Składniki
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
200 gramów
100 gramów
1 szczypta
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry, obsyp przyprawą Knorr, odstaw na godzinę, aby pozbyć się gorzkiego smaku.
Krok 2
Następnie osącz na ręcznikach papierowych i obsmaż na rozgrzanej oliwie.
Krok 3
Każdą warstwę bakłażanów przesmaruj koncentratem pomidorowym. Bakłażana ułóż warstwami w żaroodpornym naczyniu na przemian z serem camembert pokrojonym na plastry.
Krok 4
Wierzch posyp pokruszonym serem beaufort i skrop oliwą. Danie zapiecz w temperaturze 170 stopni przez 25 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone bakłazany - VIDEO
Proste danie z pieczonych bakłażanów zyska odrobinę wykwintności, jeżeli dodasz do niego dwa rodzaje sera – pleśniowy camembert oraz dojrzewający beaufort. Drugi z wymienionych serów jest produkowany w Sabaudii, czyli górskim rejonie Francji i wyróżnia się wyjątkowo delikatnym, słodkawym, lekko miodowym smakiem. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej zapiekanki jest pokrojenie umytych bakłażanów wzdłuż na dość grube plastry. Każdy z nich należy oprószyć przyprawą uniwersalną i odstawić na jakiś czas, a następnie papierowym ręcznikiem osuszyć kropelki wody, które wytrącą się na powierzchni. Taki zabieg pozwoli pozbyć się gorzkawego posmaku warzywa. Podsmaż bakłażana z obu stron na rozgrzanej oliwie. Plastry układaj w naczyniu żaroodpornym, smarując je dokładnie koncentratem pomidorowym, który warto wzbogacić dodatkiem ziół, np. prowansalskich. Pomiędzy kawałkami bakłażana umieść pokrojony camembert. Na koniec całość posyp pokruszonym serem beaufort i skrop oliwą. Piecz, aż bakłażany się zrumienią. Sprawdź, jakie to pyszne danie.