
Składniki
500 gramów
3 sztuki
300 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Cebule skrój w kostkę i smaż na oliwie do zeszklenia, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek.

Krok 2
Teraz dodaj soczewicę i curry i smaż jeszcze przez chwilę.

Krok 3
Jak czosnek zacznie robić się rumiany dodaj pieczarki pokrojone na pół. Całość duś przez 10 minut

Krok 4
Wlej tyle wody, żeby przykryła wszystkie składniki. Dodaj chilli.

Krok 5
Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i duś mieszając od czasu do czasu, aż soczewica zmięknie.

Krok 6
Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i przypraw danie do smaku. Podawaj z ryżem.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z soczewicy i pieczarek
Curry to potrawa pochodząca z kuchni indyjskiej. Dosłownie „kari” w języku tamilskim oznacza „sos”, dlatego też curry podaje się jako dodatek do innych dań. Potrawa została zaadaptowana przez inne tradycyjne kuchnie, np. przez kuchnię japońską, która stworzyła nową odmianę kare-raisu, czyli curry z ryżem, nazywane także curry japońskim. Curry z soczewicy i pieczarek to potrawa, która nie wymaga wielkich umiejętności ani długiej listy składników. Wystarczy cebula, czosnek, zielona soczewica i pieczarki. Pamiętaj, aby soczewica była świeża lub z zalewy, ponieważ cały urok curry polega na duszeniu wszystkich składników. Do doprawienia potrawy użyj drobno posiekanej papryczki chilli, ale uważaj, by nie przesadzić z jej ilością, bo zamiast dodać pikantnego posmaku, zgotujesz sobie piekło w ustach. Ale bez obawy – jeśli zdarzy ci się przedobrzyć, zawsze możesz uratować zbyt ostrą potrawę dodając tłustej śmietany, jogurtu lub posypując ją startym żółtym serem. Do zagęszczenia curry dodaj esencji do duszonych warzyw Knorr, która dodatkowo wzbogaci smak. Na sam koniec drobno posiekaj pietruszkę, której silnie pachnące liście dodadzą niepowtarzalnego aromatu. Podawaj – zwyczajem japońskim – razem z ryżem.