Calzonne ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne ze szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

1 opakowanie

200 mililitrów

1 sztuka

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

1 sztuka

30 gramów

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Ciasto podziel na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.

Krok 4

Łyżkę masła* roztop na patelni, dodaj szpinak i rozmrażaj go na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Krok 5

Gdy się roztopi dodaj pokruszony ser feta, wciśnij ząbek czosnku oraz dopraw solą i pieprzem.

Krok 6

Każde koło posmaruj 0,25 części farszu, złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pstrąg z patelni
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej