Ciasto czekoladowe z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto czekoladowe z orzechami

Autor: Ewa

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

3 sztuki

50 gramów

4 łyżki

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Kiedy w połowie będzie rozpuszczone, dodajemy połamane na kostki 100g czekolady.

Krok 2

Czekamy aż przestygnie. Dodajemy mleko, jajka i dokładnie mieszamy trzepaczką.

Krok 3

Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dokładnie mieszamy.

Krok 4

Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.

Krok 5

Blachę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Krok 6

Masę wlewamy na blaszkę. Wierzch posypujemy pozostałą (50g) pokrojoną na małe kwadraty czekoladą oraz pokrojonymi migdałami.

Krok 7

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej