Ryż brazylijski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż brazylijski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
45 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wysyp na sitko i wypłucz pod zimną bieżącą wodą. Płucz do momentu, gdy woda będzie klarowna.

Krok 2

W garnku rozpuść margarynę, dodaj czosnek a następnie pokrojoną w kostkę cebulę oraz pomidora. Smaż 3 minuty.

Krok 3

Do garnka wlej wodę, przypraw kostką Knorr i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Następnie wsyp wypłukany ryż, zamieszaj i przykryj garnek. Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i pozostaw przykryty na 5 minut. Gotowy ryż podawaj do grillowanych mięs.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do ryżu odrobinę posiekanej papryczki chilli.

1

Opinie o przepisie

  • Izabela

    Izabela , 09.02.2021

    Ryz brazylijski: Rozgrzac 2 lyzki oleju. Posiakac czosnek, dodac do oleju, wsypac ryz, podsmazyc przez kilka minut. Wlac goraca wode I gotowac az ryz bedzie miekki. It cala filosofia a nie wydziwianie z pomidorami i kostkami rosolowymi

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż brazylijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż brazylijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż brazylijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż brazylijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż brazylijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż brazylijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż brazylijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż brazylijski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż brazylijskiRyż brazylijski

Ryż wysyp na sitko i wypłucz pod zimną bieżącą wodą. Płucz do momentu, gdy woda będzie klarowna.