Ciasto czekoladowe z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto czekoladowe z orzechami

Autor: Ewa

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

3 sztuki

50 gramów

4 łyżki

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Kiedy w połowie będzie rozpuszczone, dodajemy połamane na kostki 100g czekolady.

Krok 2

Czekamy aż przestygnie. Dodajemy mleko, jajka i dokładnie mieszamy trzepaczką.

Krok 3

Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dokładnie mieszamy.

Krok 4

Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.

Krok 5

Blachę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Krok 6

Masę wlewamy na blaszkę. Wierzch posypujemy pozostałą (50g) pokrojoną na małe kwadraty czekoladą oraz pokrojonymi migdałami.

Krok 7

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto czekoladowe z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej