Karnawał po brazylijsku
Brazylijski karnawał to, obok weneckiego, najgłośniejsza impreza tematyczna. Kolorowo ubrani ludzie w rytmach samby paradują ulicami miasta przez pięć dni. W Rio de Janeiro odbywają się też widowiskowe pokazy sztucznych ogni, a najbardziej rozpoznawalnym symbolem świętowania jest efektowny pióropusz – im większy, tym lepiej. Nic dziwnego, że obchody gromadzą nie tylko okolicznych mieszkańców, ale również turystów z całego świata. Co podać na stół, jeśli planujesz przyjęcie w stylu południowoamerykańskim? Możliwości jest wiele, wypróbuj np. przepis na feijoadę, czyli brazylijską fasolę, do podania której odpowiednie będą owoce cytrusowe. Na stole nie może zabraknąć też klasyków: brazylijskiej sałatki ziemniaczanej czy ryżu brazylijskiego. Dla fanów mięsnych smaków warte polecenia są brazylijskie pulpeciki, którym oryginalnego wyrazu nadaje posiekana natka kolendry. Kiedy menu gotowe, zadbaj o odpowiednią oprawę imprezy. Niech z głośników lecą latynoamerykańskie przeboje, a stół będzie udekorowany piórkami we wszystkich barwach! Zaproponuj też gościom przebrania inspirowane pochodem carioca (czyli lokalnych mieszkańców Rio) lub znanymi telenowelami. Z pewnością uświetni to czas zabawy.
Wenecja – blichtr i przepych
Karnawał w Wenecji jest obchodzony bardzo hucznie. Tożsamość jego uczestników jest tajna, a chronią jej bogato zdobione maski – małe dzieła sztuki rzemieślniczej. Co roku ustalany jest inny motyw przewodni wydarzenia, a kostiumy często inspirowane są dawnymi czasami. Serce zabawy to plac św. Marka, na którym wybierana jest też najlepsza maska. Może zaproponujesz swoim gościom podobny konkurs? Kiedy przygotowujesz imprezę tematyczną w stylu włoskim, wykaż się kreatywnością w doborze i sposobie podawania dań. Kuchnia Italii jest powszechnie znana, ale wciąż intryguje nowymi sposobami na potrawy. Absolutnym hitem są klasyczne dania w wersji mini, np. liczne wariacje na temat pizzy. Wykorzystaj przepisy na menu w stylu fusion, łączące klasyki z kuchni różnych krajów w jedno. Sprawdzą się np. muffinki à la pizza czy pizza bolognese à la samosa. Pamiętaj też o pewniakach – włoska sałatka z mozzarellą jest prosta do przygotowania i jednocześnie bardzo smaczna. Wybierz też frytki po włosku, które zyskują oryginalny smak dzięki szalotkom. Myśląc o daniach obiadowych, wypróbuj gnocchi z gorgonzolą oraz zupę minestrone z kapustą. Z kolei na deser niezastąpione będzie intensywne brownie.
Karnawał po meksykańsku
Meksyk ma bogatą historię karnawałową, która sięga XIX wieku, a zabawa, która odbywa się w mieście Mazatlán uznawana jest za trzecią największą na świecie. Rozpoczyna się od rytualnego spalenia kukły, co ma zapewnić szczęście na nadchodzący rok. Całość trwa pięć dni i jest okazją dla mieszkańców (oraz tłumnie przybywających turystów) do tańców i kosztowania meksykańskich pyszności. Jeśli planujesz imprezę tematyczną po meksykańsku, postaw na klasyczne dania. W tym kraju popularne są te przygotowywane na bazie tortilli, czyli placków z mąki pszennej lub kukurydzianej. Możesz kupić gotowy produkt, co pozwoli zaoszczędzić sporo czasu, jeśli jednak możesz wygospodarować go nieco więcej, warto przygotować go samodzielnie. Przeczytaj poradnik Jak zrobić tortillę. Kiedy już będzie gotowa, zastanów się nad sposobem jej zaserwowania. Możliwości jest naprawdę sporo: meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar, burrito z indykiem czy quesadillas to tylko niektóre z możliwości. Z gotowych placków, łatwo też przygotujesz domowe tacos, czyli chipsy – świetne do maczania w gęstych sosach na zimno, np. dipie meksykańskim. Wystarczy, że pokroisz je w małe trójkąty podobnych rozmiarów i usmażysz podobnie jak frytki. Nadmiar tłuszczu odsącz za pomocą jednorazowych ręczników kuchennych. Dobrą propozycją dla wszystkich tych, którzy cenią wyjątkowy smak i przykuwający wzrok sposób podania będzie meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado. Na deser przygotuj churros z sosem czekoladowym, czyli deser marzeń. Z takim menu zadowolisz nawet najwybredniejsze podniebienia gości.
