Pieczone bakłazany video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone bakłazany - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

200 gramów

100 gramów

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry, obsyp przyprawą Knorr, odstaw na godzinę, aby pozbyć się gorzkiego smaku.

Pieczone bakłazany - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Następnie osącz na ręcznikach papierowych i obsmaż na rozgrzanej oliwie.

Pieczone bakłazany - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Każdą warstwę bakłażanów przesmaruj koncentratem pomidorowym. Bakłażana ułóż warstwami w żaroodpornym naczyniu na przemian z serem camembert pokrojonym na plastry.

Pieczone bakłazany - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Wierzch posyp pokruszonym serem beaufort i skrop oliwą. Danie zapiecz w temperaturze 170 stopni przez 25 minut.

Pieczone bakłazany - VIDEO - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone bakłazany - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone bakłazany - VIDEOPieczone bakłazany - VIDEO

Proste danie z pieczonych bakłażanów zyska odrobinę wykwintności, jeżeli dodasz do niego dwa rodzaje sera – pleśniowy camembert oraz dojrzewający beaufort. Drugi z wymienionych serów jest produkowany w Sabaudii, czyli górskim rejonie Francji i wyróżnia się wyjątkowo delikatnym, słodkawym, lekko miodowym smakiem. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej zapiekanki jest pokrojenie umytych bakłażanów wzdłuż na dość grube plastry. Każdy z nich należy oprószyć przyprawą uniwersalną i odstawić na jakiś czas, a następnie papierowym ręcznikiem osuszyć kropelki wody, które wytrącą się na powierzchni. Taki zabieg pozwoli pozbyć się gorzkawego posmaku warzywa. Podsmaż bakłażana z obu stron na rozgrzanej oliwie. Plastry układaj w naczyniu żaroodpornym, smarując je dokładnie koncentratem pomidorowym, który warto wzbogacić dodatkiem ziół, np. prowansalskich. Pomiędzy kawałkami bakłażana umieść pokrojony camembert. Na koniec całość posyp pokruszonym serem beaufort i skrop oliwą. Piecz, aż bakłażany się zrumienią. Sprawdź, jakie to pyszne danie.