
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
50 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory przekrój na połówki i wydrąż połowę miąższu.

Krok 2
Połówki pomidorów podsmaż przekrojoną stroną na rozgrzanej oliwie i przełóż do foremki.

Krok 3
Szalotkę, natkę pietruszki oraz czosnek posiekaj. Na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotkę i czosnek, dodaj wydrążony miąższ z pomidorów, natkę pietruszki. Dopraw pieprzem i przyprawą czosnek Knorr.

Krok 4
Nadzienie przełóż do pomidorów, na górę zetrzyj ser i zapiekaj w piekarniku przez 15 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidory po prowansalsku
Przepyszne pomidorki zapiekane z serem to doskonała przystawka lub przekąska na małe przyjęcia. Smakują wybornie i szybko je przygotujesz. Pomidory z serem to danie pochodzące prosto z gorących Włoch. To warzywo to podstawowy składnik prawie każdego dania na południu Europy. Przyrządzając je w domu, zasmakujesz słonecznej Italii nawet w chłodne, deszczowe dni. Przygotowanie jest banalnie proste – potrzebujesz tylko sera, cebuli i oczywiście pomidorów. Przekrój je na połówki i wydrąż, zostawiając pusty środek, ale nie wyrzucaj miąższu. W tym daniu najlepiej sprawdzą się lekko twarde pomidory, bo wtedy masz gwarancję, że nie rozpadną się podczas pieczenia. Pokrojoną szalotkę, czosnek i przyprawy podsmaż na patelni, dodając miąższ, który zostawiłaś. Tak przygotowanym farszem wypełnij połówki pomidorów, a wierzch posyp grubo startym serem. Do pieczenia zazwyczaj używa się sera gouda, ale możesz zastąpić go mozzarellą, która równie dobrze komponuje się z pomidorami. Podawaj na ciepło z bagietką.