Hiszpański karnawał
Czy wiesz, że karnawał, który odbywa się co roku w Santa Cruz de Tenerife aspiruje do wpisu na listę Dziedzictwa Ludzkości UNESCO? Nic w tym dziwnego, impreza jest bowiem wyjątkowym wydarzeniem na skalę światową. Teneryfa ma pokaźnie rozbudowaną kulturę karnawałową i wciąż tworzą się grupy artystyczne, mające umilać czas uczestnikom kolorowych miejskich korowodów: śpiewające, satyryczne i taneczne. Karnawał trwa przez kilka dni i nie uwzględnia przerw: ma być wesoło i optymistycznie przez cały czas. Kończy się spaleniem kilkumetrowej papierowej sardynki, które ma zapewnić pomyślność. Co zaserwować na imprezę tematyczną po hiszpańsku? Dobrym wyborem będą wszelkiego rodzaju tapas, czyli poręczne, smaczne oraz efektowne przekąski na jeden kęs. Wypróbuj przepisy na pieczone pomidory, oliwki marynowane z kolendrą, kalmary w sosie własnym czy krewetki z pietruszką. Myśląc o daniach na gorąco, wybierz tortillę hiszpańską z ziemniakami lub hiszpańską zupę z chorizo. Orzeźwienie w trakcie tańców zapewni hiszpańskie gazpacho, a wieczór osłodzi hiszpański placek z jabłkami. Karnawał w Santa Cruz de Tenerife kojarzy się z lampkami świątecznymi – koniecznie przystrój nimi pomieszczenie, w którym będziesz organizować domówkę.
Impreza tematyczna lokalnie – po kaszubsku
Polska też ma bogatą historię karnawałową, a najwyrazistsza jest ta lokalna. Wykorzystaj modę na folklor i przygotuj imprezę tematyczną w klimacie kaszubskich zapustów. To czas zabaw tematycznych, tańców i strojów kojarzonych z kolędowaniem. Kiedyś na Kaszubach odwiedzano w tym czasie dawno niewidzianą rodzinę. Wędrowało się do niej na saneczkowym kuligu, zaprzężonym w konny powóz – taka forma podróżowania cieszyła w szczególności najmłodszych uczestników zapustów. A co jada się podczas kaszubskiego karnawału? Najpopularniejsze są potrawy smażone. Połącz klasykę z nowoczesnością i przygotuj placki ziemniaczane z marchewką i boczkiem, oponki ptysiowe czy faworki, które urozmaici konfitura z płatków dzikiej róży. Na Kaszubach powszechnie jada się też ryby, np. filety śledziowe z octem po kaszubsku (zobacz też poradnik Jak zrobić śledzie w oleju) oraz potrawy mięsne, takie jak uda z kaczki po gdańsku w pomarańczach. Wypróbuj również przepis na bliny w wędzoną makrelą. Kiedy jedzenie gotowe, pora na aranżację stołu w iście folkowym stylu. Wykorzystaj do niej lniane serwety, haftowane w kolorowe kwiaty lub koronkowe obrusy. W miejskiej bieganinie warto czasem się zatrzymać, w czym pomoże impreza w klimacie kaszubskim.
Po brazylijsku, włosku, hiszpańsku, meksykańsku czy kaszubsku – niezależnie od tego, na jaką imprezę tematyczną się zdecydujesz, zadbaj o jej odpowiednią oprawę. Zdobądź popularną muzykę z krajów, którymi się inspirujesz, oraz efektowne dekoracje. A może zorganizujesz konkurs na najlepszą potrawę? Domówki, na których goście przynoszą swoje popisowe dania są coraz popularniejsze.