Zapiekanka z ziemniaków i wołowego mięsa mielonego z cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym

Autor: aginaa

ratingratingratingratingrating

3

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

300 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę maczamy w mleku lub wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, fix do mięsa mielonego KNORR, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pieprz i sól.

Krok 2

Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony.

Krok 3

Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut.

Krok 4

Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z mielonymZapiekanka ziemniaczana z mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to ciekawa alternatywa dla klasycznego zestawu obiadowego złożonego z mięsa, ziemniaków oraz surówki. Zacznij jej przygotowanie od usmażenia kotletów mielonych. Zanim położysz je na patelnię, dokładnie wyrób mięso razem z namoczoną w mleku lub wodzie bułką, by masa nabrała puszystości, a gotowe kotlety były miękkie. Podsmażaj je przez chwilę, żeby po upieczeniu pozostały soczyste, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym na przemian z ziemniakami. Warzywa te wcześniej delikatnie podgotuj – dzięki temu szybciej się upieką. Na koniec przygotuj sos ze śmietany i jajek, zalej potrawę i posyp ją pokrojonymi w plastry pieczarkami albo innymi grzybami (mogą być na przykład kurki albo boczniaki). Udekoruj ćwiartkami pomidorów i zapiecz. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem sprawdzi się na obiad lub kolację, zwłaszcza jeśli planujesz posiłek dla większej liczby osób. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią. Smacznego.