Ciasto czekoladowe z gruszką
NOWY PRZEPIS
łatwe
2018 osób zapisało

Składniki
150 gramów
50 gramów
4 sztuki
1 łyżeczka
120 gramów
4 łyżki
100 mililitrów
100 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku dokładnie miksujemy.

Krok 2
Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao. Ponownie miksujemy.

Krok 3
Wlewamy mleko oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.

Krok 4
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wygładzamy wierzch.

Krok 5
Gruszki obieramy ze skórki. Zatapiamy w cieście tak, aby wystawały ogonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy ok. 40 min do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto czekoladowe z gruszką
Ciasto o cudownym, głębokim aromacie kakao i gorzkiej czekolady dla niektórych łasuchów byłoby pełnią szczęścia. My jednak przepadamy za smakowitym zamieszaniem, dlatego do przepisu na zjawiskowy wypiek dołączyliśmy gruszki w całości. Oryginalny wygląd i doskonały smak czekoladowego ciasta z gruszkami to znaki rozpoznawcze tego deseru.
Dla kogo?
Lubicie korzystać z sezonowych produktów, ale na gruszki zabrakło Wam pomysłu? Służymy kulinarnym natchnieniem!
Na jaką okazję?
Na pierwszy rzut oka widać przede wszystkim ciemne ciasto oraz owocowe ogonki gruszek. Wypiek będzie więc odpowiedni, gdy chcecie zrobić bliskim smaczną niespodziankę. Szykowna prezencja sprawia, że czekoladowe ciasto nadaje się nawet na bale i bankiety.
Czy wiesz, że?
Kulinarna kariera gruszek rozpoczęła prawdopodobnie 3 tysiące lat temu na terenie Persji.
Dla urozmaicenia:
Gęsty, biały lukier będzie zachęcająco kontrastował z ciemnym kolorem ciasta czekoladowego z gruszkami.