
Składniki
spód:
28 sztuk
100 mililitrów
6 łyżek
krem czekoladowy:
150 gramów
250 gramów
2 łyżki
250 mililitrów
16 sztuk
krem orzechowy:
100 gramów
380 mililitrów
250 gramów
2 łyżki
60 gramów
2 szklanki
16 sztuk
do posypania:
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę herbatników namoczonych uprzednio w letnim mleku. Na warstwie herbatników rozsmarowujemy krem czekoladowy. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników namoczonych w mleku.

Krok 2
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone przekładamy do miski i dodajemy cukier puder oraz roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno i kilkoma ruchami łączymy z mascarpone.

Krok 3
3/4 kremu rozsmarowujemy na herbatnikach. Układamy kolejną warstwę namoczonych w mleku herbatników.

Krok 4
Do garnka wlewamy 200 ml śmietany kremówki. Dodajemy miód oraz masło. Lekko podgrzewamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy uprzednio prażone, obrane ze skórki i zmielone orzechy laskowe. Dodajemy 125 g serka mascarpone i ponownie mieszamy. Masę zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z 125 g serka mascarpone. Powstały krem przekładamy do masy orzechowej. Ponownie mieszamy.

Krok 5
Przelewamy krem na ciasto (powinien być dość gesty), przykrywamy kolejną warstwą namoczonych w mleku herbatników.

Krok 6
Z wierzchu smarujemy ciasto pozostałym kremem czekoladowym i posypujemy kakao. Dekorujemy kawałkami batona Kinder Bueno. Szybkie ciasto z mascarpone bez pieczenia wkładamy do lodówki, aby masa stężała.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Kinder Bueno
Chcesz zrobić przepyszny deser, ale proces pieczenia przyprawia Cię o zawrót głowy? Sięgnij po ciasto Kinder Bueno, a Twoje problemy znikną natychmiast! Dlaczego? Do przygotowania tego deseru nie potrzebujesz piekarnika. Wystarczą więc chęci, lodówka i trochę wolnego czasu. Skusisz się na ciasto Kinder Bueno ? Uwierz nam, że ten czekoladowy przysmak podbił już serca najbardziej wymagających smakoszy. Pora na Ciebie!
Dla kogo?
Kinder Bueno to przepis, który sprawdzi się w kuchni każdego łasucha. Dodatkowo przygotowanie tego deseru jest naprawdę prostym zadaniem i zajmie mniej niż dwie godziny! Polecamy go osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi słodyczami lub chcą zachwycić swoich bliskich. Gwarantujemy, że wszyscy goście będą zachwyceni!
Na jaką okazję?
A może bez okazji? Nie potrzebujesz pretekstu, by przygotować znakomite ciasto Kinder Bueno z mascarpone. Jeżeli jednak czeka Cię większa uroczystość, to zaskocz swoich bliskim tym specjałem! Ciasto Kinder Bueno zawsze smakuje tak samo dobrze. Przekonasz się?
Czy wiesz, że?
Wybór ulubionego ciasta może być powiązany z Twoją osobowością! Po wypieki z orzechami sięgają osoby z analitycznym umysłem, a czekoladowe słodycze są opcją dla romantyków. Zgadzasz się z tym stwierdzeniem? A może uważasz zupełnie odwrotnie? Podziel się z nami swoją opinią!
Dla urozmaicenia:
Przepis na ciasto Kinder Bueno zagości niedługo w Twojej kuchni? Poznaj nasze triki, jak urozmaicić tę recepturę! Udekoruj pyszny deser kawałkami ulubionych słodyczy. Masz w swojej szafce smaczną czekoladę? A może w Twoich zapasach schowały się orzechy włoskie? Wyjmij te smakołyki z półek i ozdób nimi ciasto Kinder Bueno. Te dodatki ulepszą smak deseru, o czym już zaraz możesz się przekonać. Smacznego!