
Składniki
2 sztuki
60 mililitrów
1 szczypta
1 sztuka
300 mililitrów
8 sztuk
1 łyżeczka
20 sztuk
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
50 dekagramów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż, a papryczki przekrój na połowę, usuń ziarna i posiekaj. Imbir pokrój w plastry.
Krok 2
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, listki curry, papryczki chili, czosnek, imbir i smaż przez 5 minut na małym ogniu.
Krok 3
Dodaj sproszkowaną chili i kurkumę, po czym dolej 200 ml wody i mieszaj do czasu, gdy sos się zagotuje.
Krok 4
Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 8 minut.
Krok 5
Dodaj paluszki krabowe i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, po czym dolej mleko kokosowe i podgrzewaj jeszcze 3 minuty.
Krok 6
Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia. Odstaw na kilka minut, a następnie skrop sokiem z cytryny i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej