Ryż biryani

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

341 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

200 gramów

50 gramów

4 łyżki

150 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w małą w kostkę, a cebulę w cienkie plastry. Pieprz, kardamon, migdały i połowę kminu utłucz w moździerzu.

Ryż biryani - Krok 1

Krok 2

Połowę masła ghee rozgrzej w rondlu i zrumień na złoto cebulę. Wyjmij połowę cebuli i odstaw.

Ryż biryani - Krok 2

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym rozgrzej resztę masła, wsyp umyty i dobrze odcedzony ryż. Dodaj resztę kminu, podsmażoną cebulę, liście laurowe i kukumę. Smaż przez 5 minut na dużym ogniu.

Ryż biryani - Krok 3

Krok 4

Do masła z cebulą włóż mięso, dodaj Przyprawę do wieprzowiny Knorr i smaż do momentu, gdy mięso silnie się zrumieni. Dodaj jogurt, kolendrę i chilli, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 5 minut, po czym odstaw.

Ryż biryani - Krok 4

Krok 5

Z naczynia żaroodpornego wysyp ryż, zostawiając na dnie warstwę około 1 centymetra. Przełóż warstwą mięsa, następnie ryżu tak, aby ryż został na wierzchu. Wlej ciepły bulion na 2 centymetry ponad ostatnią warstwę ryżu. Gotuj do momentu, gdy ryż całkowicie wchłonie płyn. Następnie wstaw przykryte naczynie do średnio rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Podawaj na ciepło.

Ryż biryani - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż biryaniRyż biryani

Wyrazisty, lekko pikantny ryż biryani to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Przyrządź go z dodatkiem delikatnego mięsa z baraniny, migdałów i masła ghee. Baranina z rzadka pojawia się na naszych stołach. A szkoda – dobrze przyprawiona i podana wraz z długoziarnistym ryżem smakuje wyśmienicie. Jeśli jednak nie odpowiada ci jej charakterystyczny smak, zastąp ją innym gatunkiem mięsa, na przykład wołowiną. Masło ghee, czyli masło klarowane, możesz kupić gotowe lub przyrządzić je samodzielnie – nie jest to skomplikowane. Wystarczy w garnku o grubym dnie roztopić masło i lekko je zagotować. Gdy na wierzchu masła pojawi się piana, zredukuj ogień do minimum i gotuj je bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszaj i zbieraj maślane „szumowinę”, które wypłyną na powierzchnię. To co zostanie pod nimi to sklarowane masło. Idealne do smażenia.