Dolma - dolmades: przepis na greckie gołąbki | Przepisy.pl pixel

Dolma

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

306 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

20 sztuk

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z mielonym mięsem. Dodaj Fix Knorr, ryż oraz sok z cytryny i wyrób na jednolitą masę.

Krok 2

Liście winogron sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą.

Krok 3

Rozłóż każdy listek na desce i nałóż łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawiń po bokach, a następnie zwiń, jak tradycyjne polskie gołąbki. Staraj się, aby roladki nie były zbyt dużych rozmiarów.

Krok 4

Winogronowe gołąbki ułóż w garnku, zalej 500 ml wody. Garnek przykryj talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry.

Krok 5

Aby podkreślić smak dania dodaj Bulionetkę wołową Knorr i całość duś na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Jogurt wymieszaj z zawartością mniejszej saszetki Knorr. Gotowe Dolmy podawaj z czosnkowym dipem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dolma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dolma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dolma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dolma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dolma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dolma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dolma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dolma - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - DolmaDolma

Jeśli należycie do grona osób, które myślą, że gołąbki to domena wyłącznie kuchni polskiej – czas zmienić to przekonanie. Przykładem jest dolma, czyli znany w krajach bałkańskich odpowiednik polskich gołąbków. Tym, co odróżnia dolmę od gołąbków, jest użycie do zawijania nadzienia liści winogron zamiast kapuścianych. Farsz do dolmy składa się z mielonego mięsa wieprzowego, gotowanego ryżu, drobno pokrojonej cebuli oraz soku z cytryny. Aby przygotować liście winogron do nadziewania, sparz je w osolonym wrzątku, a następnie zahartuj w zimnej wodzie. Układaj listki na blacie i za pomocą łyżki wypełniaj je zrobionym wcześniej mięsno-ryżowym farszem. Całość zawijaj w taki sam sposób jak gołąbki. Umieść dolmy w garnku i zalej wodą z dodatkiem esencji do duszonego mięsa, która podkreśli smak potrawy. Duś pod przykryciem na małym ogniu. Wypróbuj nasz przepis na dolmę – wyśmienite bałkańskie danie!

Dla kogo?

Komu posmakuje dolma? Przepis z pewnością skradnie kulinarne serca miłośników dań tradycyjnych, podawanych w nowoczesnej odsłonie, które wyróżnia bogactwo smaków i aromatów.

Na jaką okazję?

Przepis na gołąbki greckie wykorzystacie podczas różnych okazji. Dolma może być podawana na ciepło jako danie obiadowe, ale także na zimno - w charakterze przekąski, podczas domowego przyjęcia. Dolmadakia świetnie sprawdzi się także w porze kolacji.

Czy wiesz, że?

Dolmy mogą być przygotowane również z warzyw oraz owoców morza. Potrawę spotkacie między innymi w Turcji, Grecji, Armenii, Libanie oraz na Środkowym Wschodzie.

Dla urozmaicenia:

Gotowe dolmy podawaj na ciepło z czosnkowym dipem, przygotowanym na bazie gęstego greckiego jogurtu.