Burrito z kurczakiem po meksykańsku z serem | Przepisy.pl pixel

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
659 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

592 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

956 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.3 kilograma

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

50 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor.

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski. Warzywa dorzuć do usmażonego mięsa, dodaj fasolę. Całość smaż jeszcze ok. 4 minut.

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - Krok 2

Krok 3

Fix kurczak po meksykańsku Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku. Następnie wlej go na patelnię z mięsem i warzywami, gotuj wszystko razem do odparowania płynu.

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - Krok 3

Krok 4

Po zdjęciu patelni z ognia dodaj posiekaną świeżą kolendrę.

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - Krok 4

Krok 5

Tortille zrumień na suchej patelni, następnie nałóż na nią farsz, posyp starym serem i zawiń jak krokieta, po czym ponownie podsmaż na suchej patelni.

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Karol Ląkocy

    Karol Ląkocy , 16.02.2016

    Świetny przepis na tortille! Dziękuję za jego udostępnienie, dodam od siebie alternatywny pomysł. Zrobiłem drugi farsz (analogicznie): fix kurczak w delikatnym sosie curry, czerwona cebula, zielona papryka, ananas (w kostke), świeża kolendra (lub zmielone ziarna), 1/3 lyzeczki pieprzu ziolowego i szczypta soli. Fix robimy podobnie jak w przepisie tutaj, jedynie dodajemy tylko 150 ml wody i 150 ml mleka 3,2%. Musiałem wymyślić jakąś łagodniejszą wersje dla młodszych smakoszy. Pozdrwiam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddarMeksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar

Burrito jest prawdopodobnie najpopularniejszym daniem kuchni latynoamerykańskiej. Dzieje się tak nie bez powodu – to danie jest po prostu pyszne, a jego wersja z kurczakiem i serem cheddar dodatkowo zachwyca oryginalnością i bogactwem smaków. Historia burrito zaczyna się w Meksyku, gdzie według legendy pewien człowiek wpadł na pomysł, aby owijać żywność plackami tortilli, dzięki czemu jedzenie dłużej pozostawałoby ciepłe. Pomysł genialny w swojej prostocie, a jeśli doda się do tego jeszcze fakt, że buritto można jeść trzymając je w po prostu ręce – kulinarny hit murowany! Podstawowy składniki każdego burrito to pszenna tortilla, którą bez problemu można dostać w większości polskich sklepów. Drugi element burrito to farsz, który wykonasz z mielonego mięsa z kurczaka, cebuli, fasoli i papryki. Całość wzbogacisz wyraźnym smakiem sera cheddar. Po prostu pycha.