
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
1 pęczek
300 mililitrów
3 łyżki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek oraz warzywa pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w dużym garnku na rozgrzanym oleju, zaczynając od boczku. Po kilku minutach wyjmij wszystko z garnka.
Krok 2
Mięso pokrój w grubą kostkę i włóż do tego samego, uprzednio ponownie rozgrzanego garnka. Smaż kilka minut na mocnym ogniu.
Krok 3
Warzywa ponownie wsyp do garnka, wymieszaj z mięsem a następnie wlej wino.
Krok 4
Dodaj 300 ml wody oraz Bulionetkę wołową Knorr. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 2 godzin, do momentu gdy mięso będzie miękkie.
Krok 5
Pod koniec duszenia dodaj małe cebulki, posiekana natkę i dopraw gulasz do smaku. Tip: Gulasz podawaj z kaszą.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wołowina po burgundzku
Żaden szef kuchni nie powstydzi się takiego dania. Wołowina po burgundzku, znana również pod nazwą Boeuf Bourguignon, to typowa potrawa kuchni francuskiej. W oryginalnym przepisie mięso jest duszone w czerwonym wytrawnym winie, tak długo, aż zmięknie i będzie rozpływać się w ustach. Mimo, że przygotowanie potrawy jest dość czasochłonne, jest tego zdecydowanie warta. Ważne jest, aby mięso pokrojone zostało na dość duże kawałki, aby po uduszeniu nie rozpadło się. Składniki, z którymi powinno się dusić, to: czosnek, marchewka oraz cebula. Warzywa najlepiej wcześniej podsmażyć wraz z boczkiem, dzięki czemu ich czas duszenia nie będzie aż tak długi. Aby pokreślić wyjątkowość dania, a także dla ozdoby i dodatkowego smaku, użyj marynowanej cebulki srebrzystej, zwanej również perłową. Wołowinę po burgundzku podawaj z kaszą lub świeżym pieczywem i oczywiście kieliszkiem czerwonego wina, które zostanie po gotowaniu. Poezja smaku!


































