Makiełki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

35

57 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

150 gramów

50 gramów

1 sztuka

masa makowa:

1 słoik

50 gramów

50 gramów

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, cukier puder, żółtko i Kasię wymieszaj mikserem. Następnie połączone składniki przełóż na stół i szybko zagnieć na gładkie ciasto.

Makiełki - Krok 1

Krok 2

Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na placek o grubości 4 mm.

Makiełki - Krok 2

Krok 3

Ciasto potnij radełkiem lub nożem najpierw na 2-3 centymetrowe pasy, a następnie na romby.

Makiełki - Krok 3

Krok 4

Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ciasteczka i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. Piecz, aż ciastka staną się rumiane, czyli około 10 minut.

Makiełki - Krok 4

Krok 5

Posiekaj bakalie, a następnie wymieszaj je z masą makową i miodem. Masę makową przełóż do salaterek i podawaj z ciasteczkami.

Makiełki - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makiełki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makiełki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makiełki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makiełki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makiełki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makiełki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makiełki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MakiełkiMakiełki

Makiełki to wyjątkowo smaczne i słodkie danie z makiem oraz mnóstwem bakalii. Podane na deser sprawdzi się idealnie na wigilijnym stole. Aby przygotować makiełki, na początek suche składniki na ciasto wymieszaj na niskich obrotach miksera i stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Kiedy powstanie gładka masa, natychmiast ugnieć z niej ciasto. Potem zawiń je w szmatkę lub folię spożywczą i odstaw do lodówki, aby się schłodziło. Rozwałkuj je i potnij radełkiem, wydzielając romby. Te umieść na blaszce, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz, aż ciastka uzyskają złoty kolor. Przygotuj masę, mieszając ulubione bakalie, takie jak orzechy włoskie, pistacje, orzechy piniowe, rodzynki, kandyzowane owoce (jeśli chcesz, użyj gotowej mieszanki keksowej) oraz miód, który nada całości słodyczy. Aby przygotować mak, który dodasz do powstającej masy, przepłucz go, przesiej i zmiel. Możesz również użyć gotowej masy makowej. Makiełki podawaj w salaterkach, ozdobione bakaliami i kilkoma ciastkami. Przygotuj je według tego przepisu i podziel się z nami swoją opinią.