Pieczone bakłazany video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone bakłazany - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

200 gramów

100 gramów

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry, obsyp przyprawą Knorr, odstaw na godzinę, aby pozbyć się gorzkiego smaku.

Pieczone bakłazany - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Następnie osącz na ręcznikach papierowych i obsmaż na rozgrzanej oliwie.

Pieczone bakłazany - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Każdą warstwę bakłażanów przesmaruj koncentratem pomidorowym. Bakłażana ułóż warstwami w żaroodpornym naczyniu na przemian z serem camembert pokrojonym na plastry.

Pieczone bakłazany - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Wierzch posyp pokruszonym serem beaufort i skrop oliwą. Danie zapiecz w temperaturze 170 stopni przez 25 minut.

Pieczone bakłazany - VIDEO - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone bakłazany - VIDEOPieczone bakłazany - VIDEO

Proste danie z pieczonych bakłażanów zyska odrobinę wykwintności, jeżeli dodasz do niego dwa rodzaje sera – pleśniowy camembert oraz dojrzewający beaufort. Drugi z wymienionych serów jest produkowany w Sabaudii, czyli górskim rejonie Francji i wyróżnia się wyjątkowo delikatnym, słodkawym, lekko miodowym smakiem. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej zapiekanki jest pokrojenie umytych bakłażanów wzdłuż na dość grube plastry. Każdy z nich należy oprószyć przyprawą uniwersalną i odstawić na jakiś czas, a następnie papierowym ręcznikiem osuszyć kropelki wody, które wytrącą się na powierzchni. Taki zabieg pozwoli pozbyć się gorzkawego posmaku warzywa. Podsmaż bakłażana z obu stron na rozgrzanej oliwie. Plastry układaj w naczyniu żaroodpornym, smarując je dokładnie koncentratem pomidorowym, który warto wzbogacić dodatkiem ziół, np. prowansalskich. Pomiędzy kawałkami bakłażana umieść pokrojony camembert. Na koniec całość posyp pokruszonym serem beaufort i skrop oliwą. Piecz, aż bakłażany się zrumienią. Sprawdź, jakie to pyszne danie.