BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty

Autor: Szczygiełek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 litr

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 gramów

250 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 kilogram

1 sztuka

1 łyżka

250 gramów

2 sztuki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Witam, mam zamiar przedstawić swój bigos. Musztarda Dijon nada mu znakomity smak. Gotujemy bulion ; 2 litry wody, kość wieprzowa, sól oraz liść laurowy dusimy pod przykryciem 2 godziny. W międzyczasie możemy przygotować składniki , które będą mogły przydać sie potem. Cebule tradycyjnie kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, boczek i kiełbaske równiez w kostkę . No i nasza głowna aktorka tego spektaklu- kapusta kiszona. Przepłukaną dwukrotnie wodą siekamy w miare drobno.

Krok 2

W garnku wcześniej przygotowanym ląduje kapusta, a nastepnie szklanka bulionu, z którego wyjmujemy kości a bulion przelewamy przez sito. Smarzymy na smalcu cebulę, kiedy się zrumieni wrzucamy papryke i boczek. Smażymy dwie minuty. Wrzucamy to do garnka i na tej samej patelni smażymy kiełbasę. I tez dodajemy ją do kapusty. Gotujemy na wolnym ogniu.

Krok 3

Ogólnie bigos gotujemy jeszcze dwa dni . Dziś dodaj jeszcze pieprz, cząber i cukier oraz Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knor. Gotuj codziennie max 1,5 godziny. A potem wystaw w chlodne miejsce. Mozna dodac mięsko z kości wieprzowej. A skóra z boczku bedzie dopełniała smak gotowania bigosu.Wyjmij ją przed podaniem. Mieszaj i podlewaj bulionem aby sie nie przypalił. Ostatniego dnia dodaj przed końcem gotowania resztę składników i gotowe! Smacznego;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bigos domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej