Świąteczny makowiec babuni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczny makowiec babuni

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

0.5 szklanki

4 łyżki

4 łyżki

400 gramów

150 gramów

50 mililitrów

20 gramów

2 sztuki

400 gramów

0.5 sztuki

50 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mniejszą porcję cukru utrzyj razem z masłem, dodaj całe jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ucieraj stopniowo dodając po łyżce mąkę i cukier waniliowy.

Krok 2

Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

W tym czasie przygotuj nadzienie: mak wymieszaj z wrzącym mlekiem i gotuj przez 20 minut.

Krok 4

Przecedź, pozostaw do wystygnięcia po czym przemiel masę co najmniej trzy razy przez maszynkę.

Krok 5

Masło zagotuj w rondelku razem z miodem, skórką, rodzynkami i wanilią. Podgotuj przez 10 minut cały czas mieszając składniki. Zestaw z ognia i gdy wystygnie wymieszaj ze zmielonym makiem, cukrem i alkoholem.

Krok 6

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z nadzienie. Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2-3 części.

Krok 7

Na każdej rozsmaruj warstwę masy makowej i zwiń w roladę.

Krok 8

Ułóż makowce na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem lub polukruj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny makowiec babuni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
38 osób ogląda przepis:
Bananowiec
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej