Dolma

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

300 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

20 sztuk

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z mielonym mięsem. Dodaj Fix Knorr, ryż oraz sok z cytryny i wyrób na jednolitą masę.

Krok 2

Liście winogron sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą.

Krok 3

Rozłóż każdy listek na desce i nałóż łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawiń po bokach, a następnie zwiń, jak tradycyjne polskie gołąbki. Staraj się, aby roladki nie były zbyt dużych rozmiarów.

Krok 4

Winogronowe gołąbki ułóż w garnku, zalej 500 ml wody. Garnek przykryj talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry.

Krok 5

Aby podkreślić smak dania dodaj Bulionetkę wołową Knorr i całość duś na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Jogurt wymieszaj z zawartością mniejszej saszetki Knorr. Gotowe Dolmy podawaj z czosnkowym dipem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dolma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dolma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dolma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dolma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dolma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dolma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dolma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - DolmaDolma

Dolma to znany w krajach bałkańskich odpowiednik polskich gołąbków. Są podawane na ciepło jako danie obiadowe, ale także na zimno w charakterze przekąski. Tym, co odróżnia dolmy od gołąbków jest użycie do zawijania nadzienia liści winogron zamiast kapuścianych. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić tę oryginalną potrawę. Farsz do dolmy składa się z mielonego mięsa wieprzowego, gotowanego ryżu, drobno pokrojonej cebuli oraz soku z cytryny. Aby przygotować liście winogron do nadziewania, sparz je w osolonym wrzątku, a następnie zahartuj w zimnej wodzie. Układaj listki na blacie i za pomocą łyżki wypełniaj je zrobionym wcześniej mięsno-ryżowym farszem. Całość zawijaj w taki sam sposób, jak gołąbki. Umieść dolmy w garnku i zalej wodą z dodatkiem esencji do duszonego mięsa, która podkreśli smak potrawy. Duś pod przykryciem na małym ogniu. Gotowe dolmy podawaj na ciepło z czosnkowym dipem, przygotowanym na bazie gęstego greckiego jogurtu. Wypróbuj nasz przepis na wyśmienite bałkańskie danie.