki.


































