Ryż biryani przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż biryani

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
354 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

3 łyżki

200 gramów

50 gramów

4 łyżki

150 gramów

10 ziaren

2 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w małą w kostkę, a cebulę w cienkie plastry. Pieprz, kardamon, migdały i połowę kminu utłucz w moździerzu.

Ryż biryani - Krok 1

Krok 2

Połowę masła ghee rozgrzej w rondlu i zrumień na złoto cebulę. Wyjmij połowę cebuli i odstaw.

Ryż biryani - Krok 2

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym rozgrzej resztę masła, wsyp umyty i dobrze odcedzony ryż. Dodaj resztę kminu, podsmażoną cebulę, liście laurowe i kukumę. Smaż przez 5 minut na dużym ogniu.

Ryż biryani - Krok 3

Krok 4

Do masła z cebulą włóż mięso, dodaj Przyprawę do wieprzowiny Knorr i smaż do momentu, gdy mięso silnie się zrumieni. Dodaj jogurt, kolendrę i chilli, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 5 minut, po czym odstaw.

Ryż biryani - Krok 4

Krok 5

Z naczynia żaroodpornego wysyp ryż, zostawiając na dnie warstwę około 1 centymetra. Przełóż warstwą mięsa, następnie ryżu tak, aby ryż został na wierzchu. Wlej ciepły bulion na 2 centymetry ponad ostatnią warstwę ryżu. Gotuj do momentu, gdy ryż całkowicie wchłonie płyn. Następnie wstaw przykryte naczynie do średnio rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Podawaj na ciepło.

Ryż biryani - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż biryani - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż biryani - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż biryaniRyż biryani

Wyrazisty, lekko pikantny ryż biryani to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Przyrządź go z dodatkiem delikatnego mięsa z baraniny, migdałów i masła ghee. Baranina z rzadka pojawia się na naszych stołach. A szkoda – dobrze przyprawiona i podana wraz z długoziarnistym ryżem smakuje wyśmienicie. Jeśli jednak nie odpowiada ci jej charakterystyczny smak, zastąp ją innym gatunkiem mięsa, na przykład wołowiną. Masło ghee, czyli masło klarowane, możesz kupić gotowe lub przyrządzić je samodzielnie – nie jest to skomplikowane. Wystarczy w garnku o grubym dnie roztopić masło i lekko je zagotować. Gdy na wierzchu masła pojawi się piana, zredukuj ogień do minimum i gotuj je bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszaj i zbieraj maślane „szumowinę”, które wypłyną na powierzchnię. To co zostanie pod nimi to sklarowane masło. Idealne do smażenia.