
Składniki
spód:
28 sztuk
100 mililitrów
6 łyżek
krem czekoladowy:
150 gramów
250 gramów
2 łyżki
250 mililitrów
16 sztuk
krem orzechowy:
100 gramów
380 mililitrów
250 gramów
2 łyżki
60 gramów
2 szklanki
16 sztuk
do posypania:
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę herbatników namoczonych uprzednio w letnim mleku. Na warstwie herbatników rozsmarowujemy krem czekoladowy. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników namoczonych w mleku.

Krok 2
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone przekładamy do miski i dodajemy cukier puder oraz roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno i kilkoma ruchami łączymy z mascarpone.

Krok 3
3/4 kremu rozsmarowujemy na herbatnikach. Układamy kolejną warstwę namoczonych w mleku herbatników.

Krok 4
Do garnka wlewamy 200 ml śmietany kremówki. Dodajemy miód oraz masło. Lekko podgrzewamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy uprzednio prażone, obrane ze skórki i zmielone orzechy laskowe. Dodajemy 125 g serka mascarpone i ponownie mieszamy. Masę zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z 125 g serka mascarpone. Powstały krem przekładamy do masy orzechowej. Ponownie mieszamy.

Krok 5
Przelewamy krem na ciasto (powinien być dość gesty), przykrywamy kolejną warstwą namoczonych w mleku herbatników.

Krok 6
Z wierzchu smarujemy pozostałym kremem czekoladowym i posypujemy kakao. Dekorujemy kawałkami batona Kinder Bueno. Ciasto wkładamy do lodówki, aby masa stężała.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej