Pomidory po prowansalsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

583 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

484 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

2 sztuki

50 gramów

1 szczypta

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory przekrój na połówki i wydrąż połowę miąższu.

Pomidory po prowansalsku - Krok 1

Krok 2

Połówki pomidorów podsmaż przekrojoną stroną na rozgrzanej oliwie i przełóż do foremki.

Pomidory po prowansalsku - Krok 2

Krok 3

Szalotkę, natkę pietruszki oraz czosnek posiekaj. Na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotkę i czosnek, dodaj wydrążony miąższ z pomidorów, natkę pietruszki. Dopraw pieprzem i pokruszoną Przyprawą w Mini kostkach Pietruszka Knorr.

Pomidory po prowansalsku - Krok 3

Krok 4

Nadzienie przełóż do pomidorów, na górę zetrzyj ser i zapiekaj w piekarniku przez 15 minut.

Pomidory po prowansalsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory po prowansalskuPomidory po prowansalsku

Przepyszne pomidorki zapiekane z serem to doskonała przystawka lub przekąska na małe przyjęcia. Smakują wybornie i szybko je przygotujesz. Pomidory z serem to danie pochodzące prosto z gorących Włoch. To warzywo to podstawowy składnik prawie każdego dania na południu Europy. Przyrządzając je w domu, zasmakujesz słonecznej Italii nawet w chłodne, deszczowe dni. Przygotowanie jest banalnie proste – potrzebujesz tylko sera, cebuli i oczywiście pomidorów. Przekrój je na połówki i wydrąż, zostawiając pusty środek, ale nie wyrzucaj miąższu. W tym daniu najlepiej sprawdzą się lekko twarde pomidory, bo wtedy masz gwarancję, że nie rozpadną się podczas pieczenia. Pokrojoną szalotkę, czosnek i przyprawy podsmaż na patelni, dodając miąższ, który zostawiłaś. Tak przygotowanym farszem wypełnij połówki pomidorów, a wierzch posyp grubo startym serem. Do pieczenia zazwyczaj używa się sera gouda, ale możesz zastąpić go mozzarellą, która równie dobrze komponuje się z pomidorami. Podawaj na ciepło z bagietką.