Curry z soczewicy i pieczarek

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 248 Kcal | 12 % |
Tłuszcz | 2.9 g | 4 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 0.6 g | 3 % |
Węglowodany | 42.7 g | 16 % |
w tym cukry | 1 g | 1 % |
Błonnik | 8.5 g | - |
Białko | 20.6 g | 41 % |
Sól | 1.2 g | 20 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 212 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Cebule skrój w kostkę i smaż na oliwie do zeszklenia, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek.
- Krok 2Teraz dodaj soczewicę i curry i smaż jeszcze przez chwilę.
- Krok 3Jak czosnek zacznie robić się rumiany dodaj pieczarki pokrojone na pół. Całość duś przez 10 minut
- Krok 4Wlej tyle wody, żeby przykryła wszystkie składniki. Dodaj chilli.
- Krok 5Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i duś mieszając od czasu do czasu, aż soczewica zmięknie.
- Krok 6Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i przypraw danie do smaku. Podawaj z ryżem.

Przyprawowa poezja, która powoli uwalnia się na kubkach smakowych. Chili jest bardzo pikantną przyprawą, która szybko przyjęła się w piekielnie doprawianej kuchni indyjskiej i weszła w skład popularnej mieszanki curry. Chili z Indii to przyprawowy rollercoaster, który przenosi na wyżyny ostrości.

Curry to potrawa pochodząca z kuchni indyjskiej. Dosłownie „kari” w języku tamilskim oznacza „sos”, dlatego też curry podaje się jako dodatek do innych dań. Potrawa została zaadaptowana przez inne tradycyjne kuchnie, np. przez kuchnię japońską, która stworzyła nową odmianę kare-raisu, czyli curry z ryżem, nazywane także curry japońskim. Curry z soczewicy i pieczarek to potrawa, która nie wymaga wielkich umiejętności ani długiej listy składników. Wystarczy cebula, czosnek, zielona soczewica i pieczarki. Pamiętaj, aby soczewica była świeża lub z zalewy, ponieważ cały urok curry polega na duszeniu wszystkich składników. Do doprawienia potrawy użyj drobno posiekanej papryczki chilli, ale uważaj, by nie przesadzić z jej ilością, bo zamiast dodać pikantnego posmaku, zgotujesz sobie piekło w ustach. Ale bez obawy – jeśli zdarzy ci się przedobrzyć, zawsze możesz uratować zbyt ostrą potrawę dodając tłustej śmietany, jogurtu lub posypując ją startym żółtym serem. Do zagęszczenia curry dodaj esencji do duszonych warzyw Knorr, która dodatkowo wzbogaci smak. Na sam koniec drobno posiekaj pietruszkę, której silnie pachnące liście dodadzą niepowtarzalnego aromatu. Podawaj – zwyczajem japońskim – razem z ryżem.