
Składniki
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekać, kurczaka pokroić w kostkę. Oba składniki podsmażyć. Dodać bulion.
Krok 2
Dodać jogurt, curry, sól i pieprz. Dusić przez ok. 10 minut.
Krok 3
Podawać z ryżem ugotowanym zg z przepisem na opakowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z kurczaka
Curry z kurczaka to propozycja na prosty w przygotowaniu i smaczny obiad. Przyrządzisz go z zaledwie kilku składników. Wśród nich podstawowym jest kurczak. Najlepiej sprawdzi się jego pierś, ale mogą to być także obrane z kości kawałki mięsa. Możesz użyć tych, które pozostały z przygotowywania innej potrawy, np. rosołu. Drób z dodatkiem cebuli i czosnku wystarczy podsmażyć na patelni. Natomiast aby przyrządzić wyrazisty sos curry, podsmażane składniki należy zalać bulionem. Sprawdzi się zarówno mięsny, jak i warzywny. Ugotowaną włoszczyznę, która jest potrzebna do jego przygotowania, z powodzeniem użyjesz później do przygotowania klasycznej sałatki jarzynowej. Sos dopraw sporą ilością mieszanki kurkumy, imbiru, kolendry, kminu, czarnego pieprzu i chili. Na koniec zapraw go jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Danie podawaj z wybranym rodzajem ryżu: białym, jaśminowym lub brązowym. Smak potrawy urozmaicisz, dodając do niej świeżą paprykę oraz siekaną natkę pietruszki lub kolendry. Życzymy smacznego!