
Składniki
500 gramów
3 sztuki
300 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Cebule skrój w kostkę i smaż na oliwie do zeszklenia, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek.

Krok 2
Teraz dodaj soczewicę i curry i smaż jeszcze przez chwilę.

Krok 3
Jak czosnek zacznie robić się rumiany dodaj pieczarki pokrojone na pół. Całość duś przez 10 minut

Krok 4
Wlej tyle wody, żeby przykryła wszystkie składniki. Dodaj chilli.

Krok 5
Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i duś mieszając od czasu do czasu, aż soczewica zmięknie.

Krok 6
Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i przypraw danie do smaku. Podawaj z ryżem.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z soczewicy i pieczarek
Curry to potrawa pochodząca z kuchni indyjskiej. Dosłownie „kari” w języku tamilskim oznacza „sos”, dlatego też curry podaje się jako dodatek do innych dań. Potrawa została zaadaptowana przez inne tradycyjne kuchnie, np. przez kuchnię japońską, która stworzyła nową odmianę kare-raisu, czyli curry z ryżem, nazywane także curry japońskim. Curry z soczewicy i pieczarek to potrawa, która nie wymaga wielkich umiejętności ani długiej listy składników. Wystarczy cebula, czosnek, zielona soczewica i pieczarki. Pamiętaj, aby soczewica była świeża lub z zalewy, ponieważ cały urok curry polega na duszeniu wszystkich składników. Do doprawienia potrawy użyj drobno posiekanej papryczki chilli, ale uważaj, by nie przesadzić z jej ilością, bo zamiast dodać pikantnego posmaku, zgotujesz sobie piekło w ustach. Ale bez obawy – jeśli zdarzy ci się przedobrzyć, zawsze możesz uratować zbyt ostrą potrawę dodając tłustej śmietany, jogurtu lub posypując ją startym żółtym serem. Do zagęszczenia curry dodaj esencji do duszonych warzyw Knorr, która dodatkowo wzbogaci smak. Na sam koniec drobno posiekaj pietruszkę, której silnie pachnące liście dodadzą niepowtarzalnego aromatu. Podawaj – zwyczajem japońskim – razem z ryżem.