Świąteczny makowiec babuni

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

0.5 szklanki

4 łyżki

4 łyżki

400 gramów

150 gramów

50 mililitrów

20 gramów

2 sztuki

400 gramów

0.5 sztuki

50 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mniejszą porcję cukru utrzyj razem z masłem, dodaj całe jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ucieraj stopniowo dodając po łyżce mąkę i cukier waniliowy.

Krok 2

Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

W tym czasie przygotuj nadzienie: mak wymieszaj z wrzącym mlekiem i gotuj przez 20 minut.

Krok 4

Przecedź, pozostaw do wystygnięcia po czym przemiel masę co najmniej trzy razy przez maszynkę.

Krok 5

Masło zagotuj w rondelku razem z miodem, skórką, rodzynkami i wanilią. Podgotuj przez 10 minut cały czas mieszając składniki. Zestaw z ognia i gdy wystygnie wymieszaj ze zmielonym makiem, cukrem i alkoholem.

Krok 6

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z nadzienie. Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2-3 części.

Krok 7

Na każdej rozsmaruj warstwę masy makowej i zwiń w roladę.

Krok 8

Ułóż makowce na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem lub polukruj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Roladki wieprzowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej