Wołowina po burgundzku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina po burgundzku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 pęczek

300 mililitrów

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek oraz warzywa pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w dużym garnku na rozgrzanym oleju, zaczynając od boczku. Po kilku minutach wyjmij wszystko z garnka.

Krok 2

Mięso pokrój w grubą kostkę i włóż do tego samego, uprzednio ponownie rozgrzanego garnka. Smaż kilka minut na mocnym ogniu.

Krok 3

Warzywa ponownie wsyp do garnka, wymieszaj z mięsem a następnie wlej wino.

Krok 4

Dodaj 300 ml wody oraz Bulionetkę wołową Knorr. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 2 godzin, do momentu gdy mięso będzie miękkie.

Krok 5

Pod koniec duszenia dodaj małe cebulki, posiekana natkę i dopraw gulasz do smaku. Tip: Gulasz podawaj z kaszą.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wołowina Rendang
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina po burgundzkuWołowina po burgundzku

Żaden szef kuchni nie powstydzi się takiego dania. Wołowina po burgundzku, znana również pod nazwą Boeuf Bourguignon, to typowa potrawa kuchni francuskiej. W oryginalnym przepisie mięso jest duszone w czerwonym wytrawnym winie, tak długo, aż zmięknie i będzie rozpływać się w ustach. Mimo, że przygotowanie potrawy jest dość czasochłonne, jest tego zdecydowanie warta. Ważne jest, aby mięso pokrojone zostało na dość duże kawałki, aby po uduszeniu nie rozpadło się. Składniki, z którymi powinno się dusić, to: czosnek, marchewka oraz cebula. Warzywa najlepiej wcześniej podsmażyć wraz z boczkiem, dzięki czemu ich czas duszenia nie będzie aż tak długi. Aby pokreślić wyjątkowość dania, a także dla ozdoby i dodatkowego smaku, użyj marynowanej cebulki srebrzystej, zwanej również perłową. Wołowinę po burgundzku podawaj z kaszą lub świeżym pieczywem i oczywiście kieliszkiem czerwonego wina, które zostanie po gotowaniu. Poezja smaku!