Potrawka z kurczaka z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

26

504 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

552 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

677 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera, pietruszkę, marchew oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w plasterki.

Potrawka z kurczaka z warzywami  - Krok 1

Krok 2

Następnie pokrój filety z kurczaka w kostkę i podsmaż w garnku na tłuszczu.

Potrawka z kurczaka z warzywami  - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj resztę warzyw. Smaż jeszcze przez chwilę, po czym zalej 0,5 litrem wody i dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Potrawka z kurczaka z warzywami  - Krok 3

Krok 4

Całość duś pod przykryciem przez około 30 minut. Podawaj z ryżem.

Potrawka z kurczaka z warzywami  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Anita Sołek

    Anita Sołek , 14.02.2016

    Naprawdę pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • rafal banach

    rafal banach , 15.11.2015

    coś wspaniałego . Cała rodzina pod wrażeniem Jak Tata wspaniale gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Wojciechowska

    Janina Wojciechowska , 18.06.2015

    dziekuje za przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka z warzywami Potrawka z kurczaka z warzywami

Węgrzy mają gulasz, Francuzi - ragoût, Brytyjczycy - stew, a Polacy - potrawkę. Doskonale zastąpi zupę i tradycyjne drugie danie z mięsem. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną potrawę obiadową, świetnie sprawdzi się potrawka z kurczaka z warzywami z naszego przepisu. To danie szybkie i aromatyczne. Ostatnio jednak rzadko jest obecna na naszych stołach, choć właściwie nie wiadomo, dlaczego, bo łączy w sobie delikatne mięso i warzywa. Wygląda niezwykle apetycznie i świetnie nadaje się na danie główne. Kurczaka w potrawce z warzywami można podawać na wiele sposobów – solo lub z dodatkami. Spróbujcie potrawki z naszego przepisu, a z pewnością nie raz zagości na waszych stołach. Smacznego!

Dla kogo?

Kurczak w potrawce z warzywami jest daniem, które posmakuje każdemu – bez wyjątku. Skradnie kulinarne serca zarówno entuzjastów klasycznych dań, jak i tych z was, którzy w kuchni poszukują oryginalności i nowoczesności.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad, chociaż potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami świetnie wpisuje się w menu kolacyjne czy nawet imprezowe.

Czy wiesz, że?

Potrawka, a więc danie z mięsa ugotowanego w małej ilości bulionu i warzyw, to reprezentant kuchni tradycyjnej. Potrawkę przeważnie przygotowuje się z białego mięsa, czyli z indyka, kurczaka czy też królika. Znacznie rzadziej z cielęciny.

Dla urozmaicenia:

Bardzo często potrawkę z kurczaka z warzywami podaje się z ryżem, ale możemy też wykorzystać do niej makaron, ziemniaki lub też podać z chlebem.