
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
20 sztuk
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z mielonym mięsem. Dodaj Fix Knorr, ryż oraz sok z cytryny i wyrób na jednolitą masę.
Krok 2
Liście winogron sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą.
Krok 3
Rozłóż każdy listek na desce i nałóż łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawiń po bokach, a następnie zwiń, jak tradycyjne polskie gołąbki. Staraj się, aby roladki nie były zbyt dużych rozmiarów.
Krok 4
Winogronowe gołąbki ułóż w garnku, zalej 500 ml wody. Garnek przykryj talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry.
Krok 5
Aby podkreślić smak dania dodaj Bulionetkę wołową Knorr i całość duś na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Jogurt wymieszaj z zawartością mniejszej saszetki Knorr. Gotowe Dolmy podawaj z czosnkowym dipem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dolma
Jeśli należycie do grona osób, które myślą, że gołąbki to domena wyłącznie kuchni polskiej – czas zmienić to przekonanie. Przykładem jest dolma, czyli znany w krajach bałkańskich odpowiednik polskich gołąbków. Tym, co odróżnia dolmę od gołąbków, jest użycie do zawijania nadzienia liści winogron zamiast kapuścianych. Farsz do dolmy składa się z mielonego mięsa wieprzowego, gotowanego ryżu, drobno pokrojonej cebuli oraz soku z cytryny. Aby przygotować liście winogron do nadziewania, sparz je w osolonym wrzątku, a następnie zahartuj w zimnej wodzie. Układaj listki na blacie i za pomocą łyżki wypełniaj je zrobionym wcześniej mięsno-ryżowym farszem. Całość zawijaj w taki sam sposób jak gołąbki. Umieść dolmy w garnku i zalej wodą z dodatkiem esencji do duszonego mięsa, która podkreśli smak potrawy. Duś pod przykryciem na małym ogniu. Wypróbuj nasz przepis na dolmę – wyśmienite bałkańskie danie!
Dla kogo?
Komu posmakuje dolma? Przepis z pewnością skradnie kulinarne serca miłośników dań tradycyjnych, podawanych w nowoczesnej odsłonie, które wyróżnia bogactwo smaków i aromatów.
Na jaką okazję?
Przepis na gołąbki greckie wykorzystacie podczas różnych okazji. Dolma może być podawana na ciepło jako danie obiadowe, ale także na zimno - w charakterze przekąski, podczas domowego przyjęcia. Dolmadakia świetnie sprawdzi się także w porze kolacji.
Czy wiesz, że?
Dolmy mogą być przygotowane również z warzyw oraz owoców morza. Potrawę spotkacie między innymi w Turcji, Grecji, Armenii, Libanie oraz na Środkowym Wschodzie.
Dla urozmaicenia:
Gotowe dolmy podawaj na ciepło z czosnkowym dipem, przygotowanym na bazie gęstego greckiego jogurtu.


































