Sałatka ze szparagami i owocami goji przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szparagami i owocami goji

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
101 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi obierz i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Ugotowane szparagi wystudź, przekrój wzdłuż na pół. W małym rondelku w gotującej się szklance wody rozpuść cukier, dodaj pół szklanki octu jabłkowego. Do tak przygotowanej gorącej jeszcze marynaty wrzuć pokrojone szparagi. Odstaw do wystygnięcia.

Sałatka ze szparagami i owocami goji - Krok 1

Krok 2

W dużej misce wymieszaj porwaną sałatę ze szparagami, przeciętymi na pół truskawkami, pokrojonym w plastry burakiem oraz kawałkami koziego sera.

Sałatka ze szparagami i owocami goji - Krok 2

Krok 3

Całość polej sosem sałatkowym przygotowanym z oliwy i trzech łyżek wody. Sałatkę podawaj posypaną owocami goji.

Sałatka ze szparagami i owocami goji - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz sera koziego, możesz go z powodzeniem zastąpić serem typu camembert.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szparagami i owocami goji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szparagami i owocami goji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szparagami i owocami goji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szparagami i owocami goji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szparagami i owocami goji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szparagami i owocami goji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szparagami i owocami goji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szparagami i owocami goji - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze szparagami i owocami gojiSałatka ze szparagami i owocami goji

Szparagi obierz i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Ugotowane szparagi wystudź, przekrój wzdłuż na pół. W małym rondelku w gotującej się szklance wody rozpuść cukier, dodaj pół szklanki octu jabłkowego. Do tak przygotowanej gorącej jeszcze marynaty wrzuć pokrojone szparagi. Odstaw do wystygnięcia.