Potrawka z kurczaka z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

481 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

495 osób wydrukowało

Pobierz pdf

534 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

0.5 litra

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera, pietruszkę, marchew oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w plasterki.

Potrawka z kurczaka z warzywami  - Krok 1

Krok 2

Następnie pokrój filety z kurczaka w kostkę i podsmaż w garnku na tłuszczu.

Potrawka z kurczaka z warzywami  - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj resztę warzyw. Smaż jeszcze przez chwilę, po czym zalej 0,5 litrem wody i dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Potrawka z kurczaka z warzywami  - Krok 3

Krok 4

Całość duś pod przykryciem przez około 30 minut. Podawaj z ryżem.

Potrawka z kurczaka z warzywami  - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Anita Sołek

    Anita Sołek

    Naprawdę pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • rafal banach

    rafal banach

    coś wspaniałego . Cała rodzina pod wrażeniem Jak Tata wspaniale gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Wojciechowska

    Janina Wojciechowska

    dziekuje za przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz

Esencja do duszonego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Esencja do duszonego kurczaka Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka z warzywami Potrawka z kurczaka z warzywami

Węgrzy mają gulasz, Francuzi ragoût, Brytyjczycy stew, a Polacy mają potrawkę. Doskonale zastąpi zupę i tradycyjne drugie danie z mięsem. Potrawka, a więc danie z mięsa ugotowanego w małej ilości bulionu i warzyw, to reprezentant kuchni tradycyjnej. Potrawkę przeważnie przygotowuje się z białego mięsa, a więc indyka, kurczaka czy też królika. Znacznie rzadziej z cielęciny. Potrawka z kurczaka z warzywami to danie szybkie i aromatyczne. Ostatnio jednak rzadko jest obecna na naszych stołach, choć właściwie nie wiadomo dlaczego, bo łączy w sobie delikatne mięso i warzywa. Wygląda niezwykle apetycznie i świetnie nadaje się na danie główne. Można ją podawać na wiele sposobów – solo lub z dodatkami. Bardzo często potrawkę podaje się z ryżem, ale pasuje też do makaronu czy ziemniaków lub je z dodatkiem chleba.