naleśnikowe motylki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

naleśnikowe motylki

Autor: Karolina Ko

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

4 sztuki

8 sztuk

3 łyżki

200 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

0.5 szklanki

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chyba nie ma dziecka, które nie lubiłoby naleśników. Zatem moja propozycja to naleśnikowe motylki. Moi mali jurorzy zgodnie orzekli, że są pyszne i na podwieczorek w Dniu Dziecka są super, a wyglądają ekstra:)

Krok 2

Z sera, cukrów, cynamonu i 3 łyżek śmietany robimy gęsty twarożek, którym nadziewamy nasze naleśniki.

Krok 3

Składamy je w chusteczkę, czyli na pół i jeszcze raz na pół.

Krok 4

Układamy na talerzu 2 sztuki, tak aby stykały się rogami. Teraz czas na przystrojenie skrzydeł motylka owocami i resztą śmietany.

Krok 5

Z tartej czekolady wysypujemy wąsiki (nie mam pojęcia jak się nazywa to co ma motyl haha). Gotowe!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • naleśnikowe motylki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • naleśnikowe motylki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • naleśnikowe motylki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • naleśnikowe motylki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • naleśnikowe motylki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • naleśnikowe motylki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • naleśnikowe motylki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • naleśnikowe motylki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej