Ziemniaki faszerowane na grilla - nadziewane | Przepisy.pl pixel

Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

2 łyżki

50 gramów

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

50 gramów

4 sztuki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i osusz, posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upiecz do miękkości. Po tym czasie ziemniaki przekrój na połówki i wydrąż miąższ – ten posiekaj.

Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - Krok 1

Krok 2

Szalotki pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, kurki oczyść i pokrój drobno, pstrąga pokrój na małe kawałeczki, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a natkę pietruszki posiekaj.

Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej masło, przesmaż szalotkę wraz z czosnkiem, dodaj kurki oraz pstrąga – wymieszaj.

Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - Krok 3

Krok 4

Gdy farsz przestygnie dodaj ser, posiekany miąższ z ziemniaków, panko i natkę, całość dopraw do smaku Przyprawą Smokey Knorr.

Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - Krok 4

Krok 5

Ziemniaczane „łódeczki” napełnij przygotowanym farszem, a następnie połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Piecz najlepiej pod przykryciem ok: 15-20 minut, aby ziemniaki były ciepłe w środku.

Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - Krok 5

Krok 6

Śmietanę wymieszaj z pokrojoną dymką, dopraw do smaku solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki wyłóż na półmisek i podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.

Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli Twój grill jest „otwarty" i nie ma przykrycia, ziemniaki możesz przykryć na czas pieczenia metalową miską.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dorsz w panierce
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiemFaszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem

Połączenie ziemniaków, ryby, grzybów i oscypka? Tak! Te składniki tworzą wyjątkowe danie, o wyrazistym wędzonym aromacie. Faszerowane ziemniaki są doskonałą propozycją dla każdego miłośnika łączenia smaków i nowoczesnego podejścia do kuchni. Potrawą zachwycicie gości plenerowego grilla, a przygotowanie ziemniaków zajmie wam nie więcej niż 45 minut. Warto spróbować! Będzie naprawdę smacznie – czas na ziemniaki z grilla z pstrągiem, kurkami i oscypkiem.

Dla kogo?

Dla każdego! Przede wszystkim dla zwolenników nowoczesnych dań z grilla, szukających urozmaicenia dla tradycyjnego menu przygotowywanego na plenerowe przyjęcia.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na imprezę! Faszerowane ziemniaki z wędzonym pstrągiem sprawdzą się idealnie podczas grillowego przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Kurka to inaczej pieprznik jadalny. Występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. W Polsce kurki zaliczane są do najczęściej spotykanych grzybów leśnych.

Dla urozmaicenia:

Łyżka kwaśnej śmietany to idealny dodatek do grillowanych ziemniaków z pstrągiem. Danie możecie także serwować posypane posiekaną natką pietruszki.