Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem
łatwe
45 osób zapisało

Składniki
12 sztuk
2 łyżki
50 gramów
100 gramów
2 sztuki
2 sztuki
50 gramów
4 sztuki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i osusz, posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upiecz do miękkości. Po tym czasie ziemniaki przekrój na połówki i wydrąż miąższ – ten posiekaj.

Krok 2
Szalotki pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, kurki oczyść i pokrój drobno, pstrąga pokrój na małe kawałeczki, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a natkę pietruszki posiekaj.

Krok 3
Na patelni rozgrzej masło, przesmaż szalotkę wraz z czosnkiem, dodaj kurki oraz pstrąga – wymieszaj.

Krok 4
Gdy farsz przestygnie dodaj ser, posiekany miąższ z ziemniaków, panko i natkę, całość dopraw do smaku Przyprawą Smokey Knorr.

Krok 5
Ziemniaczane „łódeczki” napełnij przygotowanym farszem, a następnie połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Piecz najlepiej pod przykryciem ok: 15-20 minut, aby ziemniaki były ciepłe w środku.

Krok 6
Śmietanę wymieszaj z pokrojoną dymką, dopraw do smaku solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki wyłóż na półmisek i podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.


Dobra rada:
Jeśli Twój grill jest „otwarty" i nie ma przykrycia, ziemniaki możesz przykryć na czas pieczenia metalową miską.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem
Połączenie ziemniaków, ryby, grzybów i oscypka? Tak! Te składniki tworzą wyjątkowe danie, o wyrazistym wędzonym aromacie. Faszerowane ziemniaki są doskonałą propozycją dla każdego miłośnika łączenia smaków i nowoczesnego podejścia do kuchni. Potrawą zachwycicie gości plenerowego grilla, a przygotowanie ziemniaków zajmie wam nie więcej niż 45 minut. Warto spróbować! Będzie naprawdę smacznie – czas na ziemniaki z grilla z pstrągiem, kurkami i oscypkiem.
Dla kogo?
Dla każdego! Przede wszystkim dla zwolenników nowoczesnych dań z grilla, szukających urozmaicenia dla tradycyjnego menu przygotowywanego na plenerowe przyjęcia.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na imprezę! Faszerowane ziemniaki z wędzonym pstrągiem sprawdzą się idealnie podczas grillowego przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Kurka to inaczej pieprznik jadalny. Występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. W Polsce kurki zaliczane są do najczęściej spotykanych grzybów leśnych.
Dla urozmaicenia:
Łyżka kwaśnej śmietany to idealny dodatek do grillowanych ziemniaków z pstrągiem. Danie możecie także serwować posypane posiekaną natką pietruszki.