
Składniki
150 gramów
200 gramów
3 sztuki
50 gramów
4 łyżki
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Kiedy w połowie będzie rozpuszczone, dodajemy połamane na kostki 100g czekolady.
Krok 2
Czekamy aż przestygnie. Dodajemy mleko, jajka i dokładnie mieszamy trzepaczką.
Krok 3
Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dokładnie mieszamy.
Krok 4
Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.
Krok 5
Blachę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Krok 6
Masę wlewamy na blaszkę. Wierzch posypujemy pozostałą (50g) pokrojoną na małe kwadraty czekoladą oraz pokrojonymi migdałami.
Krok 7
Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej