
Składniki
500 gramów
500 gramów
3 łyżki
200 gramów
50 gramów
4 łyżki
150 gramów
10 ziaren
2 łyżeczki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w małą w kostkę, a cebulę w cienkie plastry. Pieprz, kardamon, migdały i połowę kminu utłucz w moździerzu.

Krok 2
Połowę masła ghee rozgrzej w rondlu i zrumień na złoto cebulę. Wyjmij połowę cebuli i odstaw.

Krok 3
W naczyniu żaroodpornym rozgrzej resztę masła, wsyp umyty i dobrze odcedzony ryż. Dodaj resztę kminu, podsmażoną cebulę, liście laurowe i kukumę. Smaż przez 5 minut na dużym ogniu.

Krok 4
Do masła z cebulą włóż mięso, dodaj Przyprawę do wieprzowiny Knorr i smaż do momentu, gdy mięso silnie się zrumieni. Dodaj jogurt, kolendrę i chilli, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 5 minut, po czym odstaw.

Krok 5
Z naczynia żaroodpornego wysyp ryż, zostawiając na dnie warstwę około 1 centymetra. Przełóż warstwą mięsa, następnie ryżu tak, aby ryż został na wierzchu. Wlej ciepły bulion na 2 centymetry ponad ostatnią warstwę ryżu. Gotuj do momentu, gdy ryż całkowicie wchłonie płyn. Następnie wstaw przykryte naczynie do średnio rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Podawaj na ciepło.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż biryani
Wyrazisty, lekko pikantny ryż biryani to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Przyrządź go z dodatkiem delikatnego mięsa z baraniny, migdałów i masła ghee. Baranina z rzadka pojawia się na naszych stołach. A szkoda – dobrze przyprawiona i podana wraz z długoziarnistym ryżem smakuje wyśmienicie. Jeśli jednak nie odpowiada ci jej charakterystyczny smak, zastąp ją innym gatunkiem mięsa, na przykład wołowiną. Masło ghee, czyli masło klarowane, możesz kupić gotowe lub przyrządzić je samodzielnie – nie jest to skomplikowane. Wystarczy w garnku o grubym dnie roztopić masło i lekko je zagotować. Gdy na wierzchu masła pojawi się piana, zredukuj ogień do minimum i gotuj je bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszaj i zbieraj maślane „szumowinę”, które wypłyną na powierzchnię. To co zostanie pod nimi to sklarowane masło. Idealne do smażenia.