• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Ciecierzyca z ziemniakami
Ciecierzyca z ziemniakami
Leczo z kabaczka
Leczo z kabaczka
Soczewica z pieczarkami
Soczewica z pieczarkami
Rurki w sosie pieczarkowym z suszonymi pomidorami - VIDEO
Rurki w sosie pieczarkowym z suszonymi pomidorami - VIDEO
Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą
Świderki w paprykowo-grzybowym sosie z kiełbasą
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Jednogarnkowe
  • Dania curry
  • Curry z soczewicy i pieczarek

Curry z soczewicy i pieczarek

Autor: przepisy.pl
Curry z soczewicy i pieczarek
  • 45 minut45
  • Łatwe
  • 4 osoby4
11
Oceń przepis jako pierwszy
655
38
WYDRUKUJ
167 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
280 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
SkładnikiWartość odżywcza
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
  • pieczarki
    500 g
  • cebula
    3 szt.
  • zielona soczewica
    300 g
  • czosnek ząbek
    2 szt.
  • Curry Knorr
    2 łyżki
  • Chili z Indii Knorr
    1 szczypta
  • zielona pietruszka pół pęczka
  • Sos do pieczeni jasny Knorr
    1 szt.
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
 1 porcja %*w porcji**
Energia***248 Kcal12 %
Tłuszcz2.9 g4 %
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone0.6 g3 %
Węglowodany42.7 g16 %
w tym cukry1 g1 %
Błonnik8.5 g-
Białko20.6 g41 %
Sól1.2 g20 %
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
** 1 porcja ok. 212 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji.
*** 1 Kcal = 4,184 kJ
    Przygotowanie
  • Curry z soczewicy i pieczarek – krok 1
    Krok 1
    Cebule skrój w kostkę i smaż na oliwie do zeszklenia, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek.
  • Curry z soczewicy i pieczarek – krok 2
    Krok 2
    Teraz dodaj soczewicę i curry i smaż jeszcze przez chwilę.
  • Curry z soczewicy i pieczarek – krok 3
    Krok 3
    Jak czosnek zacznie robić się rumiany dodaj pieczarki pokrojone na pół. Całość duś przez 10 minut
  • Curry z soczewicy i pieczarek – krok 4
    Krok 4
    Wlej tyle wody, żeby przykryła wszystkie składniki. Dodaj chilli.
  • Curry z soczewicy i pieczarek – krok 5
    Krok 5
    Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i duś mieszając od czasu do czasu, aż soczewica zmięknie.
  • Curry z soczewicy i pieczarek – krok 6
    Krok 6
    Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i przypraw danie do smaku. Podawaj z ryżem.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    Chili z Indii

    Przyprawowa poezja, która powoli uwalnia się na kubkach smakowych. Chili jest bardzo pikantną przyprawą, która szybko przyjęła się w piekielnie doprawianej kuchni indyjskiej i weszła w skład popularnej mieszanki curry. Chili z Indii to przyprawowy rollercoaster, który przenosi na wyżyny ostrości.

