Ciasto czekoladowe z gruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto czekoladowe z gruszką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

91

heart
536 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

999 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2018 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

50 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

120 gramów

4 łyżki

100 mililitrów

100 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku dokładnie miksujemy.

Ciasto czekoladowe z gruszką - Krok 1

Krok 2

Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao. Ponownie miksujemy.

Ciasto czekoladowe z gruszką - Krok 2

Krok 3

Wlewamy mleko oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.

Ciasto czekoladowe z gruszką - Krok 3

Krok 4

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wygładzamy wierzch.

Ciasto czekoladowe z gruszką - Krok 4

Krok 5

Gruszki obieramy ze skórki. Zatapiamy w cieście tak, aby wystawały ogonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy ok. 40 min do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Ciasto czekoladowe z gruszką - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • 83f9c4eb242966cdcada1d01be5d9b d41d8cd98f00b204e9800998ecf842

    83f9c4eb242966cdcada1d01be5d9b d41d8cd98f00b204e9800998ecf842 , 29.03.2021

    Niestety ciasto jest za suche. Już wkladając masę do pieczenia wiedziałam, że jest za gęsta.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto czekoladowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladowe z gruszkąCiasto czekoladowe z gruszką

Ciasto o cudownym, głębokim aromacie kakao i gorzkiej czekolady dla niektórych łasuchów byłoby pełnią szczęścia. My jednak przepadamy za smakowitym zamieszaniem, dlatego do przepisu na zjawiskowy wypiek dołączyliśmy gruszki w całości. Oryginalny wygląd i doskonały smak czekoladowego ciasta z gruszkami to znaki rozpoznawcze tego deseru.

Dla kogo?

Lubicie korzystać z sezonowych produktów, ale na gruszki zabrakło Wam pomysłu? Służymy kulinarnym natchnieniem!

Na jaką okazję?

Na pierwszy rzut oka widać przede wszystkim ciemne ciasto oraz owocowe ogonki gruszek. Wypiek będzie więc odpowiedni, gdy chcecie zrobić bliskim smaczną niespodziankę. Szykowna prezencja sprawia, że czekoladowe ciasto nadaje się nawet na bale i bankiety.

Czy wiesz, że?

Kulinarna kariera gruszek rozpoczęła prawdopodobnie 3 tysiące lat temu na terenie Persji.

Dla urozmaicenia:

Gęsty, biały lukier będzie zachęcająco kontrastował z ciemnym kolorem ciasta czekoladowego z gruszkami.