Ciasto kinder bueno – przepis: krem z mascarpone | Przepisy.pl pixel

Ciasto Kinder Bueno

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

110 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

28 sztuk

100 mililitrów

6 łyżek

krem czekoladowy:

150 gramów

250 gramów

2 łyżki

250 mililitrów

16 sztuk

krem orzechowy:

100 gramów

380 mililitrów

250 gramów

2 łyżki

60 gramów

2 szklanki

16 sztuk

do posypania:

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę herbatników namoczonych uprzednio w letnim mleku. Na warstwie herbatników rozsmarowujemy krem czekoladowy. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników namoczonych w mleku.

Ciasto Kinder Bueno - Krok 1

Krok 2

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone przekładamy do miski i dodajemy cukier puder oraz roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno i kilkoma ruchami łączymy z mascarpone.

Ciasto Kinder Bueno - Krok 2

Krok 3

3/4 kremu rozsmarowujemy na herbatnikach. Układamy kolejną warstwę namoczonych w mleku herbatników.

Ciasto Kinder Bueno - Krok 3

Krok 4

Do garnka wlewamy 200 ml śmietany kremówki. Dodajemy miód oraz masło. Lekko podgrzewamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy uprzednio prażone, obrane ze skórki i zmielone orzechy laskowe. Dodajemy 125 g serka mascarpone i ponownie mieszamy. Masę zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z 125 g serka mascarpone. Powstały krem przekładamy do masy orzechowej. Ponownie mieszamy.

Ciasto Kinder Bueno - Krok 4

Krok 5

Przelewamy krem na ciasto (powinien być dość gesty), przykrywamy kolejną warstwą namoczonych w mleku herbatników.

Ciasto Kinder Bueno - Krok 5

Krok 6

Z wierzchu smarujemy pozostałym kremem czekoladowym i posypujemy kakao. Dekorujemy kawałkami batona Kinder Bueno. Ciasto wkładamy do lodówki, aby masa stężała.

Ciasto Kinder Bueno - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Kinder Bueno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Kinder Bueno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Kinder Bueno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Kinder Bueno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Kinder Bueno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Kinder Bueno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Kinder Bueno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Kinder Bueno - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Blok czekoladowy
czas przygotowania
300 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej