Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
20 sztuk
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z mielonym mięsem. Dodaj Fix Knorr, ryż oraz sok z cytryny i wyrób na jednolitą masę.
Krok 2
Liście winogron sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą.
Krok 3
Rozłóż każdy listek na desce i nałóż łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawiń po bokach, a następnie zwiń, jak tradycyjne polskie gołąbki. Staraj się, aby roladki nie były zbyt dużych rozmiarów.
Krok 4
Winogronowe gołąbki ułóż w garnku, zalej 500 ml wody. Garnek przykryj talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry.
Krok 5
Aby podkreślić smak dania dodaj Bulionetkę wołową Knorr i całość duś na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Jogurt wymieszaj z zawartością mniejszej saszetki Knorr. Gotowe Dolmy podawaj z czosnkowym dipem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dolma
Dolma to znany w krajach bałkańskich odpowiednik polskich gołąbków. Są podawane na ciepło jako danie obiadowe, ale także na zimno w charakterze przekąski. Tym, co odróżnia dolmy od gołąbków jest użycie do zawijania nadzienia liści winogron zamiast kapuścianych. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić tę oryginalną potrawę. Farsz do dolmy składa się z mielonego mięsa wieprzowego, gotowanego ryżu, drobno pokrojonej cebuli oraz soku z cytryny. Aby przygotować liście winogron do nadziewania, sparz je w osolonym wrzątku, a następnie zahartuj w zimnej wodzie. Układaj listki na blacie i za pomocą łyżki wypełniaj je zrobionym wcześniej mięsno-ryżowym farszem. Całość zawijaj w taki sam sposób, jak gołąbki. Umieść dolmy w garnku i zalej wodą z dodatkiem esencji do duszonego mięsa, która podkreśli smak potrawy. Duś pod przykryciem na małym ogniu. Gotowe dolmy podawaj na ciepło z czosnkowym dipem, przygotowanym na bazie gęstego greckiego jogurtu. Wypróbuj nasz przepis na wyśmienite bałkańskie danie.