
Składniki
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekać, kurczaka pokroić w kostkę. Oba składniki podsmażyć. Dodać bulion.
Krok 2
Dodać jogurt, curry, sól i pieprz. Dusić przez ok. 10 minut.
Krok 3
Podawać z ryżem ugotowanym zg z przepisem na opakowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z kurczaka
Curry z kurczaka to propozycja na prosty w przygotowaniu i smaczny obiad. Przyrządzisz go z zaledwie kilku składników. Wśród nich podstawowym jest kurczak. Najlepiej sprawdzi się jego pierś, ale mogą to być także obrane z kości kawałki mięsa. Możesz użyć tych, które pozostały z przygotowywania innej potrawy, np. rosołu. Drób z dodatkiem cebuli i czosnku wystarczy podsmażyć na patelni. Natomiast aby przyrządzić wyrazisty sos curry, podsmażane składniki należy zalać bulionem. Sprawdzi się zarówno mięsny, jak i warzywny. Ugotowaną włoszczyznę, która jest potrzebna do jego przygotowania, z powodzeniem użyjesz później do przygotowania klasycznej sałatki jarzynowej. Sos dopraw sporą ilością mieszanki kurkumy, imbiru, kolendry, kminu, czarnego pieprzu i chili. Na koniec zapraw go jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Danie podawaj z wybranym rodzajem ryżu: białym, jaśminowym lub brązowym. Smak potrawy urozmaicisz, dodając do niej świeżą paprykę oraz siekaną natkę pietruszki lub kolendry. Życzymy smacznego!


































