
Składniki
150 gramów
200 gramów
3 sztuki
50 gramów
4 łyżki
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Kiedy w połowie będzie rozpuszczone, dodajemy połamane na kostki 100g czekolady.
Krok 2
Czekamy aż przestygnie. Dodajemy mleko, jajka i dokładnie mieszamy trzepaczką.
Krok 3
Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dokładnie mieszamy.
Krok 4
Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.
Krok 5
Blachę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Krok 6
Masę wlewamy na blaszkę. Wierzch posypujemy pozostałą (50g) pokrojoną na małe kwadraty czekoladą oraz pokrojonymi migdałami.
Krok 7
Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej