Według znanej, dziecięcej rymowanki „siała baba mak, nie wiedziała jak”. My chcemy zadać pytanie, dotyczące innej sprawy: czy wiecie, jak sparzyć mak, żeby nie był gorzki? Choć manewr wydaje się nieskomplikowany, jest kluczowy w przygotowaniu makowych frykasów – różnego rodzaju ciast, w tym drożdżówek, strucli oraz popularnego makowca. Niezależnie od tego, czy święta za pasem, czy zwyczajnie macie ochotę na przysmak własnej roboty, warto dowiedzieć się, jak wygląda parzenie maku przy użyciu zarówno wody, jak i mleka.

Masa makowa od podstaw – warto!

Choć w sklepach dostępne są gotowe masy makowe, każdy chociaż trochę zaprawiony w kulinarnych bojach kucharz powie, że nie mogą równać się z własnoręcznie przygotowanym produktem. Pozwala to kontrolować jego skład od początku do końca, czyli od zakasania rękawów, przez parzenie maku do masy makowej, aż do pokrojenia wypieku i ułożenia go na deserowych talerzykach. Wybierajcie tę opcję, gdy tylko czas pozwala. Nasze informacje dotyczące tego, jak sparzyć mak do mielenia znacznie ułatwią zadanie. Pamiętajcie jednak, żeby wykorzystywać jedynie świeży mak z odpowiednią datą ważności do spożycia.

Jak się parzy mak przy użyciu wody?

Krok po kroku Gorzki mak może zepsuć efekt pracy nad długo wyczekiwanym ciastem. W naszej pierwszej propozycji, jak sparzyć mak, żeby nie był gorzki, do pozbycia się niechcianego posmaku wykorzystacie wyłącznie wodę.

  1. Mak należy przepłukać zimną wodą.
  2. Następnie umieśćcie go w garnku i zalejcie wrzątkiem. Stosujcie proporcje: 2 szklanki płynu na 1 szklankę maku.
  3. Tak przygotowane ziarna gotujcie na małym ogniu przez około 20-30 minut.
  4. Ugotowany mak odcedźcie i poczekajcie, aż całkowicie odsączy się.

Jak sparzyć mak mlekiem?

Przedstawiamy patent, dzięki któremu bez trudu uwierzycie w to, że obsługa maku nie należy do arcytrudnych wyzwań kulinarnych i przestaniecie zastanawiać się, jak się parzy mak.

  1. W garnku zagotujcie mleko i wsypcie zmielony mak.
  2. Gotujcie go przez kilkanaście minut, często mieszając. Nie można dopuścić do tego, by ziarenka przypaliły się.
  3. Sparzony mak przełóżcie do głębokiego talerza lub misy. Dalsze kroki w celu przyrządzenia masy makowej można podjąć, gdy będzie całkiem wystudzony i wolny od nadmiaru wody.

Makowe wskazówki – o czym należy pamiętać?

Kluczowe jest dopilnowanie, by masa nie była wodnista – to najkrótsza droga do uzyskania zakalca. Jeśli okazałaby się zbyt wilgotna, można wzbogacić ją kaszą manną, ewentualnie bułką tartą. Choć parzony mak to podstawa wielu wypieków, potrzebuje towarzystwa dodatków, które urozmaicą jego smak. Rodzynki, kandyzowane owoce, migdały, orzechy włoskie i laskowe pasują idealnie. Cynamon nadaje niepowtarzalnego aromatu. Chcecie, by nadzienie zyskało na słodyczy? Dodajcie odrobinę miodu lub syropu klonowego.

Przysmaki z makiem w roli głównej

To, jak sparzyć mak mielony nie pozostawia już żadnych wątpliwości. Wiedzę najlepiej i najsmaczniej jest wykorzystać w praktyce. Być może na myśl o makowcu niejednemu łasuchowi cieknie ślinka, lecz tym razem chcemy zaproponować mak w nieco innych odsłonach. Ciasto pomarańczowe z makiem z pewnością nikogo nie zawiedzie. Podobnie zresztą jak zawijaniec z makiem, który nie tylko doskonale smakuje, ale też prezentuje się zjawiskowo. Bardzo fotogeniczny deser! Z wielką dumą postawicie na stole bezglutenowy tort makowy, który udowodni, że rezygnując z klasycznej, pszennej mąki, nadal można pozwolić sobie na wyśmienite frykasy. Sposób na to, jak parzyć mak gorącą wodą przyda się podczas pracy nad rogalikami z makiem bez laktozy. Wypiekami można zajadać się bez pamięci, ale drobne, ciemne ziarenka świetnie sprawdzą się też jako nadzienie do pierogów z makiem – pora przypomnieć sobie tę tradycyjną recepturę, wykorzystując nasze sposoby na parzenie maku. W ramach chrupiącej przekąski serwujcie pałeczki z makiem, które idealnie pasują do wieczornego seansu wciągającego serialu.