Curry z soczewicy i pieczarek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z soczewicy i pieczarek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
688 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

220 osób wydrukowało

Pobierz pdf

372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

300 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Cebule skrój w kostkę i smaż na oliwie do zeszklenia, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek.

Curry z soczewicy i pieczarek - Krok 1

Krok 2

Teraz dodaj soczewicę i curry i smaż jeszcze przez chwilę.

Curry z soczewicy i pieczarek - Krok 2

Krok 3

Jak czosnek zacznie robić się rumiany dodaj pieczarki pokrojone na pół. Całość duś przez 10 minut

Curry z soczewicy i pieczarek - Krok 3

Krok 4

Wlej tyle wody, żeby przykryła wszystkie składniki. Dodaj chilli.

Curry z soczewicy i pieczarek - Krok 4

Krok 5

Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i duś mieszając od czasu do czasu, aż soczewica zmięknie.

Curry z soczewicy i pieczarek - Krok 5

Krok 6

Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i przypraw danie do smaku. Podawaj z ryżem.

Curry z soczewicy i pieczarek - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

38

Opinie o przepisie

  • Jurek Zielinski

    Jurek Zielinski , 02.03.2015

    Juz jest glodny na widok takiego jedzenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Triviño

    Teresa Triviño , 02.03.2015

    Tienen buena pinta, tiene que estar rico

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Somrowska

    Julita Somrowska , 02.03.2015

    Wystarczy w sezonie kupić zapas, posiekać i włożyć do zamrażalnika....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Łukaszewski

    Sebastian Łukaszewski , 01.03.2015

    SOCZEWICA-KOŁO-MIELE MŁYN

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Wołowski

    Krzysztof Wołowski , 01.03.2015

    Wspaniała jest zupa z soczewicy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Dziuk

    Iwona Dziuk , 01.03.2015

    Jadłam polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Nowak

    Katarzyna Nowak , 01.03.2015

    To ja sprobuje u Ciebie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Michałek

    Witold Michałek , 01.03.2015

    to kiedy zaprosicie na spróbowanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Gruszczyński

    Tomasz Gruszczyński , 01.03.2015

    Soczewica duszona w śliwowicy? Mmmmmm, pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Malinowska

    Henryka Malinowska , 01.03.2015

    niesmaczne to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Uroda

    Bogdan Uroda , 01.03.2015

    Szacun,nie kazdy lubi porno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Ziółkowski

    Zbigniew Ziółkowski , 01.03.2015

    Najlepiej jak sama podasz...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenek Chodarcewicz

    Zenek Chodarcewicz , 01.03.2015

    Brak ściereczki na przedramieniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Woroniec

    Stanisław Woroniec , 01.03.2015

    jestem na diecie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Dudziński

    Leszek Dudziński , 01.03.2015

    ale suszone raczej nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Dudziński

    Leszek Dudziński , 01.03.2015

    tez pewna prawda, ale wole uzywac jak najmniej przetworzonych skladnikow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Mioduszewski

    Mariusz Mioduszewski , 01.03.2015

    Soczewicy jest miodzio!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stryjewska

    Katarzyna Stryjewska , 01.03.2015

    nie masz pewnosci,ze ten lubczyk, koperek i inne nie soa podypywane chemia!!przynajmniej o tej porze roku !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Łuczynski

    Adam Łuczynski , 01.03.2015

    ale to po soczewicy ostro sie daje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Dudziński

    Leszek Dudziński , 01.03.2015

    proponuje zamiast chemi knora dodac sol lubczyk, koperek, i nie uzywac zadnych kostek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wąsowicz

    Małgorzata Wąsowicz , 01.03.2015

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romek Śmigielski

    Romek Śmigielski , 01.03.2015

    Smacznegooooooooooooooo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Solecki

    Zbigniew Solecki , 01.03.2015

    Kasia Ty jadasz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Majchrzak

    Elżbieta Majchrzak , 01.03.2015

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Sojka

    Zofia Sojka , 01.03.2015

    Wygląda smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Szymanik

    Jan Szymanik , 01.03.2015

    "Miska soczewicy", to trąci biblijnym przypadkiem...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Znamierowska

    Beata Znamierowska , 01.03.2015

    Zdecydowanie polecam bulion własnej roboty lub sos rybny. Im mniej sztuczności, tym zdrowiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Najlepsze przepisy na kurczaka

    Najlepsze przepisy na kurczaka , 01.03.2015

    Zapraszamy do nas: https://www.facebook.com/pages/Najlepsze-przepisy-na-kurczaka/391147884383867

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Obiad w 15 minut

    Obiad w 15 minut , 01.03.2015

    Zapraszamy również do nas :) https://www.facebook.com/pages/Obiad-w-15-minut/1054279447932315

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Leśniak

    Jolanta Leśniak , 01.03.2015

    No tak, nieszczęsne gr ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z soczewicy i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z soczewicy i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z soczewicy i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z soczewicy i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z soczewicy i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z soczewicy i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z soczewicy i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z soczewicy i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z soczewicy i pieczarekCurry z soczewicy i pieczarek

Curry to potrawa pochodząca z kuchni indyjskiej. Dosłownie „kari” w języku tamilskim oznacza „sos”, dlatego też curry podaje się jako dodatek do innych dań. Potrawa została zaadaptowana przez inne tradycyjne kuchnie, np. przez kuchnię japońską, która stworzyła nową odmianę kare-raisu, czyli curry z ryżem, nazywane także curry japońskim. Curry z soczewicy i pieczarek to potrawa, która nie wymaga wielkich umiejętności ani długiej listy składników. Wystarczy cebula, czosnek, zielona soczewica i pieczarki. Pamiętaj, aby soczewica była świeża lub z zalewy, ponieważ cały urok curry polega na duszeniu wszystkich składników. Do doprawienia potrawy użyj drobno posiekanej papryczki chilli, ale uważaj, by nie przesadzić z jej ilością, bo zamiast dodać pikantnego posmaku, zgotujesz sobie piekło w ustach. Ale bez obawy – jeśli zdarzy ci się przedobrzyć, zawsze możesz uratować zbyt ostrą potrawę dodając tłustej śmietany, jogurtu lub posypując ją startym żółtym serem. Do zagęszczenia curry dodaj esencji do duszonych warzyw Knorr, która dodatkowo wzbogaci smak. Na sam koniec drobno posiekaj pietruszkę, której silnie pachnące liście dodadzą niepowtarzalnego aromatu. Podawaj – zwyczajem japońskim – razem z ryżem.