Zapiekanka z ziemniaków i wołowego mięsa mielonego z cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym

Autor: aginaa

ratingratingratingratingrating

3

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

300 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę maczamy w mleku lub wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, fix do mięsa mielonego KNORR, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pieprz i sól.

Krok 2

Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony.

Krok 3

Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut.

Krok 4

Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z mielonymZapiekanka ziemniaczana z mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to ciekawa alternatywa dla klasycznego zestawu obiadowego złożonego z mięsa, ziemniaków oraz surówki. Zacznij jej przygotowanie od usmażenia kotletów mielonych. Zanim położysz je na patelnię, dokładnie wyrób mięso razem z namoczoną w mleku lub wodzie bułką, by masa nabrała puszystości, a gotowe kotlety były miękkie. Podsmażaj je przez chwilę, żeby po upieczeniu pozostały soczyste, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym na przemian z ziemniakami. Warzywa te wcześniej delikatnie podgotuj – dzięki temu szybciej się upieką. Na koniec przygotuj sos ze śmietany i jajek, zalej potrawę i posyp ją pokrojonymi w plastry pieczarkami albo innymi grzybami (mogą być na przykład kurki albo boczniaki). Udekoruj ćwiartkami pomidorów i zapiecz. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem sprawdzi się na obiad lub kolację, zwłaszcza jeśli planujesz posiłek dla większej liczby osób. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią. Smacznego.