
Składniki
500 gramów
3 sztuki
300 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Cebule skrój w kostkę i smaż na oliwie do zeszklenia, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek.

Krok 2
Teraz dodaj soczewicę i curry i smaż jeszcze przez chwilę.

Krok 3
Jak czosnek zacznie robić się rumiany dodaj pieczarki pokrojone na pół. Całość duś przez 10 minut

Krok 4
Wlej tyle wody, żeby przykryła wszystkie składniki. Dodaj chilli.

Krok 5
Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i duś mieszając od czasu do czasu, aż soczewica zmięknie.

Krok 6
Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i przypraw danie do smaku. Podawaj z ryżem.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z soczewicy i pieczarek
Curry to potrawa pochodząca z kuchni indyjskiej. Dosłownie „kari” w języku tamilskim oznacza „sos”, dlatego też curry podaje się jako dodatek do innych dań. Potrawa została zaadaptowana przez inne tradycyjne kuchnie, np. przez kuchnię japońską, która stworzyła nową odmianę kare-raisu, czyli curry z ryżem, nazywane także curry japońskim. Curry z soczewicy i pieczarek to potrawa, która nie wymaga wielkich umiejętności ani długiej listy składników. Wystarczy cebula, czosnek, zielona soczewica i pieczarki. Pamiętaj, aby soczewica była świeża lub z zalewy, ponieważ cały urok curry polega na duszeniu wszystkich składników. Do doprawienia potrawy użyj drobno posiekanej papryczki chilli, ale uważaj, by nie przesadzić z jej ilością, bo zamiast dodać pikantnego posmaku, zgotujesz sobie piekło w ustach. Ale bez obawy – jeśli zdarzy ci się przedobrzyć, zawsze możesz uratować zbyt ostrą potrawę dodając tłustej śmietany, jogurtu lub posypując ją startym żółtym serem. Do zagęszczenia curry dodaj esencji do duszonych warzyw Knorr, która dodatkowo wzbogaci smak. Na sam koniec drobno posiekaj pietruszkę, której silnie pachnące liście dodadzą niepowtarzalnego aromatu. Podawaj – zwyczajem japońskim – razem z ryżem.