Calzonne ze szpinakiem

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 mililitrów

30 gramów

0.5 opakowania

60 gramów

400 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 opakowanie

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 1

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 1

Ciasto podziel na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.

Krok 1

Łyżkę masła* roztop na patelni, dodaj szpinak i rozmrażaj go na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Krok 1

Gdy się roztopi dodaj pokruszony ser feta, wciśnij ząbek czosnku oraz dopraw solą i pieprzem.

Krok 1

Każde koło posmaruj 0,25 części farszu, złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 1

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej