Świąteczny makowiec babuni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczny makowiec babuni

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

0.5 szklanki

4 łyżki

4 łyżki

400 gramów

150 gramów

50 mililitrów

20 gramów

2 sztuki

400 gramów

0.5 sztuki

50 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mniejszą porcję cukru utrzyj razem z masłem, dodaj całe jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ucieraj stopniowo dodając po łyżce mąkę i cukier waniliowy.

Krok 2

Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

W tym czasie przygotuj nadzienie: mak wymieszaj z wrzącym mlekiem i gotuj przez 20 minut.

Krok 4

Przecedź, pozostaw do wystygnięcia po czym przemiel masę co najmniej trzy razy przez maszynkę.

Krok 5

Masło zagotuj w rondelku razem z miodem, skórką, rodzynkami i wanilią. Podgotuj przez 10 minut cały czas mieszając składniki. Zestaw z ognia i gdy wystygnie wymieszaj ze zmielonym makiem, cukrem i alkoholem.

Krok 6

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z nadzienie. Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2-3 części.

Krok 7

Na każdej rozsmaruj warstwę masy makowej i zwiń w roladę.

Krok 8

Ułóż makowce na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem lub polukruj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej