Pomidory po prowansalsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidory po prowansalsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

595 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

491 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

50 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory przekrój na połówki i wydrąż połowę miąższu.

Pomidory po prowansalsku - Krok 1

Krok 2

Połówki pomidorów podsmaż przekrojoną stroną na rozgrzanej oliwie i przełóż do foremki.

Pomidory po prowansalsku - Krok 2

Krok 3

Szalotkę, natkę pietruszki oraz czosnek posiekaj. Na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotkę i czosnek, dodaj wydrążony miąższ z pomidorów, natkę pietruszki. Dopraw pieprzem i przyprawą czosnek Knorr.

Pomidory po prowansalsku - Krok 3

Krok 4

Nadzienie przełóż do pomidorów, na górę zetrzyj ser i zapiekaj w piekarniku przez 15 minut.

Pomidory po prowansalsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidory po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory po prowansalskuPomidory po prowansalsku

Przepyszne pomidorki zapiekane z serem to doskonała przystawka lub przekąska na małe przyjęcia. Smakują wybornie i szybko je przygotujesz. Pomidory z serem to danie pochodzące prosto z gorących Włoch. To warzywo to podstawowy składnik prawie każdego dania na południu Europy. Przyrządzając je w domu, zasmakujesz słonecznej Italii nawet w chłodne, deszczowe dni. Przygotowanie jest banalnie proste – potrzebujesz tylko sera, cebuli i oczywiście pomidorów. Przekrój je na połówki i wydrąż, zostawiając pusty środek, ale nie wyrzucaj miąższu. W tym daniu najlepiej sprawdzą się lekko twarde pomidory, bo wtedy masz gwarancję, że nie rozpadną się podczas pieczenia. Pokrojoną szalotkę, czosnek i przyprawy podsmaż na patelni, dodając miąższ, który zostawiłaś. Tak przygotowanym farszem wypełnij połówki pomidorów, a wierzch posyp grubo startym serem. Do pieczenia zazwyczaj używa się sera gouda, ale możesz zastąpić go mozzarellą, która równie dobrze komponuje się z pomidorami. Podawaj na ciepło z bagietką.