Kurczak curry w jogurcie greckim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z kurczaka

Autor: Grace w kuchni

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekać, kurczaka pokroić w kostkę. Oba składniki podsmażyć. Dodać bulion.

Krok 2

Dodać jogurt, curry, sól i pieprz. Dusić przez ok. 10 minut.

Krok 3

Podawać z ryżem ugotowanym zg z przepisem na opakowaniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Curry z kurczaka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z kurczakaCurry z kurczaka

Curry z kurczaka to propozycja na prosty w przygotowaniu i smaczny obiad. Przyrządzisz go z zaledwie kilku składników. Wśród nich podstawowym jest kurczak. Najlepiej sprawdzi się jego pierś, ale mogą to być także obrane z kości kawałki mięsa. Możesz użyć tych, które pozostały z przygotowywania innej potrawy, np. rosołu. Drób z dodatkiem cebuli i czosnku wystarczy podsmażyć na patelni. Natomiast aby przyrządzić wyrazisty sos curry, podsmażane składniki należy zalać bulionem. Sprawdzi się zarówno mięsny, jak i warzywny. Ugotowaną włoszczyznę, która jest potrzebna do jego przygotowania, z powodzeniem użyjesz później do przygotowania klasycznej sałatki jarzynowej. Sos dopraw sporą ilością mieszanki kurkumy, imbiru, kolendry, kminu, czarnego pieprzu i chili. Na koniec zapraw go jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Danie podawaj z wybranym rodzajem ryżu: białym, jaśminowym lub brązowym. Smak potrawy urozmaicisz, dodając do niej świeżą paprykę oraz siekaną natkę pietruszki lub kolendry. Życzymy smacznego!