Ciasto pomarańczowe z makiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

62 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.25 szklanki

2 łyżeczki

4 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

syrop:

0.75 szklanki

2 łyżki

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak zalej ciepłym mlekiem.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem, dodając na przemian po jednym jajku i części mąki.

Krok 4

Do masy, ciągle ucierając, dodaj namoczony mak i migdały.

Krok 5

Na koniec wlej sok połączony ze skórką i delikatnie wymieszaj łyżką.

Krok 6

Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26cm i wstaw do nagrzanego pieca.

Krok 7

Piecz około 40 minut w 180 st. C .

Krok 8

W tym czasie przygotuj syrop. W rondelku wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i mieszaj, aż syrop lekko zgęstnieje.

Krok 9

Upieczone ciasto wyjmij z formy i jeszcze ciepłe polej delikatnie syropem.

Krok 10

Posyp skórką pomarańczową i odstaw, aż ciasto wystygnie.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej