
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
20 sztuk
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z mielonym mięsem. Dodaj Fix Knorr, ryż oraz sok z cytryny i wyrób na jednolitą masę.
Krok 2
Liście winogron sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą.
Krok 3
Rozłóż każdy listek na desce i nałóż łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawiń po bokach, a następnie zwiń, jak tradycyjne polskie gołąbki. Staraj się, aby roladki nie były zbyt dużych rozmiarów.
Krok 4
Winogronowe gołąbki ułóż w garnku, zalej 500 ml wody. Garnek przykryj talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry.
Krok 5
Aby podkreślić smak dania dodaj Bulionetkę wołową Knorr i całość duś na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Jogurt wymieszaj z zawartością mniejszej saszetki Knorr. Gotowe Dolmy podawaj z czosnkowym dipem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dolma
Jeśli należycie do grona osób, które myślą, że gołąbki to domena wyłącznie kuchni polskiej – czas zmienić to przekonanie. Przykładem jest dolma, czyli znany w krajach bałkańskich odpowiednik polskich gołąbków. Tym, co odróżnia dolmę od gołąbków, jest użycie do zawijania nadzienia liści winogron zamiast kapuścianych. Farsz do dolmy składa się z mielonego mięsa wieprzowego, gotowanego ryżu, drobno pokrojonej cebuli oraz soku z cytryny. Aby przygotować liście winogron do nadziewania, sparz je w osolonym wrzątku, a następnie zahartuj w zimnej wodzie. Układaj listki na blacie i za pomocą łyżki wypełniaj je zrobionym wcześniej mięsno-ryżowym farszem. Całość zawijaj w taki sam sposób jak gołąbki. Umieść dolmy w garnku i zalej wodą z dodatkiem esencji do duszonego mięsa, która podkreśli smak potrawy. Duś pod przykryciem na małym ogniu. Wypróbuj nasz przepis na dolmę – wyśmienite bałkańskie danie!
Dla kogo?
Komu posmakuje dolma? Przepis z pewnością skradnie kulinarne serca miłośników dań tradycyjnych, podawanych w nowoczesnej odsłonie, które wyróżnia bogactwo smaków i aromatów.
Na jaką okazję?
Przepis na gołąbki greckie wykorzystacie podczas różnych okazji. Dolma może być podawana na ciepło jako danie obiadowe, ale także na zimno - w charakterze przekąski, podczas domowego przyjęcia. Dolmadakia świetnie sprawdzi się także w porze kolacji.
Czy wiesz, że?
Dolmy mogą być przygotowane również z warzyw oraz owoców morza. Potrawę spotkacie między innymi w Turcji, Grecji, Armenii, Libanie oraz na Środkowym Wschodzie.
Dla urozmaicenia:
Gotowe dolmy podawaj na ciepło z czosnkowym dipem, przygotowanym na bazie gęstego greckiego jogurtu.