
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
50 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory przekrój na połówki i wydrąż połowę miąższu.

Krok 2
Połówki pomidorów podsmaż przekrojoną stroną na rozgrzanej oliwie i przełóż do foremki.

Krok 3
Szalotkę, natkę pietruszki oraz czosnek posiekaj. Na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotkę i czosnek, dodaj wydrążony miąższ z pomidorów, natkę pietruszki. Dopraw pieprzem i przyprawą czosnek Knorr.

Krok 4
Nadzienie przełóż do pomidorów, na górę zetrzyj ser i zapiekaj w piekarniku przez 15 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidory po prowansalsku
Przepyszne pomidorki zapiekane z serem to doskonała przystawka lub przekąska na małe przyjęcia. Smakują wybornie i szybko je przygotujesz. Pomidory z serem to danie pochodzące prosto z gorących Włoch. To warzywo to podstawowy składnik prawie każdego dania na południu Europy. Przyrządzając je w domu, zasmakujesz słonecznej Italii nawet w chłodne, deszczowe dni. Przygotowanie jest banalnie proste – potrzebujesz tylko sera, cebuli i oczywiście pomidorów. Przekrój je na połówki i wydrąż, zostawiając pusty środek, ale nie wyrzucaj miąższu. W tym daniu najlepiej sprawdzą się lekko twarde pomidory, bo wtedy masz gwarancję, że nie rozpadną się podczas pieczenia. Pokrojoną szalotkę, czosnek i przyprawy podsmaż na patelni, dodając miąższ, który zostawiłaś. Tak przygotowanym farszem wypełnij połówki pomidorów, a wierzch posyp grubo startym serem. Do pieczenia zazwyczaj używa się sera gouda, ale możesz zastąpić go mozzarellą, która równie dobrze komponuje się z pomidorami. Podawaj na ciepło z bagietką.