Pieczone bakłazany - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

232 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

200 gramów

100 gramów

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry, obsyp przyprawą Knorr, odstaw na godzinę, aby pozbyć się gorzkiego smaku.

Pieczone bakłazany - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Następnie osącz na ręcznikach papierowych i obsmaż na rozgrzanej oliwie.

Pieczone bakłazany - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Każdą warstwę bakłażanów przesmaruj koncentratem pomidorowym. Bakłażana ułóż warstwami w żaroodpornym naczyniu na przemian z serem camembert pokrojonym na plastry.

Pieczone bakłazany - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Wierzch posyp pokruszonym serem beaufort i skrop oliwą. Danie zapiecz w temperaturze 170 stopni przez 25 minut.

Pieczone bakłazany - VIDEO - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone bakłazany - VIDEOPieczone bakłazany - VIDEO

Proste danie z pieczonych bakłażanów zyska odrobinę wykwintności, jeżeli dodasz do niego dwa rodzaje sera – pleśniowy camembert oraz dojrzewający beaufort. Drugi z wymienionych serów jest produkowany w Sabaudii, czyli górskim rejonie Francji i wyróżnia się wyjątkowo delikatnym, słodkawym, lekko miodowym smakiem. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej zapiekanki jest pokrojenie umytych bakłażanów wzdłuż na dość grube plastry. Każdy z nich należy oprószyć przyprawą uniwersalną i odstawić na jakiś czas, a następnie papierowym ręcznikiem osuszyć kropelki wody, które wytrącą się na powierzchni. Taki zabieg pozwoli pozbyć się gorzkawego posmaku warzywa. Podsmaż bakłażana z obu stron na rozgrzanej oliwie. Plastry układaj w naczyniu żaroodpornym, smarując je dokładnie koncentratem pomidorowym, który warto wzbogacić dodatkiem ziół, np. prowansalskich. Pomiędzy kawałkami bakłażana umieść pokrojony camembert. Na koniec całość posyp pokruszonym serem beaufort i skrop oliwą. Piecz, aż bakłażany się zrumienią. Sprawdź, jakie to pyszne danie.