Ciasto czekoladowe z gruszką
NOWY PRZEPIS
łatwe
2018 osób zapisało

Składniki
150 gramów
50 gramów
4 sztuki
1 łyżeczka
120 gramów
4 łyżki
100 mililitrów
100 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku dokładnie miksujemy.

Krok 2
Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao. Ponownie miksujemy.

Krok 3
Wlewamy mleko oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.

Krok 4
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wygładzamy wierzch.

Krok 5
Gruszki obieramy ze skórki. Zatapiamy w cieście tak, aby wystawały ogonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy ok. 40 min do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto czekoladowe z gruszką
Ciasto o cudownym, głębokim aromacie kakao i gorzkiej czekolady dla niektórych łasuchów byłoby pełnią szczęścia. My jednak przepadamy za smakowitym zamieszaniem, dlatego do przepisu na zjawiskowy wypiek dołączyliśmy gruszki w całości. Oryginalny wygląd i doskonały smak czekoladowego ciasta z gruszkami to znaki rozpoznawcze tego deseru.
Dla kogo?
Lubicie korzystać z sezonowych produktów, ale na gruszki zabrakło Wam pomysłu? Służymy kulinarnym natchnieniem!
Na jaką okazję?
Na pierwszy rzut oka widać przede wszystkim ciemne ciasto oraz owocowe ogonki gruszek. Wypiek będzie więc odpowiedni, gdy chcecie zrobić bliskim smaczną niespodziankę. Szykowna prezencja sprawia, że czekoladowe ciasto nadaje się nawet na bale i bankiety.
Czy wiesz, że?
Kulinarna kariera gruszek rozpoczęła prawdopodobnie 3 tysiące lat temu na terenie Persji.
Dla urozmaicenia:
Gęsty, biały lukier będzie zachęcająco kontrastował z ciemnym kolorem ciasta czekoladowego z gruszkami.