Tagi
WARZYWAcebulapieczarkiKUCHNIA INDYJSKAsoczewicaCURRYFRISCOz grzybami
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemCurry KnorrREKLAMACurry KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemCurry KnorrREKLAMACurry KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (38)
Jurek ZielinskiOdpowiedz2.03.2015
Juz jest glodny na widok takiego jedzenia
Teresa TriviñoOdpowiedz2.03.2015
Tienen buena pinta, tiene que estar rico
Julita SomrowskaOdpowiedz2.03.2015
Wystarczy w sezonie kupić zapas, posiekać i włożyć do zamrażalnika....
Sebastian ŁukaszewskiOdpowiedz1.03.2015
SOCZEWICA-KOŁO-MIELE MŁYN
Krzysztof WołowskiOdpowiedz1.03.2015
Wspaniała jest zupa z soczewicy
Iwona DziukOdpowiedz1.03.2015
Jadłam polecam
Katarzyna NowakOdpowiedz1.03.2015
To ja sprobuje u Ciebie
Witold MichałekOdpowiedz1.03.2015
to kiedy zaprosicie na spróbowanie
Tomasz GruszczyńskiOdpowiedz1.03.2015
Soczewica duszona w śliwowicy? Mmmmmm, pycha.
Henryka MalinowskaOdpowiedz1.03.2015
niesmaczne to
Bogdan UrodaOdpowiedz1.03.2015
Szacun,nie kazdy lubi porno
Zbigniew ZiółkowskiOdpowiedz1.03.2015
Najlepiej jak sama podasz...
Zenek ChodarcewiczOdpowiedz1.03.2015
Brak ściereczki na przedramieniu.
Stanisław WoroniecOdpowiedz1.03.2015
jestem na diecie
Leszek DudzińskiOdpowiedz1.03.2015
ale suszone raczej nie
Leszek DudzińskiOdpowiedz1.03.2015
tez pewna prawda, ale wole uzywac jak najmniej przetworzonych skladnikow
Mariusz MioduszewskiOdpowiedz1.03.2015
Soczewicy jest miodzio!
Katarzyna StryjewskaOdpowiedz1.03.2015
nie masz pewnosci,ze ten lubczyk, koperek i inne nie soa podypywane chemia!!przynajmniej o tej porze roku !!
Adam ŁuczynskiOdpowiedz1.03.2015
ale to po soczewicy ostro sie daje
Leszek DudzińskiOdpowiedz1.03.2015
proponuje zamiast chemi knora dodac sol lubczyk, koperek, i nie uzywac zadnych kostek
Małgorzata WąsowiczOdpowiedz1.03.2015
:)
Romek ŚmigielskiOdpowiedz1.03.2015
Smacznegooooooooooooooo
Zbigniew SoleckiOdpowiedz1.03.2015
Kasia Ty jadasz?
Elżbieta MajchrzakOdpowiedz1.03.2015
spróbuję
Zofia SojkaOdpowiedz1.03.2015
Wygląda smacznie
Jan SzymanikOdpowiedz1.03.2015
"Miska soczewicy", to trąci biblijnym przypadkiem...
Beata ZnamierowskaOdpowiedz1.03.2015
Zdecydowanie polecam bulion własnej roboty lub sos rybny. Im mniej sztuczności, tym zdrowiej :)
Najlepsze przepisy na kurczakaOdpowiedz1.03.2015
Zapraszamy do nas: https://www.facebook.com/pages/Najlepsze-przepisy-na-kurczaka/391147884383867
Obiad w 15 minutOdpowiedz1.03.2015
Zapraszamy również do nas :) https://www.facebook.com/pages/Obiad-w-15-minut/1054279447932315
Jolanta LeśniakOdpowiedz1.03.2015
No tak, nieszczęsne gr ! :)
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Kulinarne podróże dookoła świata. Indyjskie curry i węgierski bogracz.
Kulinarne podróże dookoła świata. Indyjskie curry i węgierski bogracz.
Curry
Curry
Pasty z soczewicy i fasoli.
Pasty z soczewicy i fasoli.
Czerwone curry - tajska sztuka gotowania na ostro
Czerwone curry - tajska sztuka gotowania na ostro
Curry z soczewicy i pieczarek
avatar

Curry to potrawa pochodząca z kuchni indyjskiej. Dosłownie „kari” w języku tamilskim oznacza „sos”, dlatego też curry podaje się jako dodatek do innych dań. Potrawa została zaadaptowana przez inne tradycyjne kuchnie, np. przez kuchnię japońską, która stworzyła nową odmianę kare-raisu, czyli curry z ryżem, nazywane także curry japońskim. Curry z soczewicy i pieczarek to potrawa, która nie wymaga wielkich umiejętności ani długiej listy składników. Wystarczy cebula, czosnek, zielona soczewica i pieczarki. Pamiętaj, aby soczewica była świeża lub z zalewy, ponieważ cały urok curry polega na duszeniu wszystkich składników. Do doprawienia potrawy użyj drobno posiekanej papryczki chilli, ale uważaj, by nie przesadzić z jej ilością, bo zamiast dodać pikantnego posmaku, zgotujesz sobie piekło w ustach. Ale bez obawy – jeśli zdarzy ci się przedobrzyć, zawsze możesz uratować zbyt ostrą potrawę dodając tłustej śmietany, jogurtu lub posypując ją startym żółtym serem. Do zagęszczenia curry dodaj esencji do duszonych warzyw Knorr, która dodatkowo wzbogaci smak. Na sam koniec drobno posiekaj pietruszkę, której silnie pachnące liście dodadzą niepowtarzalnego aromatu. Podawaj – zwyczajem japońskim – razem z ryżem.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

11
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby