Zapiekanka z ziemniaków i wołowego mięsa mielonego z cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym

Autor: aginaa

ratingratingratingratingrating

3

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

300 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę maczamy w mleku lub wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, fix do mięsa mielonego KNORR, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pieprz i sól.

Krok 2

Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony.

Krok 3

Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut.

Krok 4

Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z mielonymZapiekanka ziemniaczana z mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to ciekawa alternatywa dla klasycznego zestawu obiadowego złożonego z mięsa, ziemniaków oraz surówki. Zacznij jej przygotowanie od usmażenia kotletów mielonych. Zanim położysz je na patelnię, dokładnie wyrób mięso razem z namoczoną w mleku lub wodzie bułką, by masa nabrała puszystości, a gotowe kotlety były miękkie. Podsmażaj je przez chwilę, żeby po upieczeniu pozostały soczyste, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym na przemian z ziemniakami. Warzywa te wcześniej delikatnie podgotuj – dzięki temu szybciej się upieką. Na koniec przygotuj sos ze śmietany i jajek, zalej potrawę i posyp ją pokrojonymi w plastry pieczarkami albo innymi grzybami (mogą być na przykład kurki albo boczniaki). Udekoruj ćwiartkami pomidorów i zapiecz. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem sprawdzi się na obiad lub kolację, zwłaszcza jeśli planujesz posiłek dla większej liczby osób. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią. Smacznego.