
Składniki
2 sztuki
60 mililitrów
1 szczypta
1 sztuka
300 mililitrów
8 sztuk
1 łyżeczka
20 sztuk
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
50 dekagramów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż, a papryczki przekrój na połowę, usuń ziarna i posiekaj. Imbir pokrój w plastry.
Krok 2
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, listki curry, papryczki chili, czosnek, imbir i smaż przez 5 minut na małym ogniu.
Krok 3
Dodaj sproszkowaną chili i kurkumę, po czym dolej 200 ml wody i mieszaj do czasu, gdy sos się zagotuje.
Krok 4
Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 8 minut.
Krok 5
Dodaj paluszki krabowe i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, po czym dolej mleko kokosowe i podgrzewaj jeszcze 3 minuty.
Krok 6
Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia. Odstaw na kilka minut, a następnie skrop sokiem z cytryny i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej