Jak zrobić wafle ryżowe samemu w domu?

Sprawdźcie, jak zrobić wafle ryżowe w zaciszu własnej kuchni. Przygotowanie domowych wafli ryżowych wymaga trochę zachodu, ale daje mnóstwo frajdy.

Wafle ryżowe – jak zrobić je samodzielnie?

Jak samemu zrobić wafle ryżowe? Przygotowanie wafli trwa minimum 1,5 godziny, ale efekt jest tego wart. Do przygotowania domowych wafli ryżowych będziecie potrzebowali mleka, ryżu, drożdży, masła, mąki i żółtek jaj. Mleko należy podgrzać w rondlu, dodać do niego ryż i zagotować, a następnie zdjąć z ognia i przestudzić. Drożdże i masło rozpuścić w małym rondelku, ryż przecedzić przez sitko i wrzucić do miski, a następnie dodać do niego mąkę, mleko z drożdżami i żółtka. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, a w tym czasie ubić pianę z białek. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Z powstałej masy formować okrągłe wafle i piec je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut.

Jak zrobić wafle ryżowe w czekoladzie?

Wiecie już, jak zrobić wafle ryżowe w domu, więc teraz czas na poznanie sposobów ich podania. Najprostszą metodą będzie zanurzenie gotowych wafli w rozpuszczonej czekoladzie i posypanie ich kawałkami orzechów. Wafle ryżowe możecie serwować też z dowolnym kremem. Wafle wspaniale smakują z sosem toffi, kremem czekoladowym z kawałkami czekolady lub udekorowane bitą śmietaną i dowolnymi owocami. Wafle w wersji neutralnej można traktować jako bazę do kanapek i jeść z wędliną, ogórkiem, sałatą lub ulubionymi pastami kanapkowymi – jajeczną czy na bazie łososia.