BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty

Autor: Szczygiełek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 litr

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 gramów

250 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 kilogram

1 sztuka

1 łyżka

250 gramów

2 sztuki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Witam, mam zamiar przedstawić swój bigos. Musztarda Dijon nada mu znakomity smak. Gotujemy bulion ; 2 litry wody, kość wieprzowa, sól oraz liść laurowy dusimy pod przykryciem 2 godziny. W międzyczasie możemy przygotować składniki , które będą mogły przydać sie potem. Cebule tradycyjnie kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, boczek i kiełbaske równiez w kostkę . No i nasza głowna aktorka tego spektaklu- kapusta kiszona. Przepłukaną dwukrotnie wodą siekamy w miare drobno.

Krok 2

W garnku wcześniej przygotowanym ląduje kapusta, a nastepnie szklanka bulionu, z którego wyjmujemy kości a bulion przelewamy przez sito. Smarzymy na smalcu cebulę, kiedy się zrumieni wrzucamy papryke i boczek. Smażymy dwie minuty. Wrzucamy to do garnka i na tej samej patelni smażymy kiełbasę. I tez dodajemy ją do kapusty. Gotujemy na wolnym ogniu.

Krok 3

Ogólnie bigos gotujemy jeszcze dwa dni . Dziś dodaj jeszcze pieprz, cząber i cukier oraz Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knor. Gotuj codziennie max 1,5 godziny. A potem wystaw w chlodne miejsce. Mozna dodac mięsko z kości wieprzowej. A skóra z boczku bedzie dopełniała smak gotowania bigosu.Wyjmij ją przed podaniem. Mieszaj i podlewaj bulionem aby sie nie przypalił. Ostatniego dnia dodaj przed końcem gotowania resztę składników i gotowe! Smacznego;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej