PRZEPISY.PL

Świąteczny makowiec babuni

  • 0
  • 16
  • Średnie
  • 0
16
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • jajko1 szt
  • cukier200 g
  • mleko0.5 szklanki
  • rodzynki4 łyżki
  • miód4 łyżki
  • mąka400 g
  • masło150 g
  • ciasto:
  • brandy50 ml
  • drożdże20 g
  • nadzienie:
  • mak400 g
  • laska wanilii0.5 szt
  • kandyzowana skórka z pomarańczy50 g
  • cukier wanilinowy1 łyżeczka
  • białko 2 szt
  • Krok 1

    Mniejszą porcję cukru utrzyj razem z masłem, dodaj całe jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ucieraj stopniowo dodając po łyżce mąkę i cukier waniliowy.
  • Krok 2

    Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    W tym czasie przygotuj nadzienie: mak wymieszaj z wrzącym mlekiem i gotuj przez 20 minut.
  • Krok 4

    Przecedź, pozostaw do wystygnięcia po czym przemiel masę co najmniej trzy razy przez maszynkę.
  • Krok 5

    Masło zagotuj w rondelku razem z miodem, skórką, rodzynkami i wanilią. Podgotuj przez 10 minut cały czas mieszając składniki. Zestaw z ognia i gdy wystygnie wymieszaj ze zmielonym makiem, cukrem i alkoholem.
  • Krok 6

    Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z nadzienie. Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2-3 części.
  • Krok 7

    Na każdej rozsmaruj warstwę masy makowej i zwiń w roladę.
  • Krok 8

    Ułóż makowce na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem lub polukruj.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

70
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
268
osób dodało do Mniamlisty
15''
4
Łatwe
249
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
143
osoby dodały do Mniamlisty
30''
3
Łatwe