BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty
średnie
22 osoby zapisały
Składniki
1 litr
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżeczki
2 sztuki
1 kilogram
0.5 kilograma
200 gramów
250 gramów
1 sztuka
1 łyżka
250 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Witam, mam zamiar przedstawić swój bigos. Musztarda Dijon nada mu znakomity smak. Gotujemy bulion ; 2 litry wody, kość wieprzowa, sól oraz liść laurowy dusimy pod przykryciem 2 godziny. W międzyczasie możemy przygotować składniki , które będą mogły przydać sie potem. Cebule tradycyjnie kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, boczek i kiełbaske równiez w kostkę . No i nasza głowna aktorka tego spektaklu- kapusta kiszona. Przepłukaną dwukrotnie wodą siekamy w miare drobno.
Krok 2
W garnku wcześniej przygotowanym ląduje kapusta, a nastepnie szklanka bulionu, z którego wyjmujemy kości a bulion przelewamy przez sito. Smarzymy na smalcu cebulę, kiedy się zrumieni wrzucamy papryke i boczek. Smażymy dwie minuty. Wrzucamy to do garnka i na tej samej patelni smażymy kiełbasę. I tez dodajemy ją do kapusty. Gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 3
Ogólnie bigos gotujemy jeszcze dwa dni . Dziś dodaj jeszcze pieprz, cząber i cukier oraz Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knor. Gotuj codziennie max 1,5 godziny. A potem wystaw w chlodne miejsce. Mozna dodac mięsko z kości wieprzowej. A skóra z boczku bedzie dopełniała smak gotowania bigosu.Wyjmij ją przed podaniem. Mieszaj i podlewaj bulionem aby sie nie przypalił. Ostatniego dnia dodaj przed końcem gotowania resztę składników i gotowe! Smacznego;)
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej