Dla zdrowia!
Rodzynki są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów. Większość z nich to fruktoza i glukoza. Zawierają niewiele sodu. Są źródłem witaminy B6, która wpływa między innymi na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. O niego oraz o właściwe ciśnienie krwi dba także obecny w rodzynkach potas. Do utrzymania metabolizmu energetycznego na odpowiednim poziomie troszczą się zawarte w rodzynkach miedź i mangan. Ten ostatni dba dodatkowo o zdrowe kości.
powrót do góryZainspiruj się!
Nie masz pomysłu na pyszne śniadanie? Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami będzie w sam raz! Rodzynki pozytywnie wpłyną na smak i aromat dania, dzięki czemu domownicy będą chcieli częściej tak zaczynać dzień. Jednak nie tylko w naleśnikach z serem rodzynki się sprawdzą. Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym to wyborny pomysł na wyjątkowe śniadanie lub podwieczorek. Rodzynki potrafią też wzbogacić smak dobrze znanych potraw. W sałatce coleslaw z rodzynkami będą się czuły jak ryba w wodzie. Również sos tatarski z rodzynkami będzie smakował bardzo dobrze. Przepis na śledzie w sosie z rodzynkami to nie tylko pomysł na świąteczne danie. Warto sięgać po niego jak najczęściej, bo danie jest naprawdę pyszne. Rodzynki będą też ciekawych składnikiem farszu. Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem to idealny pomysł na uroczysty obiad. Znudził ci się tradycyjny karp świąteczny? Spróbuj karpia w jasnym sosie z rodzynkami, a na pewno pozytywnie się zaskoczysz. A może coś słodkiego? W końcu w wypiekach rodzynki czują się najlepiej! Przepis na babkę rodzynkową to już klasyk. Duża ilość rodzynek sprawia, że wypiek jest pyszny i aromatyczny. I znika w oka mgnieniu! Również szarlotka z rodzynkami ma szansę często gościć na twoim stole. Jabłka i rodzynki komponują się naprawdę nieźle. Do codziennej kawy idealne będą ciasteczka z rodzynkami. Są łatwe w przygotowaniu, więc musisz ich koniecznie spróbować! Jeśli masz ochotę na coś bardziej eleganckiego, a w dodatku bez pieczenia, postaw na trufle z rodzynkami. Będą lepsze niż słodycze ze sklepu. Bo rodzynki mają moc!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Rodzynki występują w kilku odmianach – w zależności od tego, jakie winogrona wykorzystano do ich produkcji. Mają tym samym różne rozmiary i kolory. Mogą być zielone, czarne, brązowe, niebieskie, fioletowe i żółte. Do najpopularniejszych należą sułtanki, które są beznasienne.
- Największym producentem rodzynek na świecie są Stany Zjednoczone. W 2016 roku odpowiadały za 24% światowych zbiorów.
- Są trzy metody suszenia winogron – na słońcu, w cieniu i suszenie mechaniczne. Suszenie na słońcu jest najtańszym procesem, ale ma swoje ograniczenia. Na rodzynki negatywny wpływ mogą mieć wówczas zanieczyszczenie środowiska i obecność owadów. Powstałe w ten sposób rodzynki są często niskiej jakości. Ponadto jest to bardzo powolny proces. Suszenie mechaniczne można przeprowadzić w bezpieczniejszym i bardziej kontrolowanym środowisku.
- Aby winogrona stały się rodzynkami, muszą porządnie wyschnąć. Woda w nich zawarta musi przemieścić się z wnętrza na powierzchnię owoców, skąd następnie powinna wyparować. Jest to trudne, ponieważ skórka winogron zawiera wosk, która zapobiega przepuszczaniu wody.
Z czym to się je?
Rodzynki to po prostu suszone winogrona. Mają niewielkie rozmiary, dzięki czemu można je dodawać do potraw w całości. Trudno znaleźć w sklepie mieszankę bakaliową, w której nie występują. A do czego się przydają? W kuchni są bardzo praktyczne! Przede wszystkim to smaczna i zdrowa przekąska. Zamiast cukierków lepiej zjeść garść rodzynek. Trudno wyobrazić sobie bez nich słodkie wypieki. Najbardziej znanym ciastem, w którym znajdziemy rodzynki, jest keks. To rodzaj biszkoptowego wypieku z bakaliami. Suszone winogrona są też częstym składnikiem babek drożdżowych. Rodzynki wyśmienicie sprawdzają się także jako dodatek do sernika. Jednak nie każdy lubi spotkać je w tym cieście. Niektórzy starannie się ich pozbywają. Bo rodzynki albo się kocha, albo nienawidzi. Pieczesz czasem ciastka? Dodaj do nich rodzynki, a smak będzie jeszcze lepszy. Możesz też wrzucić garść do owsianki. Będzie nie tylko smaczna, ale i wystarczająco słodka. Nie będziesz musiał już sięgać po cukier. Lubisz naleśniki z serem? Kto nie lubi! Dodaj kilka rodzynek do masy serowej, a tradycyjne naleśniki z pewnością cię zaskoczą. Równie ciekawym połączeniem będzie budyń z rodzynkami. Pamiętaj, że zawsze warto łączyć je ze słodkościami. Jednak czy rodzynki pasują tylko do deserów? Ależ skąd! Wzbogacają smak dań na słono. Chyba zdarzyło ci się próbować śledzi z rodzynkami? To mistrzowskie połączenie. Kilka rodzynek dodanych do sosu tatarskiego wybornie podkręci jego smak. Również w klasycznej sałatce colesław dobrze się odnajdują. Zresztą nie tylko w niej. Niezależnie od tego, do czego je dodasz, zawsze pozytywnie wpłyną na smak.
powrót do góry
Komentarze (0)