Ciasto czekoladowe z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto czekoladowe z orzechami

Autor: Ewa

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

3 sztuki

50 gramów

4 łyżki

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Kiedy w połowie będzie rozpuszczone, dodajemy połamane na kostki 100g czekolady.

Krok 2

Czekamy aż przestygnie. Dodajemy mleko, jajka i dokładnie mieszamy trzepaczką.

Krok 3

Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dokładnie mieszamy.

Krok 4

Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.

Krok 5

Blachę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Krok 6

Masę wlewamy na blaszkę. Wierzch posypujemy pozostałą (50g) pokrojoną na małe kwadraty czekoladą oraz pokrojonymi migdałami.

Krok 7

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej